Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Власите във Видин - българи или румънци?

"Ние сме си власи и си живеем тук, от деди и прадеди. Не знам дали сме румънци. Ние се считаме за българи и децата сме си ги учили на български, не сме като турците да искаме наш език и управия. Власите се различават от румънците по говор, по живот. Власите сме българи, тук сме се родили", тези отговори преобладават в анкетата на РАДИО ВИДИН с въпроса "Има ли румънци във Видинско, а власите румънци ли са?".

Тази тема е провокирана от писмо, което бе получено в РАДИО ВИДИН от Архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. В него Архимандрит Поликарп изразява личното си мнение, а не мнението на Видинска епархия и на Църквата ни:

"Като гражданин и духовник, споделям лични мисли с голям трепет и вълнение, защото не може зад църквата и благочестието да се скрива и таи омраза и ненавист. Не може да се постигат лични изгоди и облаги. Съвестта не ми дава право да мълча".

Съдържанието на коментара му е породено от публикация във видински информационен сайт, която гласи, че във Видин на 3 ноември 2012 г. се е провел Симпозиум на тема: "Румънците в България - минало, настояще и бъдеще". Ето какво ни пише архимандрит Поликарп:

"До тук хубаво, няма нищо лошо, нека се провеждат такива срещи, но когато прочетеш, че става въпрос за ВЛАСИТЕ, че са румънци, чашата прелява. Власите в Гърция какви са? Идете и кажете, че са румънци. С камъни ще ви убият, самите те".

Преди да започнат докладите по темата на въпросния симпозиум, Иван Александров- от създадената наскоро във Видин Фондация "Валахорум"- е заявил пред присъстващите:

"Ако нямаш език майчин в училище и в черква, изчезваш като етнос. Като доказателство за това ще ви кажа следното - ако по данни на националната статистика преди 100 години във Видинско сме били 42 хиляди, то сега сме едва 186. 225 пъти са намалели власите във Видинско. Както казва българският фолклор - кучетата ги изяли".

"Власите са румънци- латиноговорящи. Не са славяни. Влах и румънец е едно и също като термин"- каза Иво Георгиев, председател на Сдружението на етническите румънци в България. И подчерта, че според него власите не са българи, защото между гражданство и етнос разликата била огромна.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      Видинското село Капитановци събра заедно това лято български, румънски и сръбски състави в международния етнофестивал- "Тимок и Дунав нас ни свързват".
Направихме справка какво казва българският тълковен речник- срещу думата "етнос" четем: идва от гръцки, означава племе, семейство. Група от хора, изграждащи общност, определена от бита, от възприятията за света и за приетите от тях в ежедневието порядки. А думата "народ" означава: 1. Жителите на една държава. 2. Нация, националност. Пример: Български народ. Срещу понятието "гражданство" пише: Гражданството е устойчивата политико-правна връзка на един човек- физическо лице, с носителя на публична власт- държавата. В по-широк социо-културен контекст, гражданството е носител на идентичност, свързана с членството в едно общество, различаващо себе си от други.

"Щом си в пределите на България, ти си българин. Това, че живеят до Румъния не ги прави автоматично румънци. Има голям проблем в момента, който аз лично го наблюдавам още докато бях студент. Тогава румънски студенти споделяха идеята за Велика Румъния - където има румънци и власи да бъдат взети под тяхно крило", допълва в разговор с Ваня Минева Архимандрит Поликарп.

"И според българските историографи, власите са романизирани траки. "Власи" е едно историческо геополитическо обозначение на всички романски народи. Един етнос, като такъв, се определя от неговия език. И така, както всички се наричат ромуни или власи, не мога да кажа, че власите не са румънци. Но етническата принадлежност не трябва да се бърка с гражданството и принадлежността към една държава", каза председателят на Асоциацията на власите в България Пламка Любомирова.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00