Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Антимово се борят с нерегламентираните сметища

© Снимка: Светослав Цветанов

Активна работа за премахване на нерегламентираните сметища започнаха във видинското село Антимово, след като получиха заповед от кмета на Община Видин Герго Гергов за справяне с проблема и налагане на глоби на нарушителите. Боклуците се разчистват с техника на сметопочистваща фирма, наета от Общината. За това разказа в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметът на Антимово Светослав Флоров. Той следи работата по почистването и е поставил охрана на сметището, което се ползва не само от местните хора, а и от преминаващи по пътя за Видин. На гости в селото бяха Ваня Минева и Анжела Каменова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Разчистването на сметището е планово, прави се пролет и есен. Сега нашето сметище се разшири. Това е така, защото всички, които минават по пътя за Видин, изхвърлят боклука си в Антимово", обясни Светослав Флоров. Екоинспекцията в Монтана е правила две проверки, по сигнал на местни хора, че не се спазват нормите за опазване на околната среда.

"Сега е почистено, сложили сме и двама души от програмите за заетост, които да охраняват. Целта ни е да остане чисто, докато падне сняг, тогава достъпът се ограничава"- добавя кметът. Той смята, че е добре, когато се налагат санкции на нарушителите, парите от глобите да идват директно като приход за кметството. За сега обаче, такава възможност няма, защото там нямат самостоятелен бюджет, а средствата от санкциите отиват в бюджета на Община Видин. За селския кмет остава контролът- дали е добре почистено сметището и контейнерите за смет.

© Снимка: Светослав Цветанов

Освен че се борят с боклука, хората се готвят и за идващата зима. Чувстват се спокойни, тъй като фирмата, наета за почистването е местна. При необходимост, техниката се пуска веднага, а селото става проходимо за по-малко от четири часа.

В Антимово повечето от жителите му са вече пенсионери, а младите са по чужбина. Трийсетина от местните са останали без препитание, след като приключи строителството на Дунав мост 2. За тях е трудно да намерят работа, а възможностите по програмите за временна заетост към кметството са силно ограничени. Липсата на професия при младите хора ги прави непривлекателни за пазара на труда, каза още Светослав Флоров.

"Хубаво беше, че шест години за тези хора имаше работа. Сега заетите на моста са само двама. Освободените от работа са без доходи, някои питат дали има място по програмите за временна заетост. Лошото е, че младите нямат професия. Една гимназия и нищо повече. Хората търсят навън, по чужбина работа. Други пък се връщат, кой както случи."

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00