Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как образованието помага на интеграцията на ромите

Снимка: Радио ВИДИН

Международният ден на ромите се чества ежегодно на 8 април. Първият Световен ромски конгрес е проведен в Лондон на 8 април 1971 година. Тогава се събират представители от 30 страни и се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Социалната цел на Международния ден на ромите е да привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите- образование, бедност, сегрегация.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" работи за равноправното интегриране на ромите в общество, основано на запазване на ромската идентичност. Изпълнителен директор на Центъра е Деян Колев. Казва, че за ромската интеграция трябва да работят съвместно всички етноси. Организацията работи в две насоки- образованието и работа на терен по превенция на ранните бракове.

"Работим за превенция на отпадането на децата от училище. Център "Амалипе" работи с 278 училища от цялата страна и в 2/3 от тях вече няма отпаднали ученици, което е наша много голяма гордост. С училището в Дунавци работим много добре. Работата е изцяло педагогическа, т.е. ние не раздаваме дрехи, обувки или социални помощи, а работим съвместно с учителите за въвеждане на интеркултурно образование", каза Деян Колев.

СнимкаВ 15 общини организацията има центрове за развитие на общността, в които работят ромски медиатори. В Северозападна България такъв център има в Бяла Слатина. Скоро ще има в Ново село и Борован.

Огняна Найденова е учител по английски език вече 20 години. В момента преподава в Профилирана гимназия "Найден Геров" в град Лом. В нейното семейство никога продължаването на образованието и личната реализация не са били проблем.

"Колкото си по- образован, си по- конкурентен и на пазара на труда. А другото е, че колкото си по- образован, толкова по- добро бъдеще можеш да осигуриш на децата си. Когато образованието не е табу във вашето семейство или в социалния кръг, в който се движите, то тогава хората израстват неусетно", заяви Огняна Найденова.

При много деца от малцинствен произход нивото на българския език не е добро и срещат трудности в училище. Причината е в средата:

"Основното, на което трябва да се наблегне в училище е точно знанието на родния език. Компетентността на децата да разбират езика в по- голяма дълбочина, не на ниво ежедневни нужди, а на ниво философия. За съжаление, това не е проблем само на етнически различните деца."

Димитър Димитров е от Институт Отворено общество- София и мениджър на Програма "Мост към бизнеса". Програмата "хвърля" мост между пазара на труда в частния сектор и образовани млади роми/представители на уязвими етнически малцинства от България и Унгария, които се стремят към качествени работни места в равностойна среда. Програмата подпомага достъпа на млади роми (18-35 години) със завършено минимум средно образование и успешно положени държавни зрелостни изпити до позиции за висококвалифициран труд в частния бизнес, които да съответстват на тяхното образование и квалификация.

Снимка"Това, което ние правим е не да посредничим за работа, а да подготвим младежите да се справят сами. Но, тези хора, с които ние работим, те са 120 човека от цялата страна, около 40 от тях започнаха работа, благодарение на услуги, които ние сме им предоставили. Тези хора са предимно от по- затворени общности и на тях им липсват редица или не са достатъчно добре развити, редица умения, които са много силно необходими", обясни Димитър Димитров.

По програмата могат да кандидатстват всички хора, които определят себе си като роми. Кандидатстването е през интернет страницата, като едно от условията е диплома за завършено средно или висше образование. Преди дни по програмата на 20 души бе организиран кратък стаж в няколко големи компании. Сред тях е Емилиан Асенов е от Бяла Слатина- студент по право първи курс в Софийския университет.

"Консултантска фирма ми направи силно впечатление. Там ни дадоха казус за развитие. Бях аз и още един мой колега и там ни бяха дали един казус от наказателното право. Решихме го успешно. Това са полезни неща, които прави програмата за нас, защото по този начин ни даде шанс да опознаем реалната работна обстановка, атмосферата, колегиалните отношения, запознанствата с работодателите и най- вече как да се държим по време на работа", коментира пред Мария Борисова Емилиан Асенов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Подгоре искат да задържат младите хора

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35