Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да остават ли депутатите без заплати при отсъствия от парламента

Снимка: БГНЕС

В знак на протест депутати напуснаха пленарната зала. Трябва ли да останат без заплати питаме в "Посоките на делника". Мнения по темата събрахме от трима народни представители от Северозапада- Филип Попов от БСП, който заедно с групата си излезе от пленарната зала, Росен Живков, заради предложението на НФСБ за промени в правилника за работата на Народното събрание и Владимир Тошев от ГЕРБ. 


От НФСБ предлагат при три поредни отсъствия или общо пет пленарни заседания за съответния месец да бъдат удържани заплатите. Според Филип Попов, въпреки че не са в парламента, депутатите от БСП не са спирали да работят:


„Всички ние имаме и извън парламента работа като народни представители в съответните региони в цялата страна. Така че аз и останалите колеги от нашата парламентарна група в момента вършим своята работа извън парламента. Срещаме се с граждани, с организации. Ходим в регионите си, тъй като знаете, че в настоящия момент текат и конференции във връзка с предстоящите европейски избори. Освен това БСП проведе, и нашият лидер Корнелия Нинова, председател на Националния съвет и на нашата парламентарна група, проведе много срещи с непарламентарно представени организации и партии, с кметовете на малките населени места. Тези срещи продължават. Изводът от тези срещи е, че в България има все повече хора, все повече организации, които виждат, че по този начин не може да бъде мачкани парламентаризмът, демокрацията, правовият ред в държавата. Еманацията на тази диктатура бяха промените в Изборния кодекс, инициирани от управляващите. Виждате тайната коалиция, която до сега работеше, сега вече стана явна. Виждате с кого работят в Народното събрание, управляващите, като че ли се умножиха явно вече. Всяка сутрин кворумът се прави с гласовете на г-н Марешки, с гласовете на ДПС, така че тази задруга лъсва в момента, в който БСП не е в пленарна зала.“


Възможността групата да се върне отново в парламента е пропиляна именно заради управляващите. Мери се с двоен аршин, коментира Филип Повов по повод предложението на НФСБ за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, което, ако бъде прието, ще лиши от заплата депутатите, напуснали пленарната зала. Припомни, че предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати е отхвърлено то мнозинството в Народното събрание.


Предложението на Националния фронт за спасение на България за промени в правилника за дейността на Народното събрание е за начина на заплащане на народните представители. Сега според правилника при неоправдано отсъствие от три поредни заседания или общо пет за месеца, на депутатите се прави удръжка, равна на две трети от месечното възнаграждение, а Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните разходи. Новото предложението е при неоправдани три последователни отсъствия или общо пет за месеца, депутатите да бъдат лишени изцяло от заплати.


Мястото на народните представители е в Народното събрание, коментира Росен Живков, народен представител от НФСБ по повод предлаганите промени. Досегашният правилник дава възможност на хора, които не са в парламента да получават възнаграждения като народни представители, каза депутатът:

 

„Това е нашата функция. Това е нашето място за изява в Народното събрание- в комисии, в зала. Трябва да сме на нашите работни места, за да сме пълноценни за хората и за населените места, от които сме излъчени като народни представители. Не е достатъчно само да пълним медиите- телевизиите и радиата. Ние трябва да бъдем на своето работно място като законотворци, защото това е нашата функция. Ако не присъстваме там, тогава за какво са ни избрали хората- само да изпълняваме една представителна функция?"


Росен Живков призова колегите си в парламента да разпределят времето си така, че да изпълняват задълженията, за които са избрани. Допълни, че той самият е участвал при 98% от гласуванията в парламента, за разлика от други, които не присъстват в зала. Поименно посочи Делян Пеевски, за когото каза, че в Народното събрание е влязъл само за депутатската клетва.


Въпреки, че подобна мярка е крайна, тя не е популистка, нито наказателна, коментира народният представител от ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев по повод предложените промени. Трябва да се върне доверието в Народното събрание, допълни Тошев. Според него на опозицията от БСП силово е наложено да напусне парламента, а решението на партийното ръководство не изразява мнението на всички от групата:


"Аз съм твърдо привърженик на тези решения, които могат да се изтълкуват и като крайни, защото до сега не е имало такава практика в Народното събрание. Считам, че един от начините да върнем обратно доверието на хората в тази най-висша по Конституция институция на България, е да даваме пример. Не може човек, който работи в частна, държавна или общинска фирма да бъде наказван за своите отсъствия, а тези, които би трябвало да дават пример, да получават заплата при положение, че не се мяркат в сградата на Събранието. Считам, че мярката не е нито крайна, нито популистка. Не е наказателна. Напротив, надявам се и след като бъде приета за годините напред да се утвърждава като постоянна, да не се промяна с всеки състав на Събранието. Не бива хората да бъдат подвеждани, че ни избират да работим в Народното събрание, а ние да ходим по мероприятия или по изложби, по света и у нас.“


В „Посоките на делника“ се връщаме и към причината да поставим темата. Председателят на БСП Корнелия Нинова при посещение във Видин през февруари обяви мотивите да напуснат парламента. Чуйте звуковия файл.


Вижте още

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22