Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.  

Хърлец има вековна история. Културна забележителност в селото е националният археологически резерват "Августа" в местността "Калето" на 5 км. северно от село Хърлец. Резерватът е обявен за паметник на културата през 1965 г.
Центърът на селото е чист и подреден, сградите са ремонтирани и боядисани. Хората са дружелюбни  и усмихнати, имат работа и живеят спокоен и осигурен живот. 


Първата ни среща е с кмета на село Хърлец- Огнемир Симов. Ветеринарният лекар е вече трети мандат на поста. Той е роден в село Хърлец, живее и работи в родното си село. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет, днес продължава да се интересува от новостите в неговата област, но няма възможност да упражнява професията си. Според него най-важното за всяко населено място е добрата инфраструктура:

"И като кмет съм в ежедневен контакт с много хора, липсва ми работата с животните, намаляха и животните... Запазена е кооперацията, която се занимава със зърнопроизводство... Най-важно е да има връзка с всеки един жител, личният контакт, всеки човек има нужда да бъде чут и разбран, да му се помогне..Важна е и връзката с институциите... Стремим се да бъде възстановен Социалния патронаж, който е работил преди и да има такава група, която не само да доставя храна, но да предоставя и друг вид помощ...Проектите за социален асистент функционират, но са по-ограничени."


Огнемир Симов е убеден, че за да има успешно развитие на всички области, е необходимо кметът ежедневно да бъде сред хората, да знае и да решава техните проблеми.


2 180 жители живеят по ЕСГРАОН в село Хърлец, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. 


"Жителите на Хърлец живеят в селото, защото работят в най-голямото предприятие АЕЦ-Козлодуй и съпътстващите го фирми, младите хора се задържат...но много от тях работят и в чужбина, и в големите градове... Кооперацията осигурява 35-40 работни места."


Какви са приоритетните дейности, върху които ще се наблегне през следващите четири години?

"Този мандат започва със завършването на два големи проекта - единият е основен ремонт на улица "Георги Димитров" ... Вторият голям проект е рехабилитация на водопроводната мрежа, 16 км, започнаха през септември 2019, първият е към своя финал... Вторият е изпълнен към 2/3 ...Много важен е за нас този проект, с това ще се подобри качеството на водата и проблема с авариите.  За нас е важно да поддържаме инфраструктурата и улиците ни да са 100 % асфалтирани. Уличното осветление е в отлично състояние. В предния мандат подменихме 250 тела, сега предстои още 250 да подменим... Нямаме проблеми с кражби и нахлуване в частна собственост. Имаме ромско население, но нямаме проблеми, голяма част от тях работят в чужбина и инвестират в домовете си"


В село Хърлец има интерес към имотите, които се предлагат за продажба, и затова целта на кметството е да бъдат създадени прекрасни условия за живот на хората в населеното място.
Следващият проект, който кметът Огнемир Симов се надява да бъде одобрен и в скоро време да стартира, е за ремонт на НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1927".


На особена почит в селото са образователните и културни интституции - училището и читалището, където се събират хората и където се съхраняват местните обичаи и народните традиции - казва кметът Огнемир Симов:

"Функционират детската градина и училището "Васил Априлов". Има трудности във връзка с намаляването на учениците. Прави се всичко възможно децата да останат да учат тук до 7 клас, защото има тенденция децата след 4 клас да се местят да учат в града. ...Читалището ни е едно от най-дейните в страната."



Празникът на село Хърлец е на 28 август, малка Богородица. Тогава среща тук си дават малки и големи, идват много роднини, приятели и хора, напуснали отдавна този край. Поставя се началото на т.нар. "Калушарска среща"

Най-важното в работата си на кмет на село Хърлец, Огнемир Симов смята, че е отговорното отношение към хората, ежедневната среща с тях и разрешаване на техните проблеми. 


Попаднах и на ВИП зоната в село Хърлец- площада пред читалището. Там се бяха събрали много мъже, които обсъждаха политиката, както и наболели проблеми в селото и в страната: 


"Много добре се живее в селото, кметът е широкоскроен човек, това е входната врата за АЕЦ-Козлодуй...Добре сме, но пенсията ми е много малка стига ми за седмица...Всички сме пенсионери и тук живеем добре...Нямаме миграция, защото атомната е тука...За три месеца направихме такива неща, които в целия регион не е правено...Както сега направиха ремонтите е добре, всичко си идва на място...Не може всичко наведнъж...Това сме ВИП зоната на Хърлец, наблюдаваме, виждаме нередности и правим забележки и много обичаме да разсъждаваме, кой мине това-онова, за да се знае.."


 
В селото има читалище, което се казва "Никола Йонков Вапцаров - 1927". Основната цел на читалищните дейци е да се запазят местните традиции и автентични обичаи, а съставът за автентичен фолклор "Калушари" е едно от петте живи човешки съкровища на България - каза секретарят Галя Гавазка: 


"Съставът за автентичен фолклор "Калушари" има  специфични хора, сега отново започваме да работим с начинаещи 2,3,4 клас... Отбелязохме Богоявление, сега се готвим за Трифон Зарезан, искаме да запазим всичко за поколенията."
 
Още за живота в село Хърлец чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00