Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решими ли са проблемите във ВиК-сектора?

Оказва се, че новата година дойде с воден режим за Монтана в нощните часове. Мярката се налага заради намаления обем на язовир "Среченска бара" в Стара планина. Заради ниското ниво на язовира са засегнати и жителите в Берковица. Там, също като първа мярка, за времето от 13:00 часа до 17:00 часа се намалява водоподаването за високите зони на кварталите "Заряница" и "Стара планина", както и за кв. "Раковица". Въвежда се и режим на водата в нощните часове от 24:00 часа до 6:00 часа.

© Снимка: Биляна Борисова

"Имаше снеговалеж преди Коледа. Земята в Балкана, обаче пое водата от снеготопенето, без да се получи отток. От месец юли миналата година до сега нямаме нито един ден, в който да имаме изравнено водно количество или приток в язовир "Среченска бара". Винаги разходът на вода е по-голям от притока. За последните три дни например, след като валя, имаше приток 103 хиляди кубика, а потребихме 261 хиляди кубика",
коментира наложените мерки Валери Иванов- управител на ВиК дружеството в Монтана. Според разчетите на дружеството, наличните в язовира 5 милиона и 600 хиляди кубика водно количество трябва да се харчат по 85 хиляди кубика на денонощие. В продължение на 2 месеца и половина разходът на месец трябва да бъде по 1 милион куб. м., докато започне снеготопенето в Балкана. Водното количество от "Среченска бара" към Враца е намалено със 100 литра в секунда, към Монтана- с 60 литра, а към Берковица- с 20. Така за два месеца и половина, според разчетите на дружеството, ще се направи икономия от 3 милиона кубика.

"Никой няма интерес, ако започне снеготопене, да държи нарушено водоснабдяване", допълни управителят на ВиК- Монтана.

Във Враца, която също се захранва с питейна вода от язовир "Среченска бара", засега не се предвижда въвеждане на режим, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Ангел Престойски, управител на Вик- Враца:

"Към момента ползваме резервите, които имаме. И миналата година имахме същите проблеми, но създадохме такива условия, които да ни позволят да не въвеждаме режим на водата във Враца или Мездра, където също се захранват от язовира".

Основният проблем за дружеството във Враца е остарялата ВиК мрежа, така както и в цялата страна, допълни Престойски. Строена е през 60-те години на миналия век и амортизационният срок на съоръженията е изтекъл, което е причина за множеството аварии. С реализирането на проекта за водния цикъл на града, обаче тези проблеми ще бъдат решени, е мнението на управителят на дружеството. По въпроса за състоянието на шахтите в града, Престойски уточни, че има известно неразбиране- липсващите капаци са на дъждоприемните шахти, които са по улиците. Те обаче не са задължение на дружеството, а на местната власт. Шахтите, за които отговаря ВиК, са поставени под наблюдение от дружеството. По отношение на длъжниците на водоснабдителното дружество:

"Некоректните платци ощетяват коректните, защото ВиК бизнесът е монополен и когато някой не плаща, друг го прави. Крайно време е да се създаде нетърпимост към тези хора, които не си плащат. Разговарях с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Има нагласа да се променят тези "Общи условия" на дружествата така, че да се подобри събираемостта на задълженията", обяви управителят на ВиК във Враца. Немалко са клиентите на дружеството със спряна вода, заради неплатени сметки. Процедурите, обаче са тромави, добави Престойски, поради което се допуска някои хора да не плащат консумативите си системно.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30