Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен на приблизително равно разстояние от столиците София, Белград и Букурещ. Перспективи за този район има също в развитието на туризма и земеделието. Според кмета на Община Видин Огнян Ценков има неизползвани възможности за привличане на инвеститори в региона, а това е от жизнено важно значение за неговото икономическо съживяване. Привличането на инвеститори е ключова цел и на местната власт във Враца, неведнъж е заявявал и кметът на Общината Калин Каменов. Постижимо ли е това, обаче и има ли наченки на първи стъпки в правилната посока? 

Три ключови инвестиции трябва да се осъществят в началото на 2019 година в периферията на Северозападния регион, в градовете Плевен и Ловеч. Постепенно ще се върви и към "по- тежките" градове, като Видин- това обяви в края на 2018 година в интервю за Българското национално радио Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той прогнозира, че в България могат да се произвеждат електромобили или поне на този етап да имаме част от производството за тази специфична индустрия. 

В началото на миналата седмица беше направена първата копка на най-големия завод в новата история на Враца след социализма. Семейна компания от Германия ще изгради предприятие за автомобилни кабели с обща инвестиция от 22 млн. лева Започва ли по този начин градът под Околчица новия си индустриален живот? 

За строителството на предприятието е избрана плевенска компания с портфолио от заводи в Плевен и Димитровград. В завода във Враца, обаче, моделът не е строителство по мярка, запазване на собственост и отдаване на лизинг на чуждия инвеститор, а класическо изграждане на предприятието. Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, каза за Радио ВИДИН Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" във фирмата, ангажирана със строителството на новия завод и допълни:

"Да се надяваме, че ще се възроди Българският Северозапад. Правим доста, както се вижда в последно време в тази посока- Ловеч, Плевен, Враца, в Монтана има разни неща. Иначе за самия завод- предстои разширение, започваме с първа фаза от 10 000 квадратни метра- производство, складова част и офисни площи. Заводът е за авточасти- кабелни инсталации, по- специфични и навигационни системи. Доколкото знам от инвеститора на първа фаза ще бъдат заети около 300 души." 

Сградата, която ще се използва за производство на кабели за данни и електронни компоненти за водещи производители на автомобили и доставчици на системи, ще е изцяло съобразена с нуждите на инвеститора, уточни още Светослав Богалински. Строителството трябва да приключи до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. По този начин, според предварително зададения график, в началото на следващата година сградата трябва да бъде въведена в редовна експлоатация. Според предварителните планове производството в новия завод трябва да започне през 2020 година. 

Регионът на Северозападна България има неизползван потенциал за развитие, който може да го изведе от негативната европейска класация- това каза преди време изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев, по време на срещата си с кметовете на Общините Видин и Враца. Според него, необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. 

"За да можем да привлечем инвеститори, които създават висока добавена стойност, има доста неща да се променят. Немският инвеститор, без да звучи обидно, е направил сериозна преценка, че инвестицията във Враца е нещо, което е доходоносно, поради това, че това е относително непривлекателен продукт за масовия производител. Тези предприятия се случиха по правило основно в Източна Европа. Към настоящия момент тази инвестиция е логична, но въпросът е дали това ще даде онзи мечтан тласък на Северозападна България, а моят отговор е "не"."

Как видинчани посрещат новината за строителството на новия завод във Враца и оптимисти ли за индустриалното развитие на този край:

"Ние сме "Северозапазена България" и кметството, и ръководството на Общината трябва да се моли, да реве и да плаче, да ги натисне и да каже, че и на нас трябва да се обърне внимание... Чуждите инвестиции са временни и нашите управници никога не взимат правилните решения."

Община Монтана от години работи в посока привличане на чужди инвестиции в региона. Тази седмица дори кметът Златко Живков е на посещение с 6-членна делегация в китайския град Инчуан, център на провинция Нинся Хуей. Местните власти в двата града имат споразумение за партньорство в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, подписано праз август 2018 година. 

"Определено през последните 3- 4 години има засилен инвеститорски интерес от страна на външни инвеститори в региона. Откакто през 2015 година се пусна и обходът на град Монтана инвестиционният интерес още се засили"- коментира заместник кметът на Община Монтана Диман Георгиев.

В Община Кула очакват чрез белгийска инвестиция да започне реалното строителство на предприятие за преработка на етерични масла и дистилерия. Освен това ще се пусне в експлоатация и сушилна за производство на пелети. Тя ще поеме около 50 работници, което е добре дошло за този регион, коментира кметът на Община Кула Владимир Владимиров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол

Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града. Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Разнообразие в световния ден на Радиото

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието" . За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за..

публикувано на 13.02.20 в 13:09