Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- безпътният кръстопът (част 3)

Изкуството

Снимка: Радио Видин

В "Посоките на делника" ви представихме третата част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион. Потърсихме хора на изкуството, тъй като те са най- уязвими към промените в околния свят. Те усещат по различен начин негативните събития и дори понякога се обиждат… завинаги. Какво се случи с тези хора във Видин през дългите години на прехода? Някои напуснаха родните си места, а други напълно престанаха да творят. Как тогава да бъдем спасени?

Някои, обаче останаха … и продължиха- напук на прехода и всичко негативно, което се случваше през годините. Да си работещ скулптор в Северозападна България е истинско предизвикателство. С тази нелека задача се е заел Светлин Николаев, когото всички във Видин познават като "Светли скулптора". Той твори в малкото си ателие, и периодично изненадва видинчани с благородните си постъпки по реставрацията на някой от паметниците в града, върху които своя отпечатък е оставило времето или нечестива човешка ръка. За себе си Светли казва:

„Аз съм обикновен човек и искам да виждам хората около себе си щастливи. Не съм сигурен, че ще остана да живея и работя тук до края, но ми прави впечатление, че като цяло нацията ни вече не е художествена. Виждаме в какво състояние са блоковете и асансьорите в тях, колите ни и улиците. Човек не може да си купува картина, само защото ще му отива на дивана. Това трябва да е въпрос на някакво вътрешно усещане.“

През годините видинските културни институции претърпяха сериозни метаморфози. Подвластни на случващите се преходни процеси, много артисти и музиканти потърсиха реализация в други области, носещи по- добро материално състояние. Промени се и начинът, по който ние гледаме на изкуството като цяло. Някои артисти, обаче останаха верни на това, което правят и продължават да го правят и до днес. 

Поли Трифонова е дългогодишен директор на видинския държавен куклен театър. Тя е родена в с. Моравка, област Търговище, но избира да живее и работи в крайдунавския град. Според нея, куклите имат душа и когато попаднат в ръцете на добър кукловод, те наистина могат да дишат и живеят. 

"Боли ме, когато гледам празня площад във Видин, но реших да остана да живея и работя тук. Страдам, защото Видин не заслужава тази съдба. Това, което притежава Видин не може да изчезне и аз много вярвам, че рано или късно нещата отново ще се случат тук. Тази даденост не може да загине. Творецът е създаден да води и насочва- това е ролята на изкуството и ние творците сме длъжни да го правим, това е нашата отговорност" - каза Поли Трифонова.

Изкуството притежава магична сила. Понякога мислим, че можем да го контролираме, но то ни води в друга посока. Един творец никога не подозира как ще е разбрана творбата му и до каква степен ще бъде оценено нейното послание. Винаги може да се открие по още нещо, което съществува в нея … а точно там може би е скрито и нейното послание към хората. За художниците често се говори, че са бунтари по душа, способни да променят живота си. Всъщност да твориш означава да се бунтуваш срещу стандарта, общоприетото и ретроградното. 

Веселин Маринов - Нацин избира Видин за отправна точка в живота му. Художникът и до днес продължава да създава творбите си именно тук, край брега на голямата река. 

"Роден съм в плевенското селце Брест, но съдбата ме насочи към Видин. Преходът ни научи да се приспособяваме по уникален начин към случващите се около нас събития. Спомням си, че в онези години често ми се налагаше да рисувам портрети и на улицата, но в това няма нищо срамно. Нямаме право да се обиждаме, а и на кого да се обиждаме, за какво? Човек трябва да се бори и да побеждава. Аз познавам децата на Видин и работя с децата на Видин. Дойдох преди години в този красив град и навярно някой ден ще си отида от този свят именно във Видин. Обичам Видин" - казва Веселин Маринов - Нацин.

В процеса на своята еволюция през годините изкуството постепенно преминава от реалистичните си форми към нереалните, абстрактните и авангардните. Творците често  се пренасят в своя вълшебен свят, изпълнен със светлина, а понякога и със студ и обърканост, в зависимост от времето, в което живеят. Накъде ли ни води изкуството след време ще разберем, но аз вярвам в младите творци на днешното време, които искат непременно да са щастливи в света, в който живеят. Свят на човешката обич и чистата добродетелност, която не може да бъде подправена. Изкуството ще промени света - аз лично съм убеден в това. Всъщност то вече го прави - от древността чак до днес. Въпросът е ние да намерим своето днес.

Цялата тема можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45