Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 14 януари 2020 година

Снимка: архив

Отменя се наредбата, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на джипиес контрол в автомобилите. Това стана след среща между протестиращите днес автоинструктори, сред които имаше и такива от Видин, и министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев, докато в София течеше демонстрация на инструкторите. Регистрираната през 2019г. заразна болест Африканска чума по свинете продължава да поддържа високи темпове на разпространение и през 2020г. От началото на месец декември до сега са констатирани три случая на АЧС при диви свине в област Видин. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания.


Владимир Тошев остава областен координатор във Видин на ПП ГЕРБ. Това е решението на Изпълнителната комисия на управляващата партия. Промени има в общинското ръководство на ГЕРБ. Снето е доверието от досегашният председател на структурата и бивш кмет на Видин Огнян Ценков. Увеличени са заплатите на медицинските специалисти в детските градини и училищата, съобщават от Община Враца.  Увеличението на заплатите на медицинските специалисти, работещи в детско и училищно здравеопазване е предвидено в бюджета за 2020 година.Главният прокурор Иван Гешев обеща във Враца, че разследването на аферата с вносния боклук ще стигне до край. Обвинител №1 на държавата беше в града под Околчица заради убийството на Андрея. Припомняме, че в началото на месеца на площадка във Враца откриха 50 тона стари тонер касети, внесени от Италия, което образува недоволство в обществото.Бюрото по труда в Мездра обяви последните данни за нивото на безработица в общините Мездра и Роман. В община Мездра за този период общият брой на регистрираните безработни е 555, с 12 повече от предходния месец, или нивото на безработица е 5.86 на сто. С искане за справедливост за убитото момиче, хора от Галиче се обединиха в социалните мрежи. Те настояват заподозряното непълнолетно момче да получи максимална присъда, при строг режим на изтърпяването й. При ниска заинтересованост от страна на населението започна обсъждането на общинския бюджет 2020 г. с жителите на Ново село. Кметът на общината Георги Стоенелов откри срещата и се спря подробно върху разпределението на капиталовите разходи като финансови средства и дейности по селата. За поредна година ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин се включиха в националното състезание по приложна електроника ''Мога и зная как". Инициативата се провежда под егидата на МОН и търговска верига за електронни компоненти в град Горна Оряховица. Деца от ромските квартали в Монтана- "Огоста" и "Кошарник", сурвакаха заместник кмета Тихомир Антонов. На 14 януари се отбелязва Ромската Нова година - Банго Васил. Според една от легендите Банго Васил е Свети Василий Велики - застъпник и защитник на ромите.Ученици-сурвакари от Основно училище "Никола Вапцаров" във врачанското село Селановци пожелаха здраве на екипа на Министерството на здравеопазването по случай празника Василица, който се отбелязва от много ромски групи в България като начало на Новата година, съобщиха от пресслужбата на ведомството.Литературен клуб "Георги Савчев" към Народно читалище "Развитие 1893г." в Белоградчик организира литературна вечер под наслов "Поетичният свят на Стефанка Игнатова". Стефанка Игнатова е родена на 14 януари 1958 година в град Стара Загора. 

Вижте още

Тази вечер в Кула посрещат традиционните "къпачи"

Тази вечер в община Кула очакват с вълнение емблематичните "кулски къпачи". В нощта срещу 20 януари, когато се отбелязва Ивановден по стар стил, "къпачите" ще тръгнат да къпят за здраве именници и младоженци.  Традицията датира от над сто години, като поколения "къпачи" са се изредили, носейки едни и същи костюми и извършвайки един и същ ритуал-..

публикувано на 19.01.20 в 15:06

Разследват случай с изхвърлени животински отпадъци във Враца

Полицията във Враца разследва кой е изхвърлил животинските отпадъци в район, през който преминава пътя на Ботевата чета. В петък след публикация в местен вестник стана ясно, че край паметника на четника Давид Тодоров са изхвърлени между 2.5 и 3 тона отпадни продукти - предимно кости и скелети от големи животни. Властите реагираха веднага на сигнала..

публикувано на 19.01.20 в 12:14

Млад мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Млад мъж почина тази сутрин след инцидент в заведение във видинския квартал "Калето", съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Крайдунавския град. В 7.20 часа на тел. 112 е постъпил сигнал за мъж с наранявания, открит в заведение в централната част на областния град. След пристигането на дежурен екип на спешна медицинска помощ, 31-годишният местен..

публикувано на 19.01.20 в 12:03

Преброиха водолюбивите птици в района на Лом

Над 3 500 птици от 22 вида бяха регистрирани по поречието на Дунав около Лом и село Орсоя по време на 44-то среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В преброяването се включиха специалисти от РИОСВ– Монтана и представители на Българското дружество за защита на птиците. Според експертите, видовият състав на водолюбивите птици се..

публикувано на 19.01.20 в 09:37

Ремонтни дейности са предвидени в населените места на община Видин

Мащабна промяна ще бъде извършена в населените места от община Видин от общинската строителна бригада. Ще бъде обновено и състоянието на гробищните паркове по места, каза кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков на проведеното публично обсъждане на новия общински бюджет. "Ще се опитаме тази година да се вложим в малкото средства, които са..

публикувано на 19.01.20 в 09:28
кутово

В Кутово ще отбележат Йордановден и Бабинден

Днес в 13.00 часа на площада във видинското село Кутово ще отбележат Йордановден и Бабинден. Очакваме да се получи хубав празник, каза за радио Видин библиотекарката към местното читалище Просвета Таня Любенова : "Мероприятието се организира съвместно от танцов състав "Веселие", с ръководител Албена Борисова, читалището в село Кутово и кметството..

публикувано на 19.01.20 в 09:14

Доброволци от Лом даряват пари за благородни каузи

Инициативни ломчани призоваха съгражданите си да се включат в кампания по събиране на обемисти пластмасови бутилки от боклука. Идеята на гражданското обединение "Пластмаса за благотворителност" е с получените средства от предадената за рециклиране пластмаса да се подкрепят различни местни инициативи. За половин година доброволците успяха да съберат..

публикувано на 19.01.20 в 08:58