Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Снимка: Радио Видин

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%. Какво се случва със строителния бранш и ще успее ли да продължи да работи, въпреки икономическите и политически сътресения у нас през последните месеци? Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има и фалити на фирми. Средно месечно от регистъра на строителните фирми отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200- 1300 фирми могат да прекратят своята дейност. Това каза в интервю за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"Като цяло политическата криза и управлението на "промяната" се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл. Общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година, отнесено към предишния съответен период, общото намаление е 40%. Само в инфраструктурното строителство е 42% и в другите сектори на строителството е 39%. Говорим наистина за драстично намаление със сериозни последици от това."

Преизчислени ли са договорите на строителните фирми, заради инфлационните процеси и непрекъснато растящите цени на строителните материали- още от Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"При масовите строителни материали увеличението е някъде между 30 и 50- 60%. Това, което управляващите се опитват да внушат на общественото мнение е една тенденция, която продължава от няколко години и се засили особено много през последната и таза година. Тя е да се внуши на обществото, че строителния бранш се състои от крадци, измамници, мошеници, от алчни хора. Ако погледнем България какво представлява- тази нова България е построена от нас, от строителите и то не благодарение, а въпреки политиците."- уточни Валентин Николов и допълни, че постигнатият успех е без рестрикции на чуждите фирми, а на базата единствено на конкуренцията. 

За коментар потърсихме строителни предприемачи от Северозападна България- разговаряхме с инж. Жоро Василев, собственик и управител на строителна фирма във Видин: 

"Дейността ни стана много сложна от една година насам, а може би и малко повече, поради покачване на цените на всички строителни материали. Някои са с двойно по- високи цени, а някои и с повече. Доста от фирмите започнаха да се задъхват, стана много трудно строителството, особено за тези, които вече имат сключени договори с държавата и с общините, и тези договори не подлежат на анексиране. Ние горе долу избягахме от нещата, имахме леки сътресения, но ги приключихме, поради простата причина, че нямаме обществени поръчки. В момента се занимаваме със собствено строителство, изграждаме един жилищен блок, който си е на фирмата, което също е много трудно, защото цените на материалите са вече високи, а не можем да вдигнем цените не жилищата с толкова много, защото във Видин специално знаете каква е покупателната способност на хората."- подчерта Жоро Василев.

Росен Дудушки е съдружник във врачанска компания, занимаваща се с проектиране, изпълнение и ремонт на всички видове строително- монтажни работи. Въпреки високите цени на строителните материали фирмата му продължава да работи, благодарение на това, че залага на частни оферти и плащанията се осъществяват нормално:

"При мен е малко по- различно, защото аз се оправям с частни обекти. В момента нямам никакви обществени поръчки и не играя отдавна, заради това, че цените не са актуализирани. Изпълнявам вече от две- три години изцяло частни обекти."- обясни Росен Дудушки.

Инж. Тони Петров е председател на Камарата на строителите в България за област Враца и описа като цяло ситуацията в региона. Отразяват ли се икономическите и политически сътресения у нас върху работата на сектора? 

"Няма как да не се отразят, те се отразяват на всяка сфера от живота ни. Относно цените на материалите и горивата ние сме пряко зависими от тези неща. Освен това цените на нашите обекти са формирани още преди една година, а докато се стигне до изпълнението минава и повече време, цените изостават, трудно е след това, не се прие никаква индексация и все още има несигурност по този въпрос. Всичките тези фактори оказват влияние върху работата ни и то в негативен план. Кризата се отразява зле както на нас, така и на инвеститора. Много от инвеститорите ни са хотелиери или хора, свързани с туристическия бизнес, които също пострадаха много от тези две кризи."- каза Тони Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00