Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо е важен учителят в живота ни?

Учителят Христина Николова: Винаги съм приемала учениците си като нещо много ценно

Снимка: Радио Видин

В условията на епидемична обстановка започва новата учебна 2021/2022 година в училищата на територията на цялата страна. За разлика от миналата, тази ще бъде присъствена, поне засега обещаха от МОН. Да си учител в днешно време е едновременно предизвикателство и изпитание. Учителската професия е една от най- трудните и изисква много постоянство и упоритост. През 21 век, в богатата информационна среда, в която се развиват днешните ученици, става все по- трудно привличането на вниманието им и предизвикване на интерес у тях към науката. Колкото и да се усъвършенстват технологиите, обаче те не могат да заменят непосредственото човешко общуване. Учителят трябва да бъде преди всичко човек. Той трябва да вдъхва доверие, да бъде съпричастен с вълненията и потребностите на своите ученици, но в същото време да бъде и взискателен. Постигането на този баланс е изключително трудно и изисква много усилия, търпение, постоянство. Как се постига това и колко е важно присъствието на учителя в живота на човека? 

На 15 септември в студиото на радио Видин гостува дългогодишният начален учител Христина Николова от видинското СОУ "Цар Симеон Велики", която днес, на първия учебен ден от новата учебна година вече е пенсионер.

"Независимо от това, че днес, на 15 септември аз не съм в училищния двор сред моите колеги и моите ученици, аз съм не по- малко развълнувана от тях. Вълнувам се най- вече за моите бивши четвъртокласници, които изведох през тази последна учебна година от моя професионален път. Те навлизат в нов етап от живота си и аз съм не по- малко развълнувана и не мога да изляза извън вълненията, които всеки учител изпитва на тази прекрасна дата- 15 септември, когато училищният двор се изпълва с глъч и с детски усмивки ... Връзката винаги е по- особена, а аз винаги съм приемала моите ученици като нещо много ценно. Това са деца- личности, които трябва да разбереш ... Първият учебен ден винаги носи една тържественост, едно съпричастие, една готовност на учениците да се влеят в този свят храм на българското образование, каквото е българското училище и да станат част от тази общност. Дистанционното обучение по никакъв начин не може да замени живата връзка с учителя, с учениците и дистанционното обучение не носи онази полезност, каквато има присъствието на учителя в час ... Започнах да работя като учител в далечната 1979 година в едно селско училище на 60 км от Видин. 42 години ме делят от това време, като повечето спомени са избледнели. Все още помня моят първи ден в училище като преподавател- беше мрачен, есенен и дъждовен ден, но аз виждах светлината в очите на моите деца и интереса, с който ме гледаха. Спомням си голямата топлина и обич, с които ги приех в класната стая."- сподели дългогодишният учител Христина Николова.

Попитахме видинчани колко е важен учителят в живота ни и спомнят ли си любимия учител днес:

"Днес липсва уважението към учителя. Всичко идва от възпитанието, ако родителят научи детето да уважава учителя би било много по- добре. Разбира се, че професията е и призвание, децата са палави и буйни, който не може да ги изтърпи да не се захваща ... Огромна е ролята на учителя естествено, стига учителите да са подготвени професионално. Да не се окаже, че в един момент ученикът знае много повече от тях, защото има много такива случаи ... Докато системата е "парите следват ученика" положението ще е много лошо."- коментираха видинчани.

В "Посоките на делника" на 15 септември разговаряхме и с млад учител от Видин, който след обучението си се завръща отново в родния си град. Ивета Ангелова е преподавател по английски език и тази учебна година ще е първата в професионалната и кариера във видинско училище.

"Честно казано аз все повече наблюдавам тенденция мои приятели и познати да се връщат насам, особено покрай ситуацията с пандемията. Аз лично преди година и половина дойдох във Видин, уж за малко и така стана, че останах за повече време и установих, че тук се чувствам много по- добре отколкото в по- голям град ... Още, когато бях в 10-ти клас и преподавах долекарска помощ към БЧК на ученици- това всъщност е първото ми влизане в класна стая като учител. Тогава установих, че това ми харесва. Още от тогава работя по въпроса да завърша и да стана учител ... Чувствата ми са смесени- хем се вълнувам, хем ми е притеснено, защото осъзнавам каква огромна отговорност е преподавателската професия, но повече е вълнението."- каза Ивета Ангелова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30
Красен Станчев

Красен Станчев: Доходите растат по-бързо, отколкото икономиката

Нарастващият брой на живеещите под линията на бедност българи, преобладаващата част от които пенсионери , се дължи на постоянното преизчисляване , което всяка година правителството прави, каза в "Посоките на делника" Красен Станчев , основатен на Института за пазарна икономика. "Има и статистическа причина: линията на бедност днес е..

публикувано на 14.10.21 в 10:20

Пациентите с коронавирус във видинската болница- колкото за цяло по-малко лечебно заведение

Видин светна в тъмночервено на картата, която показва разпространение на коронавируса в страната. От понеделник са в сила допълнителни мерки за ограничаване на епидемията. "Тъй като ние сме с над 500 положителни заразени на сто хиляди души население, се наложи събирането на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени мерките, посочени в..

публикувано на 13.10.21 в 15:50

В какво състояние са опасните свлачища в Северозапада

Превантивен контрол на 26 свлачища, в 20 населени места на територията на близо 7 хиляди дка площ в цялата страна, осъществява Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Тези наблюдения дават възможност да се вземат адекватни и навременни мерки от страна на отговорните институции. Това са свлачища, намиращи се в жилищни..

публикувано на 11.10.21 в 15:31