Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия "Нула"

Има ли начин да променим света в който живеем днес в по-добро и чисто място за следващите поколения- нашите деца, децата на децата ни? Този фундаментален въпрос бива поставян винаги когато се дискутират екологични теми. Но какво стои зад говоренето по темата? Кои са основните фактори и двигатели на промяната- кой и с какви средства може да я осъществи?

"Ние крадем бъдещето на децата си. Моделът "вземи, направи, изхвърляй" може да работи само в свят на безгранични ресурси, неизчерпаема енергия и безкрайно много свободно пространство". Това заявява индустриалецът Рей Андерсън пред аудиторията на TED- технологичния форум в Калифорния през 2009 година.
По време на управлението на своята компания за килими, Рей Андерсън увеличава продажбите си и удвоява печалбата, докато преобръща традиционната "вземи, направи, изхвърляй" система в компанията си в последователността "възобновяемост на суровини и енергия, цикличност". По един елегантен, разбираем начин той ни разкрива силна визия на устойчива търговия и доказва на практика, че действието е за предпочитане пред говоренето. Устойчивият бизнес на компанията днес се гради не на стила "ще си откупим емисиите" или "вижте ни опаковките от рециклирана хартия", а си поставя истински амбициозната цел да постигне мисия "Нула"- нулев отпечатък върху околната среда до 2020 година. Този процес включва използване на изцяло възобновяема енергия и рециклиране на всички произведени килими и остатъци от производството, така че да се изключат напълно отпадъците.
"Ако успеем, ще прекараме остатъка от дните си в оползотворяване на стари килими и други продукти от петрол. Ще ги рециклираме и ще правим от тях нови материали, ще превръщаме слънчевата светлина в енергия, няма да изпращаме нищо на сметището и няма да изхвърляме никакви емисии във въздуха. И ще печелим много добре, като правим добро."
 
Вместо заключителни думи на технологичният форум в Калифорния през май 2009, Рей Андерсън избира да прочете поемата "Дете на утрешния ден", която получил от Глен Томас в самото начало на своето начинание- мисия "Нула".

Дете на утрешния ден
© Glenn Thomas

Без име, без лице, света и времето ни днес ти непознало,
Дете на утрешния ден, все още неродено,
Във Вторник сутрин, срещам те за първи път.

Приятел мъдър ни представи
С поглед в бъдещето ни
Денят, във който ще живееш ти, но не и аз.

Не бях и мислил за деня, във който ще се срещнем,
Ще те опозная,
Че моите постъпки днес, във утрешния ден, на теб ще навредят.

Дете на утрешния ден- мой син, дъще моя,
Започвам днес за бъдещето ти да мисля.
За твоето добро, което винаги е трябвало да правя.
Започвам, без значение Цената,
На всичко до днес изгубено
Не ще забравя, че някой ден ти ще живееш тук.
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02