Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варенето на домашна ракия - ще запазим ли традицията

Снимка: Христо Гинев

Нови протести от страна на недоволни производители на домашна ракия разбуниха страстите миналата седмица. Искането на протестиращите е да се върне старият режим за варене на ракия. От началото на годината влязоха в сила промени, с които количеството на алкохола, който производителите могат да произвеждат, се ограничи наполовина. Освен това те имат право да варят ракия само шест месеца в годината. Производителите предупреждават, че ще зачестят многократно случаите на отравяне с некачествен алкохол, защото хората ще се принудят да варят ракия в незаконни казани. Те виждат лобизъм от страна на големите фирми в законовите промени.

Попитахме видинчани дали пият домашна ракия и подкрепят ли производителите:

"Подкрепяме протестиращите. Трябва да има във всеки дом до 50 литра ракия за гости поне ... Нека хората да могат да си произвеждат ракия. Човек трябва да има възможност целогодишно да вари ракия, защото има плодове, които не могат да чакат определен период за този процес ... Трябва да съхраним традицията, но не знам кое лоби ще надделее."

Солидарни ли са производителите на домашна ракия от Северозападна България със своите колеги, които изразиха недоволството си? Георги Петков е собственик на казан в квартал на Враца и продължава да бъде един от лицензираните производители на огнената напитка в българския Северозапад.

"Работата ни значително намаля от началото на тази година. Става все по- трудно и по- скъпо да се занимаваш с подобна дейност. Напълно подкрепям протестите" - каза Георги Петков.

СнимкаПроизводители и потребители на домашна ракия от Монтана също се включиха в протеста срещу промените в Закона за акцизите, организиран в столицата. Поддръжниците на традиционното българско питие настояват да отпадне ограничителният срок от 1 юли до 31 декември, разрешен за работа на дребните производители на ракия. Другото искане е да не се плаща акциз за 50 литра концентрат за домашно ползване, каквато е практиката в други балкански държави. Това уточни Евгени Стоянов, член на сдружението "Българска домашна ракия" и координатор на протестиращите от Монтана. С него разговаря Любо Андреев.

"Не сме съгласни с промените, защото те са абсолютно лобистки. Почти не разбрахме как бяха вкарани в парламента и гласувани след това. Не сме съгласни с шестте месеца предизвестие, което трябва да даваме на митниците. Освободихме двама работници, защото не можем да им плащаме заплатите. Този закон е направен така, че ние да не работим - не да работим. Спекулира с това, че ние не внасяме акцизи. Напротив ние внасяме акциз. На протестите дойдоха около 3 000 души от цялата страна. Имаше и много възрастни хора. Подкрепиха ни и доста депутати, което е много хубаво, защото явно има мислещи хора. Хора, които знаят какво е бизнес и колко трудно се прави." Според Евгени Стоянов доста хора от региона са инвестирали напразно в модерни съоръжения и нови технологии за производство на домашна ракия. Собствениците ще упорстват в исканията си за въвеждане на по-либерален режим.

Ани Цекова разговаря по темата с кмета на Община Медковец Венцислав Евгениев.

"Ако посегнат на ракията ще пием метанол. Щом не пием ракия, сваляме средната възраст на живота и вече става опасно. Ако я няма ракията, няма и да работим" - смята Венцислав Евгениев.

Павлин Парвулов е бивш технолог в производството на спиртни напитки. В момента той се занимава със земеделие в родното си село Раяновци.

"Най- хубавите ракии си остават гроздовите. Има доста тънкости при производството им. Лицензираните казани в района са доста малко, но съветвам да се заплаща необходимият акциз. Мисля, че 30 литра годишно е нормалното количество ракия за едно домакинство" - Красимир Каменов разговаря с Павлин Парвулов за технологията при производството на домашна ракия.

Регистрацията и контролът на казаните за варене на ракия ще минат изцяло към общините вместо към Агенция "Митници", това ще предложи в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя ще предложи приходите от акцизите на сварената ракия да влизат в общинските бюджети.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05