Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Снимка: Радио Видин

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%. Какво се случва със строителния бранш и ще успее ли да продължи да работи, въпреки икономическите и политически сътресения у нас през последните месеци? Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има и фалити на фирми. Средно месечно от регистъра на строителните фирми отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200- 1300 фирми могат да прекратят своята дейност. Това каза в интервю за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"Като цяло политическата криза и управлението на "промяната" се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл. Общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година, отнесено към предишния съответен период, общото намаление е 40%. Само в инфраструктурното строителство е 42% и в другите сектори на строителството е 39%. Говорим наистина за драстично намаление със сериозни последици от това."

Преизчислени ли са договорите на строителните фирми, заради инфлационните процеси и непрекъснато растящите цени на строителните материали- още от Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"При масовите строителни материали увеличението е някъде между 30 и 50- 60%. Това, което управляващите се опитват да внушат на общественото мнение е една тенденция, която продължава от няколко години и се засили особено много през последната и таза година. Тя е да се внуши на обществото, че строителния бранш се състои от крадци, измамници, мошеници, от алчни хора. Ако погледнем България какво представлява- тази нова България е построена от нас, от строителите и то не благодарение, а въпреки политиците."- уточни Валентин Николов и допълни, че постигнатият успех е без рестрикции на чуждите фирми, а на базата единствено на конкуренцията. 

За коментар потърсихме строителни предприемачи от Северозападна България- разговаряхме с инж. Жоро Василев, собственик и управител на строителна фирма във Видин: 

"Дейността ни стана много сложна от една година насам, а може би и малко повече, поради покачване на цените на всички строителни материали. Някои са с двойно по- високи цени, а някои и с повече. Доста от фирмите започнаха да се задъхват, стана много трудно строителството, особено за тези, които вече имат сключени договори с държавата и с общините, и тези договори не подлежат на анексиране. Ние горе долу избягахме от нещата, имахме леки сътресения, но ги приключихме, поради простата причина, че нямаме обществени поръчки. В момента се занимаваме със собствено строителство, изграждаме един жилищен блок, който си е на фирмата, което също е много трудно, защото цените на материалите са вече високи, а не можем да вдигнем цените не жилищата с толкова много, защото във Видин специално знаете каква е покупателната способност на хората."- подчерта Жоро Василев.

Росен Дудушки е съдружник във врачанска компания, занимаваща се с проектиране, изпълнение и ремонт на всички видове строително- монтажни работи. Въпреки високите цени на строителните материали фирмата му продължава да работи, благодарение на това, че залага на частни оферти и плащанията се осъществяват нормално:

"При мен е малко по- различно, защото аз се оправям с частни обекти. В момента нямам никакви обществени поръчки и не играя отдавна, заради това, че цените не са актуализирани. Изпълнявам вече от две- три години изцяло частни обекти."- обясни Росен Дудушки.

Инж. Тони Петров е председател на Камарата на строителите в България за област Враца и описа като цяло ситуацията в региона. Отразяват ли се икономическите и политически сътресения у нас върху работата на сектора? 

"Няма как да не се отразят, те се отразяват на всяка сфера от живота ни. Относно цените на материалите и горивата ние сме пряко зависими от тези неща. Освен това цените на нашите обекти са формирани още преди една година, а докато се стигне до изпълнението минава и повече време, цените изостават, трудно е след това, не се прие никаква индексация и все още има несигурност по този въпрос. Всичките тези фактори оказват влияние върху работата ни и то в негативен план. Кризата се отразява зле както на нас, така и на инвеститора. Много от инвеститорите ни са хотелиери или хора, свързани с туристическия бизнес, които също пострадаха много от тези две кризи."- каза Тони Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Ниската избирателна активност не наказва политиците, а обществото

В навечерието сме на 2 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път. Какви са изводите от предизборната кампания и зададени ли са вече следизборните посоки?  По темата разговаряхме с политолога Марая Цветкова . Радио ВИДИН :  Струва ми се, че изпращаме традиционната кампания: суха и вяла, насочена най-вече към твърдите ядра, а не към..

публикувано на 29.09.22 в 10:05

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с..

публикувано на 28.09.22 в 11:20

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота . Как тече подготовката за парламентарните избори..

публикувано на 27.09.22 в 14:06

Ще преодолее ли Северозападът социално-икономическото изоставане

Интегрирана териториална стратегия за развитие на региона за периода 2021-2027 (ИТСР) приеха преди дни  кметове и областни управители от Северозапада. Заседанието на  Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион за планиране бе ръководено от председателя му Калин Каменов- кмет на община Враца. Плановият документ определя..

публикувано на 26.09.22 в 15:34

Бяла Слатина - с поглед в бъдещето за по-добър живот

Град Бяла Слатина е дестинацията ни в "Посоките на делника". Посреща   ни с прави, чисти и озеленени улици, с красив нов фонтан на площада в центъра и за съжаление с малко хора.  Десет хиляди са жителите на града, в 14-те населени места от общината живеят  20 200 души. Бяла Слатина става град през 1914 година с указ на цар Фердинанд...

публикувано на 23.09.22 в 13:05

Любен Добрев: Не можем да сме напълно независими, но трябва да бъдем българофили

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!" Това е..

публикувано на 22.09.22 в 10:05

Видинчани за измеренията на днешната независимост

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!".  Това е..

публикувано на 22.09.22 в 09:55