Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За разграбените заводи на Северозапада- без носталгия, но с гняв...

Навремето в родния Северозапад имаше заводи, които произвеждаха и даваха прехрана на много хора. След това ги продадоха и затвориха... Това е участта на най-големите заводи във Враца, Видин, Белоградчик, Бяла Слатина и т.н. Защо те работеха и изнасяха продукция, а сега не могат?

"Нали целта на една реформа би трябвало да е да подобри производството, а не да го ликвидира..."- продължават да недоумяват хората от Северозапада.

Макар и с малко по-задна дата, познатата схема днес се прилага и на завода за товароподемни машини "Мизия" в Бяла Слатина. Работещото някога предприятие сега е подложено на безмилостно разграбване.

"Дори засиленото полицейско присъствие не може да озапти набезите на няколкостотинте ловци на старо желязо, които атакуват предприятието", коментира "по гореща следа" сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров.

Само преди два месеца, отново в рубриката "Абсурдизми" по РАДИО ВИДИН, ви разказахме как за няколко месеца от масивната сграда на телефонния завод в Белоградчик са останали само основите..., а този завод бе промишлена гордост на Града под скалите. В него са работили няколко поколения.

"Заводите, които отдавна вече са затворили врати, са разрушени и пустеят. А безработицата принуждава хората да крадат и рушат. Това, което се случва, е много жалко", е категоричното мнение на видинчани, заявено в анкета на стажант-репортерите Веселина Спасова и Петър Антонов.

Няма ги заводите. Трудно е да се намери работа в Монтана, във Враца, а най-трудно е във Видин, където самотните комини на отдавна закритите фабрики са единственото напомняне за индустриалното минало на региона...
Вижте още

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29