Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притеснително: Българчетата са с ниски физически способности

Снимка: Радио ВИДИН

Четирима от петима младежи в глобален мащаб не са достатъчно физически активни, което е вредно за здравето им, сочи публикуван преди дни първи по рода си доклад на Световната здравна организация за физическата активност на подрастващите. СЗО подчертава спешната необходимост от действия младите хора да бъдат разделени от екраните на компютрите, телефоните и телевизорите, и да се движат повече. Докладът е базиран на данни от проучвания на около 1,6 млн. ученици на възраст между 11 и 17 години в 146 страни, включително България.

Установено е, че 81% от тях не покриват препоръките на СЗО за физическо натоварване от поне час на ден - ходене, игри, каране на велосипед или организирано спортуване. Данните за България показват, че 73,3% от децата не се движат достатъчно.


"Като започнем от застоялия начин на живот на децата и като стигнем до компютрите, лаптопите, телефоните, цялата тази техника- всичко това вреди. След това, когато пристигне на училище, детето сяда на чина и придобива неправилна стойка и гръбначни изкривявания. 90% от учениците имат мобилни телефони и ги използват за игри, клипове, сваляне на различни приложения. Телефонът непрекъснато е в ръцете им и придобиват стойка, която трудно се изправя. 80% от учениците са с различна степен гръбначни изкривявания", обясни Анелия Димитрова, преподавател по физическо възпитание във Видин. Нейният колега Александър Петров добави, че проблем сред съвременните деца е и наднорменото тегло:


"Доста ме притеснява тяхното кондиционно състояние. Работим в тази посока, но часовете по физическо възпитание би могло да са и повече. Много важна е и семейната среда. Добре е родителите да говорят за спорта, да насочват децата си да спортуват. Ние, учителите, се опитваме да го пренесем това към децата, но доста пъти остава неуспешно."



Спортуват ли децата във Видин?

"Играя футбол. В училище правим упражнения, играем или ни изпитват по физическо. На компютъра седя по 2-3 часа на ден... Движа се редовно, но не спортувам нищо конкретно... Не спортувам, но карам колело... Не, не спортувам. Пред компютъра стоя по няколко часа на ден. По физическо правим тестове за лицеви опори, скокове и т.н. Трябва да има повече часове по физическо... Не спортувам нищо, още обмислям какво. Активността на децата е малка заради телефоните...", казаха деца от Видин.


Обезпокоително е, че физическата активност и физическата подготовка намаляват през последните години и в училищния живот, алармират експерти и добавят, че физически активните деца имат много по-добри постижения в училище и в живота. Заради това призовават часовете по физическо възпитание и спорт да не се пренебрегват.

Българските ученици от 1 до 12 клас показват ниски резултати в часовете по физическо, като средната им оценка е "Добър" 4. Това сочат данните от изследване, което се проведе в рамките на две поредни учебни години. Проучването е обхванало 10 000 деца в цялата страна. То е част от съвместен проект за моментното състояние на физическата дееспособност на учениците на Министерството на образованието и науката и екип преподаватели от Националната спортна академия.

Изследвани са физическото състояние на ученика и по-точно на неговите двигателни качества - бързина, сила, издръжливост, ловкост и гъвкавост. На база на резултатите експертите разработиха нови нормативи по физическо, така че да бъде обърната негативната тенденция. Те са в сила от тази учебна година.

Физическата дееспособност на учениците от I до XII клас вече се оценява по съвременна система, която включва тестове, нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка.

Ръководител на проекта е доц. Каролина Лазарова, завеждащ катедра "История и теория на физическото възпитание" в Националната спортна академия:

"Нашите проучвания показват същото, както и в световен мащаб. Влошените резултати се дължат изключително на пристрастяването към компютрите, телефоните и т.н., забавения начин на живот, ниската двигателна активност. Физическото развитие на детето е сложен процес, подчинено е на определени биологични закони. Въздействието на климата, на околната и социална среда понижава както физическата дееспособност, така и двигателната активност. Здравословният начин на живот също изисква правилно хранене, режим на сън, на почивка, на активност и пр. Всичко това по свой начин допринася за понижената двигателна активност, за заболеваемостта, за деактивацията на младото поколение. Нашето проучване показа, че нивото на физическата дееспособност на учениците в България е ниско. Показателите за оценяването им в училище трябваше да се осъвременят, за да отговарят на изискванията на съвременната младеж. Първите данни на оценяването по новата методика показват, че средната оценка в момента е около "Добър" 4. Оттук нататък трябва да се работи за развитие на техните качества, за познавателните способности на нашите деца, т.е. необходим е и учебник по физическо възпитание, който да е свързан не само с двигателната активност, но и със знанията на нашите деца."

Доц. Лазарова е на мнение, че предметът "Физическо възпитание и спорт" е пренебрегнат в системата на българското училище.

"Подценява се този предмет. Грешка е, че от първи до четвърти клас нямаме навсякъде специалист по физическо възпитание и по този начин изпускаме възможностите за развитие на децата в тази възраст, която е най-благоприятна за повишаване на физическата дееспособност и двигателните умения. Мисля, че и часовете по физическо възпитание са малко, но и сега можем да постигнем добри резултати, защото нацията ни е спортна. Трябва обаче да се работи по иновативно и специализирано за качества. Нивото на българските учители по физическо възпитание е високо- те непрекъснато повишават своята квалификация. Наблюдава се и много добър интерес от страна на млади специалисти към тази професия. Проблемът е, че системата ги позатиска- материална база, средства и т.н., но и тези неща виждам, че се поправят по някакъв начин."


Днешните деца растат със смартфони, имат профил в социалните мрежи още от първи клас и не си спомнят времето преди интернет. Как да заменим компютъра със спорт?


"В училище трябват иновативни методи, за да се предизвика интереса на детето да играе и спортува. Родителите също трябва да са ангажирани към този проблем. Просто всички- медиите, обществото, да работят заедно с училището и родителите. Възрастните пращят децата си на какво ли не, но най-малко ги интересува спорта. Само с една обща кауза, подета от всички страни, може да бъдат постигнати положителни резултати", категорична е доц. Каролина Лазарова.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05