Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Устойчивото и климатично неутрално развитие на България не може да бъде отлагано повече

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

Липсва широка информационна кампания относно същността на Зеления пакт

Снимка: БНР


"Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява. Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности, енергийни кооперативи. Ако един квартал, една община, се съберат и искат да си направят такава централа, да могат да я построят, да ползват електроенергията, която са произвели. Това ще промени картата на енергопроизводството. В Плана за възстановяване е записана подкрепа за възобновяеми източници. Това ще позволи на хората да се възползват от предимствата на възобновяема енергия, а с финансова подкрепа - ще станат енергийно независими", каза в "Посоките на делника" Деница Петрова, директор на "Грийнпийс-България".

Неправителствените природозащитни организации "Грийнпийс-България" и WWF България, съвместно с Института за кръгова икономика, обединени в коалиция MOVE.BG, създадоха коалиция през януари, именувана "За зелен рестарт".

"Събрахме се още в началото, когато започнаха приказките за Плана за възстановяване, т.е каква да бъде помощта за всяка една страна в ситуацията на COVID-19. Това съвпадна с темата за зелените политики. Какъв тип възстановяване след такава голяма криза, която засяга всички нас, затова няколко организации се събрахме да настояваме за зелено рестартиране на икономиката. Грийнпийс-България се занимава много с това въглищните централи постепенно да излизат от начина, по който в България се произвежда електроенергия. Те замърсяват водите, въздуха, Бобовдол замърсява Струма, излязохме с проучване как климатичните промени ще се отразят на Марица. Ако не се вземат мерки, в един момент ще има конкуренция къде да отива водата - дали за охлаждане на ТЕЦ-ове или да бъде в реките така че да поддържа тяхното екологично състояние".

Устойчивото и климатично неутрално развитие на България не може да бъде отлагано повече, аргументират се от "Грийнпийс"-България.

"Само една такава политика може да реши всички въпроси, всички проблеми, които са пред страната и пред региона. Зелената сделка е възможност: насочва вниманието към иновации, инвестиции в други технологии, които имат за цел и да помогнат за справяне с промените в климата. Ще има и средства, които могат да направят така че страните да се ангажират, но и да тръгнат по този път, който да ги направи модерни и прогресивни, да използват технологии, които не замърсяват въздуха". 

Според Петрова липсва широка информационна кампания относно същността на Зеления пакт.

"Хората не разбират, но то не е и правилно обяснено какво точно е Зеленият пакт. Проучване сочи, че 80 % от хората не знаят каква е позицията на България, за какво е Зелената сделка. От друга страна, имат желание да направят нещо да направят нещо за околната среда, имат съзнанието, че климатичните промени са тук. Зеленият пакт е политика на ЕС, която всъщност цели да направи живота ни в Европа по-добър като качество, като въздух, изобщо като околна среда. Цели да направи преход да не използваме изкопаеми горива, да намалим емисиите си". 

Интервюто с Деница Петрова можете да чуете в звуковия файл. 
Вижте още
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

" Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия . Ако тази..

публикувано на 25.11.21 в 10:15

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със..

публикувано на 24.11.21 в 10:45

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника". Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":..

публикувано на 23.11.21 в 12:58

Росица Кирова: Очаквам парламентът да се занимава с проблемите на хората, а не с пазарене за постове

Започват преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Най-голяма подкрепа в изборите на 14-и ноември в област Видин получи..

публикувано на 23.11.21 в 12:25

Ваня Ставрева: Преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова е стъпка по пътя на промяната

Видин и Видинска област не правят изключение от тенденцията в цялата страна. Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на изборите с 18 622 гласа или 69.75%. Ниската избирателна активност се дължи на серията от избори през 2021 година и умората у избирателя, смята Ваня Ставрева- дългогодишен журналист, археолог, част от Комитета за..

публикувано на 22.11.21 в 13:55