Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.
Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.
"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.
"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.
Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.
Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.
Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.
Преди време ви разказах колко лесна работа е, докато си седиш в кафенето срещу сградата на Народното събрание, да те удари една гениална идея, да пресечеш на отсрещната страна и да лепнеш на парадния вход на важната сграда обява с надпис: “Продава се!“. Главен герой: поетът Иван Пейчев. Днес се сещам за друга история, която съвсем не е толкова..
Електронната системата за прием в самостоятелните детски ясли във Варна ще бъде отворена от 2 май до 29 май, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. Три са основните класирания в детските ясли на 30 май, 23 юни и 9 юли. През останалите месеци от годината се обявяват извънредни класирания при наличие на свободни места. Регистрирането..
Седем души са включени в Управителния съвет на новосформираната Асоциация на инфлуенсърите у нас. Целта им е да дават добър пример на подрастващите, а и на по-възрастните си последователи. С дейността си те планират организиране на кампании за показване на историческата памет на България, за популяризиране на красивите местности у нас, за необходимостта..
От 2 април до 21 май 2025 г. (всяка сряда и всяка събота) за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик организира обучение на граждани и гости на гр. Балчик, които имат желание да получат базова подготовка за действия при подпомагане органите за ПБЗН при ликвидирането на горски и полски..
Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,. От днес до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...
Денят на европейските автори се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник на месец март по инициатива на Европейската комисия, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора. Целта на деня е да обедини книгите и образователния сектор, да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура,..
Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..