Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.  

Хърлец има вековна история. Културна забележителност в селото е националният археологически резерват "Августа" в местността "Калето" на 5 км. северно от село Хърлец. Резерватът е обявен за паметник на културата през 1965 г.
Центърът на селото е чист и подреден, сградите са ремонтирани и боядисани. Хората са дружелюбни  и усмихнати, имат работа и живеят спокоен и осигурен живот. 


Първата ни среща е с кмета на село Хърлец- Огнемир Симов. Ветеринарният лекар е вече трети мандат на поста. Той е роден в село Хърлец, живее и работи в родното си село. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет, днес продължава да се интересува от новостите в неговата област, но няма възможност да упражнява професията си. Според него най-важното за всяко населено място е добрата инфраструктура:

"И като кмет съм в ежедневен контакт с много хора, липсва ми работата с животните, намаляха и животните... Запазена е кооперацията, която се занимава със зърнопроизводство... Най-важно е да има връзка с всеки един жител, личният контакт, всеки човек има нужда да бъде чут и разбран, да му се помогне..Важна е и връзката с институциите... Стремим се да бъде възстановен Социалния патронаж, който е работил преди и да има такава група, която не само да доставя храна, но да предоставя и друг вид помощ...Проектите за социален асистент функционират, но са по-ограничени."


Огнемир Симов е убеден, че за да има успешно развитие на всички области, е необходимо кметът ежедневно да бъде сред хората, да знае и да решава техните проблеми.


2 180 жители живеят по ЕСГРАОН в село Хърлец, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. 


"Жителите на Хърлец живеят в селото, защото работят в най-голямото предприятие АЕЦ-Козлодуй и съпътстващите го фирми, младите хора се задържат...но много от тях работят и в чужбина, и в големите градове... Кооперацията осигурява 35-40 работни места."


Какви са приоритетните дейности, върху които ще се наблегне през следващите четири години?

"Този мандат започва със завършването на два големи проекта - единият е основен ремонт на улица "Георги Димитров" ... Вторият голям проект е рехабилитация на водопроводната мрежа, 16 км, започнаха през септември 2019, първият е към своя финал... Вторият е изпълнен към 2/3 ...Много важен е за нас този проект, с това ще се подобри качеството на водата и проблема с авариите.  За нас е важно да поддържаме инфраструктурата и улиците ни да са 100 % асфалтирани. Уличното осветление е в отлично състояние. В предния мандат подменихме 250 тела, сега предстои още 250 да подменим... Нямаме проблеми с кражби и нахлуване в частна собственост. Имаме ромско население, но нямаме проблеми, голяма част от тях работят в чужбина и инвестират в домовете си"


В село Хърлец има интерес към имотите, които се предлагат за продажба, и затова целта на кметството е да бъдат създадени прекрасни условия за живот на хората в населеното място.
Следващият проект, който кметът Огнемир Симов се надява да бъде одобрен и в скоро време да стартира, е за ремонт на НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1927".


На особена почит в селото са образователните и културни интституции - училището и читалището, където се събират хората и където се съхраняват местните обичаи и народните традиции - казва кметът Огнемир Симов:

"Функционират детската градина и училището "Васил Априлов". Има трудности във връзка с намаляването на учениците. Прави се всичко възможно децата да останат да учат тук до 7 клас, защото има тенденция децата след 4 клас да се местят да учат в града. ...Читалището ни е едно от най-дейните в страната."Празникът на село Хърлец е на 28 август, малка Богородица. Тогава среща тук си дават малки и големи, идват много роднини, приятели и хора, напуснали отдавна този край. Поставя се началото на т.нар. "Калушарска среща"

Най-важното в работата си на кмет на село Хърлец, Огнемир Симов смята, че е отговорното отношение към хората, ежедневната среща с тях и разрешаване на техните проблеми. 


Попаднах и на ВИП зоната в село Хърлец- площада пред читалището. Там се бяха събрали много мъже, които обсъждаха политиката, както и наболели проблеми в селото и в страната: 


"Много добре се живее в селото, кметът е широкоскроен човек, това е входната врата за АЕЦ-Козлодуй...Добре сме, но пенсията ми е много малка стига ми за седмица...Всички сме пенсионери и тук живеем добре...Нямаме миграция, защото атомната е тука...За три месеца направихме такива неща, които в целия регион не е правено...Както сега направиха ремонтите е добре, всичко си идва на място...Не може всичко наведнъж...Това сме ВИП зоната на Хърлец, наблюдаваме, виждаме нередности и правим забележки и много обичаме да разсъждаваме, кой мине това-онова, за да се знае.."


 
В селото има читалище, което се казва "Никола Йонков Вапцаров - 1927". Основната цел на читалищните дейци е да се запазят местните традиции и автентични обичаи, а съставът за автентичен фолклор "Калушари" е едно от петте живи човешки съкровища на България - каза секретарят Галя Гавазка: 


"Съставът за автентичен фолклор "Калушари" има  специфични хора, сега отново започваме да работим с начинаещи 2,3,4 клас... Отбелязохме Богоявление, сега се готвим за Трифон Зарезан, искаме да запазим всичко за поколенията."
 
Още за живота в село Хърлец чуйте в звуковия файл.

Вижте още
село Ракево

Кметът на село Ракево: "Денононщно работя за селото и за хората"

В "Посоките на делника" се отправяме към село Ракево. Намира се на  5 км северозападно от общинския център Криводол, 26 км северозападно от Враца. Жителите в момента наброяват 650. В миналото добре развити били животновъдство, земеделие и селско стопанство. Днес земята обработват големи арендатори като се отглежда основно слънчоглед, жито, ечемик,..

публикувано на 30.10.20 в 12:00

Младите и онлайн комуникацията - преимущества и опасности

Три четвърти от децата и младите хора в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно, но повечето определят случващото се в реалния свят за по-важно и вълнуващо. Това показват резултатите от национално проучване , което поставя във фокус медийните навици и практики, популярните личности в Мрежата,..

публикувано на 29.10.20 в 11:00

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00