Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен на приблизително равно разстояние от столиците София, Белград и Букурещ. Перспективи за този район има също в развитието на туризма и земеделието. Според кмета на Община Видин Огнян Ценков има неизползвани възможности за привличане на инвеститори в региона, а това е от жизнено важно значение за неговото икономическо съживяване. Привличането на инвеститори е ключова цел и на местната власт във Враца, неведнъж е заявявал и кметът на Общината Калин Каменов. Постижимо ли е това, обаче и има ли наченки на първи стъпки в правилната посока? 

Три ключови инвестиции трябва да се осъществят в началото на 2019 година в периферията на Северозападния регион, в градовете Плевен и Ловеч. Постепенно ще се върви и към "по- тежките" градове, като Видин- това обяви в края на 2018 година в интервю за Българското национално радио Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той прогнозира, че в България могат да се произвеждат електромобили или поне на този етап да имаме част от производството за тази специфична индустрия. 

В началото на миналата седмица беше направена първата копка на най-големия завод в новата история на Враца след социализма. Семейна компания от Германия ще изгради предприятие за автомобилни кабели с обща инвестиция от 22 млн. лева Започва ли по този начин градът под Околчица новия си индустриален живот? 

За строителството на предприятието е избрана плевенска компания с портфолио от заводи в Плевен и Димитровград. В завода във Враца, обаче, моделът не е строителство по мярка, запазване на собственост и отдаване на лизинг на чуждия инвеститор, а класическо изграждане на предприятието. Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, каза за Радио ВИДИН Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" във фирмата, ангажирана със строителството на новия завод и допълни:

"Да се надяваме, че ще се възроди Българският Северозапад. Правим доста, както се вижда в последно време в тази посока- Ловеч, Плевен, Враца, в Монтана има разни неща. Иначе за самия завод- предстои разширение, започваме с първа фаза от 10 000 квадратни метра- производство, складова част и офисни площи. Заводът е за авточасти- кабелни инсталации, по- специфични и навигационни системи. Доколкото знам от инвеститора на първа фаза ще бъдат заети около 300 души." 

Сградата, която ще се използва за производство на кабели за данни и електронни компоненти за водещи производители на автомобили и доставчици на системи, ще е изцяло съобразена с нуждите на инвеститора, уточни още Светослав Богалински. Строителството трябва да приключи до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. По този начин, според предварително зададения график, в началото на следващата година сградата трябва да бъде въведена в редовна експлоатация. Според предварителните планове производството в новия завод трябва да започне през 2020 година. 

Регионът на Северозападна България има неизползван потенциал за развитие, който може да го изведе от негативната европейска класация- това каза преди време изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев, по време на срещата си с кметовете на Общините Видин и Враца. Според него, необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. 

"За да можем да привлечем инвеститори, които създават висока добавена стойност, има доста неща да се променят. Немският инвеститор, без да звучи обидно, е направил сериозна преценка, че инвестицията във Враца е нещо, което е доходоносно, поради това, че това е относително непривлекателен продукт за масовия производител. Тези предприятия се случиха по правило основно в Източна Европа. Към настоящия момент тази инвестиция е логична, но въпросът е дали това ще даде онзи мечтан тласък на Северозападна България, а моят отговор е "не"."

Как видинчани посрещат новината за строителството на новия завод във Враца и оптимисти ли за индустриалното развитие на този край:

"Ние сме "Северозапазена България" и кметството, и ръководството на Общината трябва да се моли, да реве и да плаче, да ги натисне и да каже, че и на нас трябва да се обърне внимание... Чуждите инвестиции са временни и нашите управници никога не взимат правилните решения."

Община Монтана от години работи в посока привличане на чужди инвестиции в региона. Тази седмица дори кметът Златко Живков е на посещение с 6-членна делегация в китайския град Инчуан, център на провинция Нинся Хуей. Местните власти в двата града имат споразумение за партньорство в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, подписано праз август 2018 година. 

"Определено през последните 3- 4 години има засилен инвеститорски интерес от страна на външни инвеститори в региона. Откакто през 2015 година се пусна и обходът на град Монтана инвестиционният интерес още се засили"- коментира заместник кметът на Община Монтана Диман Георгиев.

В Община Кула очакват чрез белгийска инвестиция да започне реалното строителство на предприятие за преработка на етерични масла и дистилерия. Освен това ще се пусне в експлоатация и сушилна за производство на пелети. Тя ще поеме около 50 работници, което е добре дошло за този регион, коментира кметът на Община Кула Владимир Владимиров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32