Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Воскресе!

В Е Л И К Д Е Н С К И   Б Л А Г О С Л О В
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВЪЗКРЪСНА ХРИСТОС
"ЖИВОТ СЕ ВЪДВОРИ!"


© Снимка: Колетка Павлова

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Животът е най-великият дар, с който Творецът на всичко видимо и невидимо е обдарил венеца на Неговото творение- човека. Когато го ценим и оплодяваме с плодовете на всечовешки и християнски добродетели, ние прославяме Нашия небесен Отец, а той ни дарява лично благощастие и всечовешко добруване.

Христовото Възкресение, както издревле е наречен Празник на Празниците и Тържество на Тържествата, е възхвала на Живота в силата и смисъла на Всеславното Христово Възкресение, защото в духа на нашата православна вероизповед, с вяра и убеждение изповядваме за Сина Божий, "Който се роди от Отца преди всички векове, Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен и се въплати от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек, който заради нас човеците и нашето спасение бе разпнат при Понтия Пилата и страда и бе погребан и Възкръсна в третия ден, според писанаията! И пак: заради нас човеците и заради нашето спасение. Заради това, по думите на древния свети отец Теодор Студит: "Църквата Христова се явява Рай на земята, имайки пред себе си дървото на Живота- Кръста Христов, чрез когото дойде Радост за целия свят!"

Скъпи във Възкръсналия Христа братя и сестри, родолюбиви съграждани и почитаеми сънародници, в древния библейски смисъл свещената Пасха- Христовото Възкресение е преминаване от смърт към Живот и от земята към Небесната вечност, за тези "които са възлюбили Неговото явяване". Ние българите, първи измежду славянския род сме възприели и кръстени в правата вяра при Богоблажения равноапостолен Цар Бориса-Михаила, в ранния девети век, за да имаме духовната сила и дух, да преминем през превратностите на времето и да достигнем здрави и читави, като народ и държавност, до нашия двадесет и първи век и във вековете занапред, по нашата любов към род и родина, опазвайки скрижалите на светата ни Православна Църква, за слава Божия и величието на скъпото ни Отечество- "Държава на духа".

Това подчертаваме в настоящото си Пасхално слово, за да се поздравим всенародно, когато с достойна чест и слава ще честваме забележителната Хиляда сто и петдесет годишнина на безсмъртното дело на светите равноапостолни братя Кирила и Методия и техните Богоозарени ученици, приети като ангели Божии и мъченици за вярата в древните престолнини Плиска- Преслав и Охрид син, да създават духовната културна вечност за родна България, за целия славянски род и всечовешка цивилизация:

"България остана верна на техния свещен завет,
В тържествование и страдание, изпълни подвизи безчет."
(Химн на светите братя)

Това са благите плодове на Всепобедното Христово Възкресение, както е благовестил Апостолът: "Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра!" (1 Кор. 15:14,20).

В деня на светлото Христово Възкресение звучат най-достоверно и убедително словата на Нашия Спасител: "Аз съм Пътят и Истината и Животът!" (Йоан 11725).

Нека пребъдваме и живеем с непреходните истини и морални устои на Възкръсналия Христа!

На любезните слушатели на РАДИО ВИДИН, както и на техните близки, от все сърце и молитвено желаем: в здраве, бодрост и сила да бъдат озарени от непреходната светлина на Възкръсналия Христа- жизнодавеца, за да приемат в сърцата си и имат в живота си и Неговия спасителен поздрав: Мир вам- радвайте се!

Христос Воскресе!

На многая лета!

С неизменна във Възкръсналия Христа с отческа обич и архипастирско благословение,
 

 
 
 
 
+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ

Великден 2013
Гр. Видин
По публикацията работи: Видински митрополит Дометиан


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47