Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват ли ни проблеми след снеготопенето

Снимка: Радио ВИДИН Архив
В следващите дни ни очаква рязко покачване на температурите и вследствие на това- обилно топене на снежната покривка. Какви проблеми ни очакват след това, как да действаме при евентуални наводнения и има ли опасност от такива? И още- готови ли са язовирите да посрещнат по-обилни водни количества и какво се случва с пътната инфраструктура след зимата- за това говорим  в "Посоките на делника". Обърнахме се към "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин с препоръки- как да действаме, ако най-лошото се случи, и се наводним.

"В случай, че лицата са на открито, близо до коритото на пълноводна река или дере, незабавно да се отдалечат и да се придвижите към най-близкото възвишение. При поройни дъждове не заставайте под мостове или подлези. Ако сте вкъщи, изключете електричеството и газта, заемете горните етажи. Ако бурята ви завари на открито - стойте далеч от високи дървета, ел. далекопроводи, открити водни пространства, трактори и други метални предмети. В такъв случай приклекнете максимално близо до земята...", каза инспектор Велин Цветков, "Защита на населението" към видинската регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Едно от местата във Видин, които са най-уязвими след снеготопене и високи подпочвени води е квартал "Нов път". Десетки къщи и дворове се наводняват всяка пролет от избили подпочвени води. Основната причина за задържането на водата е липсата на канализация в квартала и нормална проводимост на отводнителните канали. Проверихме преди сезона - притеснени ли са хората и вярват ли, че някога проблемът им ще бъде решен.

Снимка"От сега с гумени ботуши ходим в квартала. Тогава нищо не направиха с онзи канал, нищо не помогна. Къде отиде този пясък, не разбрахме. Още преди години, преди аз да се заселя да живея тук, имаше отпуснати пари- за канализация и мръсна вода, и да се отвежда от квартала. Но не направиха нищо, сложиха един слой асфалт до мен и се приключи. Знаем, че нашите къщи са незаконни, но и ние сме хора. А и започна узаконяване, и аз скоро ще го направя"
, обясни една от потърпевшите от наводнението преди години.

Коритото на река Тополовец при видинското село Градец трябва да се почисти, за да се намали рискът от наводнения, каза кметът Илия Томов. Проблемът е поставен и на среща с общинския кмет Огнян Ценков. При необходимост в Градец ще бъдат доставени пясък и чували. Засега нивото на реката е под наблюдение, каза Илия Томов.

"Има повишение на нивото на реката, но е възможно да възникнат проблеми при бързо снеготопене. От Община Видин ни обещаха да ни съдействат с чували с пясък, ако се наложи. Саваците Общината ги ремонтира"
, обясни кметът на видинското село.  

Няма проблем относно състоянието на язовирите на територията, стопанисвана от Напоителни системи- клон "Мизия". Водните съоръжения са проверени, изпускането на язовири е започнало още на 25-26 февруари.

"Нормална е работата и на отводнителните помпени станции по дунавското крайбрежие. Специално внимание е отделено на язовирите "Смирненски" и "Клисурица". И при двата основните изпускатели са отворени още преди 10 дни, за да се освободи максимален свободен обем. Няма напрежение около язовирите, които се стопанисват от нас", обясни директорът на клон Мизия, Гриша Босашки.
 
Нивото на язовир "Огоста" край Монтана се покачи с 1 метър. Близо 290 милиона кубика вода има в монтанския водоем. 505 милиона кубика е максималният завирен обем на втория по големина язовир в България. Хидро-съоръжението е проектирано, за да бъде изравнител. В него се събира водата от вливащите се реки Бързия и Огоста. 

"Нямаме информация за драстично покачване нивото на реките и язовирите в Монтанско. Те се следят денонощно", съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Няколко са проблемните места в област Монтана при високи води. Река Дългоделска Огоста излиза от коритото си в района на село Меляне и залива пътя от Георги Дамяново към Говежда. Проблеми възникват и в община Бойчиновци. 

За сега всичко е спокойно. Нямаме проблеми с реките Ботуня и Огоста. Проверих лично състоянието им край селата Охрид, Владимирово и Пали лула”, каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.


В Областният съвет по сигурност във Враца денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца, информират и от областната управа. Към дата 6 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 214 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 165 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия достигна 137 см, при критичен праг 290 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението. Язовир "Лесура" в община Криводол и язовир "Бързина" в община Хайредин преливат през преливниците си с около 150 л/с. и на тях са монтирани допълнителни сифони за контролираното изпускане на водни маси. Всички останали язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси, успокояват от Враца.


Обилното топене на натрупалия мартенски сняг докара куп проблеми по пътищата във Врачанско. И ако засега ситуацията с язовирите е под контрол поради предвидливото източване на водоемите през есента на миналата година, положението със срутени скали край важни шосета тормозят повече от денонощие пътуващите по път Е-79 между Мездра и Ботевград. Там в понеделник вечерта огромна скала с тегло над 15 тона падна и блокира трафика на коли и камиони. На две места подобни грижи имат и по второкласния път, преминаващ през Искърското дефиле, предаде сътрудникът ни Жоро Александров.


Още по темата за проблемите след снеготопенето може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00