Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страсти в Нефела и Дунавци

© Снимка: Официален сайт на село Нефела

Върховният административен съд (ВАС) спря предварителното изпълнение на решението на Министерския съвет, което присъедини село Нефела към Враца, превръщайки го в градски квартал. Промяна на статута на населеното място не може да настъпи до 16 септември, за когато е насрочено делото във ВАС. Това предаде от Враца сътрудникът ни Жоро Александров. Двама души оспорват решението на правителството на Бойко Борисов, което в дните преди да хвърли оставка, реши да превърне село Нефела в градски квартал на Враца. Недоволни от този акт са кметът на общината Николай Иванов и селският първенец Радослав Котов, които депозираха молби на 6 март. Основният мотив в жалбата на врачанския градоначалник е, че подобна административна промяна би попречила на организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори в Нефела, както и изпълнението на общинския бюджет на Враца през тази година. На свое закрито заседание, проведено на 26 март, тричленен състав на ВАС с председател Албена Александрова спря решението за присъединяването на Нефела към Враца до окончателното решение на магистратите.

"Промяната я искат група граждани. Пред съда ще докажа, че хората от Нефела са се подписвали по насилствен начин, без тяхното желание, че искат селото да бъде квартал. Бях бит най-вероятно по поръчка на същите хора, които са недоволни, че аз и кметът на Общината сме обжалвали решението на Министерския съвет", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Радослав Котов, кмет на село Нефела.

Като се изключат страстите около статута, животът в Нефела е спокоен.

"Всичко, което е планувано, си върви по стария ред. Благоустрояването на селото ще продължи. Кмет съм от 16 години и мога да кажа, че селото е единно и сплотено. Почти нямаме кражби", допълва кметът.  

Хората в селото ще празнуват по стар стил тази събота Тодоровден. Организирани са конни надбягвания.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

И във Видинско утре ще се отбележи Тодоровден. В гр. Дунавци също ще бъдат проведени конни надбягвания. Атракцията ще започне в 10 часа до стадиона в града. Цветомир Цветанов разговаря с кмета на Дунавци Димо Скорчев:

"Имаме идея да възобновим отбелязването на празника в града с конни надбягвания. Това е стара традиция, която се позабрави в последно време. Повечето хора са съгласни на старата дата, на 6 април, да се празнува Тодоровден. Поканени са много хора от региона- от Димово, Грамада, Видин. Събитието ще бъде много мащабно. Организирано е надбягване с коне- конна езда и конски впряг, с каруци. Жури ще избере и най-красивия кон. Мероприятието е под патронажа на кмета на Общината Герго Гергов, който ще открие официално събитието. По три кофи царевица ще се дават на победителите в трите категории. Засега това са нашите възможности. Надбягването е най-вече за атракция на хората в Дунавци, защото те имат нужда и да се забавляват."
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47