Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как енергийните сътресения се отразиха на икономиката на Северозапада?

Снимка: Радио Видин

Още през септември от КНСБ прогнозираха, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена, а според представители на бизнеса, индустрията в България няма да издържи на това нарастване. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заявиха, че освен това вече се наблюдава и нарастване на всички останали стоки по веригата. От Асоциацията на индустриалния капитал в България предложиха и през декември да се използва създаденият вече механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията, който важеше за месеците октомври и ноември. Според тях, предвид повишената цена на тока, компенсацията трябва да се увеличи до 3/4 от цената за ноември, което е 190 лева за мегаватчас. През октомври и ноември компенсацията беше 110 лева за мегаватчас. Пред колапс ли е бизнесът заради високите цени на тока и защо се стигна в крайна сметка дотук? Потърсихме за коментар икономиста Ваня Григорова от КТ "Подкрепа":

"Още, когато ние проведохме протеста в София на 13 октомври, още тогава имахме среща с представители на Европейската комисия, ние от "Подкрепа" бяхме инициатори. Беше ни казано ясно, че не ни задължават да си затворим ТЕЦ-овете към определена година- това ние си го решаваме, но ако ползваме парите от фонда за справедлив преход, то тогава трябва да ги затворим до 2030-та година, което очевидно е вече предопределено."- подчерта Ваня Григорова.

Как се отрази върху бизнеса в Северозапада шоковото поскъпване на тока? Потърсихме Диана Върганова, управител на дружество във Враца, занимаващо се с проектиране, производство и асемблиране на електронни изделия.

"Държавата е абдикирала от всички задължения и е оставила бизнеса на самотек, както виждате. Не може АЕЦ да изнася енергия, а ние да купуваме на 780 лева, това е някакво безумие и аз честно казано не го разбирам. Надяваме се следващата година да бъде някак си по- разумно от страна на управляващи и сега общо взето се стараем да завършим годината. До такава степен съм разочарована от политическата обстановка в страната, че за мен тук се прехвърлят едни топки от едни в други и така."

Андрей Колев е президент на фирма в Монтана, специализирана в производството на машини за раздуване на полиетиленови продукти. Фирмата е специализирана в производството и на нужната екипировка за крайна продукция, за да могат клиентите да произвеждат висококачествени преформи и бутилки. Поскъпването на тока за бизнеса не е оказало съществено влияние върху работата на предприятието, обясни Андрей Колев:

"Няма сътресения, а според мен има много спекулации с тая тема. Например аз вчера проверих сметката за тока и тя е същата като миналата година. Може би си зависи от производството. Тук има игра и с междинните фирми, които продават. Тук постоянно ни обсипваха с всякакви оферти. При нас има варианти за оптимизация, например заварчик, който заварява като намали дъгата и компенсира разходите."- обясни Андрей Колев.

Разговаряхме и с Мартин Петров, директор на предприятие за технологични компоненти във Видин:

"Предприятието и индустрията ни не е толкова енергоемка, както други такива. Отделно, от много време работим по повишаване на енергийната ефективност на производството ни. Да, цените на енергията вече са двойни в сравнение с миналата година, визирам електричество, газ за отопление, технически газове, по които пера разходите ни са двойни, но поради горните причини това все още не се отразява значително негативно върху работата ни. В последните 24 месеца търсенето на продуктите ни, значително и в пъти надминава производствените ни капацитети, затова в момента правим всичко възможно да ги увеличим до максималния потенциал на сградата и оборудването. От ноември преминахме и на непрекъснат режим на работа 24/7, като това отвори възможност за наемането на още 100-130 служителя. Така че, не само нямаше съкращения а напротив, в кампания сме по набирането на още персонал ... Имаме предостатъчно работа, персоналът вече е над 150 служителя и продължаваме наемането до достигане на максималния капацитет на съоръженията, а това значи около 220-240 ... Така, че сме оптимисти и оставаме такива."

От началото на януари работодателите предлагат помощта да бъде в размер на 75% от разликата между борсовата и прогнозната цена на КЕВР, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той се аргументира с непрекъснатото нарастване на цените. 

В крайна сметка бизнесът ще получи компенсация за цената на тока през декември, съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова след среща с работодателските организации в понеделник. Снощи пък министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че компенсации на обща стойност 1.5 млрд. лв., които да действат до края на месец март 2022 г. предлага Министерството на енергетиката в защита на потребителите от високите енергийни цени. Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от държавата компенсации и за декември, както и за първото тримесечие на новата година. Планирано е новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи. Компенсациите за бизнеса за м. декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ (Българската независима енергийна борса) за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода. Финансовият източник за всички тези компенсации са приходите във фонда "Сигурност на електроенергийната система", държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ, както и Държавният бюджет. Обявените мерки трябва да получат одобрение и от Европейската комисия, която да прецени дали въпросната помощ не противоречи на правилата за конкуренцията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00