"Желанието за прекарване на новогодишните празници по хижите, е огромно. Мога да Ви кажа, че е много трудно да намерите хижа, където има свободни места."
Интересът към посрещането на Нова година високо в планината е от няколко години, коментира Лъчезар Лазаров. Най-често резервациите са за две-три нощувки. Като според Виолета Зонино от родопската "Момчил Юнак", хората, които искат да посрещнат нова година на жижа, са всякакви.
"От годините, в които ние сме на хижата, а това е вече трета зима, идват семейства с деца, идват планинари. Но най-вече идват семейства с деца. Близо до нас има детска писта. И Пампорово е наблизо."
Хижа "Момчил Юнак" се слави с кухнята си. Разбира се, баницата с късмети няма да бъде пренебрегната, но менюто не е традиционно.
"Ще има аржентинска кухня, ще има и родопска кухня. Всичко приготвяме с домашни продукти от района. Аржентинска мусака, телешко на пещ по аржентински, което е с по-различни подправки и сосове. Правим също виетнамски и тайландски супи."
Марчела Анастасова стопанисва хижа "Преспа" в Родопите от септември месец тази година. За първи път за празниците ще посреща гости там.
"Има интерес, но е слаб. Защото взехме хижата септември месец и сме грубо от три месеца там. Правим ремонт на стаите. В процес сме на втория етаж да изградим още еидн санитарен възел."
За разлика от "Момчил Юнак", която е предпочитана от семействата, на хижа "Преспа" ще посрещат групи приятели.
"Те ще си носят провизиите. На свободна консумация ще бъдат. Ние ще приготвим родопски специалитети. Пататник, качамак, трахана - ястие от боб, месо и начукана царевица."
Празниците са празници, но подготовката за зимната планина не трябва да бъде подценявана, съветва техническият секретар на БТС Лъчезар Лазаров.
Общинският съвет в Балчик одобри днес Белият град да подпише споразумение за сътрудничество с турската община Мармарис. „В резултат на подписания договор на 18 юни 2008 година за побратимяване между Община Балчик и Община Армуталан, Република Турция, през годините имахме активни контакти с нейното ръководство, а творчески колективи и спортни клубове..
Централната улица "Св. св. Констанитн и Елена" в кв. "Виница" е почистена до асфалт, обработена е против лед. Страничните улици обаче са истинско предизвикателство за автомобили и пешеходци. Тротоарите също са заледени и на по-стръмни улици са опасни, казват живеещи в района. Чуйте репортажа на Мартин Николов: Пътната обстановката във Варна днес е..
Дарителска кампания за създаване на образователни еко работилници в училища и детски градини провеждат от Академията за рециклиращо изкуство/Recycle Art Academy във Варна. Целта на тези работилници е децата да се учат да пазят природата , каза за Радио Варна Наталия Николова от организацията. Малчуганите ще научат повече за рециклирането,..
Ски пистата във Вълчи дол ще работи през почивните дни за всички любители на снежните забавления. Това съобщи кметът на общината Калоян Цветков. В момента пистата е покрита с естествен сняг, който тази нощ беше обработен. Днес ще бъдат поставени охранителни мрежи, които да отделят скиорите от децата с шейни. В следващите две нощи се очакват..
Тази сутрин в Добрич са били измерени рекордно ниските -20.1 градуса , според данните на НИМХ към 5.00 часа. Там е и най-студено в цялата страна. Досегашния рекорд за минимална стойност на тази дата е от 1984 година, когато са били отчетени -18.4 градуса. В момента в Добрич е -19 градуса , а снежната покривка е 27 сантиметра. Най-много сняг е..
Когато автобусът закъса и ти се наложи да се разходиш из снежна Варна и да повървиш 5-6 километра, виждаш и романтичната страна на изненадалата ни зима...през февруари. Леко си затваряш очите, мижаш (най-вероятно заради снежинките) за непочистените и необработените улици и тротоари и се радваш, че под обувките ти скърца сняг. Снимки: Даниела Стойнова..
Легендата на варненския и българския футбол Божил Колев представи книгата си "От Черно море и ЦСКА до световния футбол". Това стана на голямо тържество в присъствието на едни от най-големите футболисти от близкото минало. Божо Колев даде интервю за Радио Варна минути преди началото на презентацията.