Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За разграбените заводи на Северозапада- без носталгия, но с гняв...

Навремето в родния Северозапад имаше заводи, които произвеждаха и даваха прехрана на много хора. След това ги продадоха и затвориха... Това е участта на най-големите заводи във Враца, Видин, Белоградчик, Бяла Слатина и т.н. Защо те работеха и изнасяха продукция, а сега не могат?

"Нали целта на една реформа би трябвало да е да подобри производството, а не да го ликвидира..."- продължават да недоумяват хората от Северозапада.

Макар и с малко по-задна дата, познатата схема днес се прилага и на завода за товароподемни машини "Мизия" в Бяла Слатина. Работещото някога предприятие сега е подложено на безмилостно разграбване.

"Дори засиленото полицейско присъствие не може да озапти набезите на няколкостотинте ловци на старо желязо, които атакуват предприятието", коментира "по гореща следа" сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров.

Само преди два месеца, отново в рубриката "Абсурдизми" по РАДИО ВИДИН, ви разказахме как за няколко месеца от масивната сграда на телефонния завод в Белоградчик са останали само основите..., а този завод бе промишлена гордост на Града под скалите. В него са работили няколко поколения.

"Заводите, които отдавна вече са затворили врати, са разрушени и пустеят. А безработицата принуждава хората да крадат и рушат. Това, което се случва, е много жалко", е категоричното мнение на видинчани, заявено в анкета на стажант-репортерите Веселина Спасова и Петър Антонов.

Няма ги заводите. Трудно е да се намери работа в Монтана, във Враца, а най-трудно е във Видин, където самотните комини на отдавна закритите фабрики са единственото напомняне за индустриалното минало на региона...
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02