Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страсти и тревоги около абитуриентските балове

Месец май се свързва с многото празници, включително и тези на завършващите училище- абитуриентите. Почти всички училища в региона изпратиха своя Випуск 2013. Прощалните тържества огласиха улиците.

"Това не е раздяла, а просто ново начало, в което трябва да "полетят", за да видят до къде могат да стигнат. Не казваме сбогом, защото винаги ще пазим спомените в сърцата си. Сега отваряме вратата на истинския живот, а какво ще ни поднесе той- ние не знаем... и може би затова мъничко ни е страх"- с тези думи и с огромно вълнение със своите учители се разделиха учениците от двете паралелки зрелостници от 12 "а" и 12 "б" на 131-ия випуск на СОУ "Цар Симеон Велики" Видин.

 

Последният звънец изпрати зрелостниците, след което те преминаха в шествие по улиците на крайдунавския град под съпровода на станалата вече задължителна част от веселбата- духовата музика на "Братя Ангелови".

Тревожат ли се за бъдещето на вече порастналите си деца родителите и какви са техните пожелания за "добър час"?

"На зрелостниците желая здраве, да имат късмет и да се борят в живота. Благодаря на учителите и ръководството на училището за грижите за моето дете през тези 12 години"- казва майката на Емилиян Григоров.

"Вярвам, че моето дете ще се справи и му желаем успех"- казаха през сълзи родителите на друг от зрелостниците. А майката на Виктория Ивайлова пожела на младите хора да намерят своя правилен път в живота и да има работа за тях.

© Снимка: Петя Генова

 

Уверени в себе си, със смели мечти за бъдещето- това са зрелостниците на Берковица. Вълненията и страстите на абитуриентите там събра Петя Генова.

Изпращат Випуск 2013 на Гимназия "Д-р Иван Панов". Времето е слънчево, усмихнато, стремително, а всички са с насълзени очи. Не се знае чие вълнение е по-голямо, това на родителите или това на завършващите...

 

Абитуриентите- те са уверени, зная какво искат и как да го постигнат. Е,

© Снимка: Петя Генова

може би са по-малко мечтатели от нас- предишните поколения, може би са малко по-прагматични, но пък гледат смело в предстоящето. И аз вярвам, че това предстояще ще бъде добро и успешно за тях.

 

След официалната част следват и задължителните вечерни тържества в ресторант. Облечени в лъскави- оскъдни при дамите тоалети, момичета и момчета отиват да се забавляват. Много хора са на мнение, че няма нищо лошо в това завършващите да се порадват от сърце, но все пак, балът не означава да отидеш и задължително да се напиеш... Или да се надвесиш от прозореца на колата. И тук отправяме едно голямо предупреждение към родителите и порастналите им деца. Обикновено по баловете почерпките започват от обяд. Така до ранните утрешни часове на следващия ден, абитуриентите се оказват доста подпийнали, не са единици и прекалилите в балната нощ.

По време на баловете съществува и голяма опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление от употребили алкохол или неправоспособни водачи. Отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки. Няколко препоръки на полицията към младите хора обобщи Ирен Токина, говорител на ОД на МВР в Монтана.

"На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на "смели" решения- показване от прозорците и люковете на колите по време на движение. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо Вие- абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си за въздържание, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви пред опасност от тъжен провал. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен- който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол"- съветва Ирен Токина.

По публикацията работи: Ани Цекова и Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05