Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 метеора на час заради Персеидите

Снимка: Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН

Виждали ли сте падаща звезда през последните две седмици? Ако сте, то това не е съвсем случайно, защото кометата Суифт-Тътъл, която обикаля около слънцето, оставя след себе си опашка от частици, които образуват метеорния поток Персеиди и ние виждаме част от тези частици, които изгарят при навлизане в атмосферата на Земята. Този метеорен поток всяка година стартира плавно още от края на месец юли, а неговият пик е между 12-и и 13-и август, когато ще могат да бъдат наблюдавани между 90 и 100 метеора на час, обясни Пенчо Маркишки, физик в Институтът по астрономия към БАН.

"Метеорния поток Персеиди е активен от 17-18 юли още. Той започва плавно. Постепенно се засилва броя на метеори на час като активност и в нощта на 12-и срещу 13-и август тази година ще бъде неговият максимум. Най-добре за наблюдение ще бъдат часовете между 22 и 01 часа в същата тази нощ, когато сам наблюдател, който е излязъл далеч от градските светлини, ще може да види около 90-100 метеора на час. След което потокът ще намали активността си до към 24 август, когато той приключва. Причинява се от кометата Суифт-Тътъл, която е дълго периодична, на около 133 години се завръща в централните части на слънчевата система. Тя оставя след себе си роеве от прахови частици, т.е. опашката на кометата, която продължава да се разсейва стотици години, след като самата комета премине, образува един прахов шлейф, през който Земята преминава през юли и август всяка година. В момента, в който Земята се намира в най-гъстата част на тези прахови частици се наблюдава и максимума на потока."

Другите интересни обекти в небето, които могат да се наблюдават сега са планетите Венера, Юпитер и Сатурн, каза още Пенчо Маркишки:

"Привечер, още в полумрака се наблюдава Венера над западния хоризонт, обаче ниско, някъде около половин час след залез Слънце може да бъде забелязана, особено ако хоризонта на запад е нисък. Тя е достатъчно ярка и за разлика от Персеиди вече може да се наблюдава и от градовете. Желателно е от горните етажи на високи сгради, където има панорама, т.е. хоризонта не е закрит от други такива високи сгради и имаме поглед на запад. По-късно, около и след полунощ, на югоизток прави впечатление един много ярък обект, който се издига бавно над хоризонта. Това е планетата Юпитер. Тя сега е особено ярка. Наблюдава се с невъоръжено око. По принцип всички планети до Сатурн са видими с невъоръжено око. Планетата Сатурн, която е малко по-слаба от Юпитер, се наблюдава недалеч от него в дясно, т.е. Юпитер и Сатурн са видими във втората половина на нощта. Отначало на югоизточния хоризонт, а по късно се издигат над южния хоризонт. Така постепенно отиват и към залез, но може да се каже, че през цялата втора половина на нощта, те са добре видими. "

Виждали ли са падащи звезди видинчани и какво знаят за тях? Това проверихме в анкета:

"Може би един път и да съм виждала... Нали е изгаряща, умираща звезда, не е ли такова... Ако е някоя звезда, която пее и падне, аз ще я видя... Как да не съм видял, нали чакаме довечера да ги видим... Носят се слухове, да си пожелаеш нещо, когато видиш падаща звезда... Да, хубаво е... Чувала съм, че като видиш падаща звезда, трябва да си пожелаеш нещо и се сбъдва... На мен баба ми казваше, че падащата звезда означава, че човешка душа си е отишла."

Повече за Персеидите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00