Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.  

Хърлец има вековна история. Културна забележителност в селото е националният археологически резерват "Августа" в местността "Калето" на 5 км. северно от село Хърлец. Резерватът е обявен за паметник на културата през 1965 г.
Центърът на селото е чист и подреден, сградите са ремонтирани и боядисани. Хората са дружелюбни  и усмихнати, имат работа и живеят спокоен и осигурен живот. 


Първата ни среща е с кмета на село Хърлец- Огнемир Симов. Ветеринарният лекар е вече трети мандат на поста. Той е роден в село Хърлец, живее и работи в родното си село. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет, днес продължава да се интересува от новостите в неговата област, но няма възможност да упражнява професията си. Според него най-важното за всяко населено място е добрата инфраструктура:

"И като кмет съм в ежедневен контакт с много хора, липсва ми работата с животните, намаляха и животните... Запазена е кооперацията, която се занимава със зърнопроизводство... Най-важно е да има връзка с всеки един жител, личният контакт, всеки човек има нужда да бъде чут и разбран, да му се помогне..Важна е и връзката с институциите... Стремим се да бъде възстановен Социалния патронаж, който е работил преди и да има такава група, която не само да доставя храна, но да предоставя и друг вид помощ...Проектите за социален асистент функционират, но са по-ограничени."


Огнемир Симов е убеден, че за да има успешно развитие на всички области, е необходимо кметът ежедневно да бъде сред хората, да знае и да решава техните проблеми.


2 180 жители живеят по ЕСГРАОН в село Хърлец, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. 


"Жителите на Хърлец живеят в селото, защото работят в най-голямото предприятие АЕЦ-Козлодуй и съпътстващите го фирми, младите хора се задържат...но много от тях работят и в чужбина, и в големите градове... Кооперацията осигурява 35-40 работни места."


Какви са приоритетните дейности, върху които ще се наблегне през следващите четири години?

"Този мандат започва със завършването на два големи проекта - единият е основен ремонт на улица "Георги Димитров" ... Вторият голям проект е рехабилитация на водопроводната мрежа, 16 км, започнаха през септември 2019, първият е към своя финал... Вторият е изпълнен към 2/3 ...Много важен е за нас този проект, с това ще се подобри качеството на водата и проблема с авариите.  За нас е важно да поддържаме инфраструктурата и улиците ни да са 100 % асфалтирани. Уличното осветление е в отлично състояние. В предния мандат подменихме 250 тела, сега предстои още 250 да подменим... Нямаме проблеми с кражби и нахлуване в частна собственост. Имаме ромско население, но нямаме проблеми, голяма част от тях работят в чужбина и инвестират в домовете си"


В село Хърлец има интерес към имотите, които се предлагат за продажба, и затова целта на кметството е да бъдат създадени прекрасни условия за живот на хората в населеното място.
Следващият проект, който кметът Огнемир Симов се надява да бъде одобрен и в скоро време да стартира, е за ремонт на НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1927".


На особена почит в селото са образователните и културни интституции - училището и читалището, където се събират хората и където се съхраняват местните обичаи и народните традиции - казва кметът Огнемир Симов:

"Функционират детската градина и училището "Васил Априлов". Има трудности във връзка с намаляването на учениците. Прави се всичко възможно децата да останат да учат тук до 7 клас, защото има тенденция децата след 4 клас да се местят да учат в града. ...Читалището ни е едно от най-дейните в страната."Празникът на село Хърлец е на 28 август, малка Богородица. Тогава среща тук си дават малки и големи, идват много роднини, приятели и хора, напуснали отдавна този край. Поставя се началото на т.нар. "Калушарска среща"

Най-важното в работата си на кмет на село Хърлец, Огнемир Симов смята, че е отговорното отношение към хората, ежедневната среща с тях и разрешаване на техните проблеми. 


Попаднах и на ВИП зоната в село Хърлец- площада пред читалището. Там се бяха събрали много мъже, които обсъждаха политиката, както и наболели проблеми в селото и в страната: 


"Много добре се живее в селото, кметът е широкоскроен човек, това е входната врата за АЕЦ-Козлодуй...Добре сме, но пенсията ми е много малка стига ми за седмица...Всички сме пенсионери и тук живеем добре...Нямаме миграция, защото атомната е тука...За три месеца направихме такива неща, които в целия регион не е правено...Както сега направиха ремонтите е добре, всичко си идва на място...Не може всичко наведнъж...Това сме ВИП зоната на Хърлец, наблюдаваме, виждаме нередности и правим забележки и много обичаме да разсъждаваме, кой мине това-онова, за да се знае.."


 
В селото има читалище, което се казва "Никола Йонков Вапцаров - 1927". Основната цел на читалищните дейци е да се запазят местните традиции и автентични обичаи, а съставът за автентичен фолклор "Калушари" е едно от петте живи човешки съкровища на България - каза секретарят Галя Гавазка: 


"Съставът за автентичен фолклор "Калушари" има  специфични хора, сега отново започваме да работим с начинаещи 2,3,4 клас... Отбелязохме Богоявление, сега се готвим за Трифон Зарезан, искаме да запазим всичко за поколенията."
 
Още за живота в село Хърлец чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31