Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С патерица и лопата за сняг на прага на зимата

Преди дни погостувахме за по час време в няколко от малките населени места на нашия Северозапад, за да видим как хората се подготват за зимата.

"Как се подготвяме за зимата? Така- с патерицата и с лопата за сняг"- бе краткият отговор на възрастна жена от село Киреево.

"И кажете там, куде требва, че в Подгоре доктор не иде. До едно време идеше, после мана да идва и... кога да идем за лекарства- за тие, по книжките де, оно га нема тоа доктор... Па ида други дън, па други дън... Нема. Па ние тука сме останали само пропаднали бабички... Те тука те сичко е стар народ... "- остава незавършена приказката си жена от село Подгоре.
 
"Требва редовно да се разрева пътя, що иначе от снег до Киреево и хлеб нема как да ни докарат. И да не ни спират рейсовете! Сега се чува, че ще ни спират едната линия- нема да има сутрин връзка за Кула и Макреш- където сме община. Ако това стане, направо сме загубени..."- тревожат се възрастните хора. Разговорите ни с тях във всяко следващо село са плашещо еднакви. И бързо става ясно, че предимно възрастното население от планинските и полупланинските селца на Северозапада очаква студеното време и декемврийските виелици пак да го откъсне от Света, до който и без това не се чувства особено близо... Съдбата на тези хора остава извън полезрението на т.н. български бизнес- бил той среден, дребен или едър... Тези селски хора не са надеждни редовни пътници за частните превозвачи; те не са платежоспособни потребители на телекомуникационни услуги; те не само че не са богати платци на здравни услуги- точно обратното- те са бреме за здравната ни система... Това е етикетът, който поставя на нашите баби и дядовци циничният прагматизъм на нова България.
Но не са ли точно тези хора половината, че и повече от половината от населението на същата тази нова България, която е горд член на Европейския съюз? И как днешните лъскави български политици-прагматици биха тълкували един от основните принципи на ООН, че нивото на цивилизованост на една нация се измерва по отношението към онази част от населението, която се нуждае от специализирана грижа и закрила? Същото може да се каже и много по-просто- като си спомним приказката за желязната кука, бащата, дядото и внучето... Защото никой не може да гарантира на новите варвари, че и когато остареят ще останат богати... Днес обаче правото да решават е в техни ръце и те- под предтекст, че спасяват държавата от криза, продължават да спасяват единствено и само собственото си благополучие... А да се излезе в спор срещу това им право в днешно време, е равнозначно на предизвестен провал. И как иначе? Мениджър на чужда компания, притежаваща днес всичко, било някога на БТК, обяснява публично, че не го вълнуват бабите по селата, които седят с жичния телефон на скута... Важни са платежоспособните потребители на мобилните мрежи! Мениджър на чужда компания, притежаваща всичко, било някога на родното енерго, спира и пуска тока когато и на когото си иска. Нашенец с ранг на министър планово и открито- напълно законно!- разпродава съоръжения от някога държавните "Напоителни системи"...
 
Държавните ни мъже тези дни добре работят, за да бъдат продадени в скоро време на когото трябва и българските железници. И на добра за купувача цена- за да продължат традицията всяко следващо правителство да открие, разори и продаде на чуждестранни собственици поредния наричан някога "стратегически отрасъл"... А хората, с отчисленията от чиито заплати някога е създавано всичко това, което притежават днешните монополисти, са без ток, без телефон, без редовен транспорт и без медицинско обслужване...
 
Благодаря за такава цивилизованост!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47