Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умеем ли да пестим енергия?

3
Снимка: Радио Видин

На 11 ноември отбелязваме Международния ден за пестене на енергия. Решението за учредяване на подобен ден е взето през април 2008 година, на проведено в Казахстан международно съвещание на координатори от "SPARE"- международен училищен проект, създаден през 1996 година в Норвегия. За участие в проекта са се включили около 20 държави. Всъщност проблемът с енергийната ефективност е много по- дълбок, отколкото изглежда. Икономията на енергия позволява да се намали замърсяването на околната среда. Освен това, енергийната ефективност е изгодна икономически. В много градове по света на този ден се провеждат различни акции. Най-простите и елементарни мерки за спестяване на енергия са достъпни за всеки и могат да бъдат използвани повсеместно в бита на хората. Умеем ли да пестим енергия? Потърсихме експерт от електроразпределителното дружество, обслужващо територията на Северозападна България. Разговаряхме с Първолета Митева, служител в отдел "Връзки с обществеността" в компанията:

"С понижаването на температурите, потреблението на електроенергия традиционно се повишава и трябва да имаме предвид този факт. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30-40%. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Около 70% от сметката за електроенергия на четиричленно семейство за периода декември- февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30% се разпределят между готвене, миене на съдове и  осветление ... Съветите в тази насока, освен за санирането на жилищата и избор на електроуреди от висок енергиен клас са свързани и с промяна на навиците и начина ни на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуване на нови уреди, но със сигурност водят до по- голям контрол н разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта в дома."- обясни Първолета Митева и допълни:

"Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус, което ще понижи потреблението на ток с до 10%. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60 градуса по Целзий на 55 градуса."

Съвременните електроуреди вече са снабдени с много възможности за икономия на електроенергия и непрекъснато производителите работят в тази насока. Какво трябва да знаем, когато избираме даден електроуред от магазин и колко е важна неговата енергийна ефективност- разговаряхме с Бисер Борисов, служител в голям магазин за продажба на техника и електроуреди във Видин.

"Един от основните уреди, които всеки ползва у дома си е телевизора, особено при по напреднала възраст, хората основно разчитат на това за забавления и информация. При телевизорите има така наречения "Еко режим", при някои е настройка, при други е режим на картината- това малко намалява контраста и осветлението с цел да икономисва енергия, като по този начин е и доста по- ефективно за околната среда ... При пералните може да се ползва някаква кратка програма, като това всеки потребител преценява, според неговите нужди ... Съвременните инверторни климатици имат и допълнителни еко режими, които намаляват оборотите на компресора и това води допълнително до по- нисък разход на електроенергия."- обясни Бисер Борисов.

Защо, според видинчани е важно да пестим енергия и само до икономия на средства ли опира това- мненията им събрахме в анкета по темата:

"Всеки човек трябва да се старае да пести, защото е от значение. Мисля, че не всички го правят ... Енергията трябва да се пести. Това са ресурси, които са от жизнено важно значение. Аз също готвя и печката ми е- два на газ, два на ток. Като цяло трябва да пазим и природата, но сега последните години, като че ли заедно с опазването на природата идва и жизнения стандарт, финансите, то е съчетано- хората изнемогват."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30