Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев:

- Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите, които проведох, слушах какво очакват хората от своя народен представител и наистина имам огромното желание да направя това, което те очакват, а именно: драстично повишаване на доходите, както за пенсиите, така и да забравим за понятието "работещи бедни"; почти във всяка една среща ставаше въпрос за битова престъпност, за бъдещето на българското село; не на последно място, ставаше въпрос и за развитието на АЕЦ "Козлодуй"; обезлюдяването на Северозапада; за граждански контрол как да се опази вотът на гражданите. Това бяха основните въпроси, които ми бяха задавани. Старал съм се да не давам обещания, които не мога да изпълня.

Радио Видин: Нашият регион е определян като най-бедният в Европейския съюз, можете ли да гарантирате, че гласът на Северозапада ще се чува в парламента?

- Това, което мога да гарантирам, е, че продължавам със срещите с гражданите от област Враца. Мога да гарантирам, че за всеки един въпрос, всяка една проблемна тема, която ми бъде поставена, ще положа всички усилия, за да стане тема на дебат, а не на еднолични решения, да се чува гласът на всеки един български гражданин от целия Северозапад, не само от област Враца. Гражданите имат нужда от народни представители, а не от хора, които да им казват какви са им проблемите, не от хора, които да им казват какви са решенията. Дошло е време за нов тип лидерство и хората показаха какво трябва да бъде то- силен граждански профил, край на партийните калинки.

РВ: Това означава ли, че жителите на област Враца ще ви виждат често там?

- Това е едно от обещанията, с които съм се ангажирал.

РВ: Как виждате развитието на Северозапада? Пътят, който се строи, приоритет ли е и за вашата политическа сила?

- Категорично трябва да говорим за приемственост в нещата, които са добри за региона. Трябва да разговаряме как са направени, трябва да видим дали са в интерес на гражданите, но категорично това, което е поставено и е добро начало, трябва да бъде продължено. Как да коментирам мъките през последните 5 години за околовръстното на Оряхово? Пускаха го, спираха го и след 5 години регионалният министър, който е водач на листата на управляващите, казва "търсим финансиране". Трябва да са ясни приоритетите за Северозапада, това е регион с огромен потенциал. За съжаление, хората са обезверени и първо трябва да върнем вярата на хората в самите тях, а не да търсят поредния месия. Убеден съм, че няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела.

РВ: Как виждате бъдещето на този парламент, има скептицизъм, че може да бъде излъчено работещо правителство?

- Нека се сформира парламентът, да видим възможно ли е да сформира правителство, което да чува гласа на гражданите, или е необходимо да минем отново през избори, за да се чуе волята на суверена, на българския избирател. Но ясно бе показано, че има воля за промяна- така повече не може.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51