Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

България спира износа на необработена дървесина през следващите три месеца. Заповедта на министъра на земеделието влиза в сила от днес и се отнася само за търговията с трети страни. Като причина за временната забрана за износ е посочен дефицита на дърва за огрев на населението.


Най-много пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана са се случили на второкласните пътища, каза в "Посоките на делника" главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция". От КАТ отчитат и леко увеличение на пътния травматизъм в областта.


С всеки изминал ден безпрецедентната криза по българските пътища се задълбочава. Срещу нея се обяви Министерството на вътрешните работи, въвеждайки 13 допълнителни мерки. 


В близките дни ще бъдат предприети действия спрямо 19-годишния младеж, който във вторник причини зрелищна катастрофа на булевард "Панония" във Видин. Предстои автотехническа експертиза, която да установи с каква скорост се е движел автомобилът.



Заради засиления трафик на моменти е невъзможно влизането и излизането от Видин. В някои спешни случаи тапите от тирове по Е79, изчакващите да преминат Дунав мост 2, са много опасни. Особено, когато става въпрос за свободното движение на автомобили на бърза помощ, пожарна и др. такива със специален режим. 


Бившият заместник-председател на 47-ото Народно събрание и видински народен представител Росица Кирова отправи днес предложение за временно решение на проблемите с трафика в района на моста „Нова Европа“ при Видин. Според нея част от летището край село Иново би могла да бъде използвана като временен буферен паркинг. Официалното писмо е адресирано до заместник-министър председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с копие до областния управител на Видин. 

Доброволци от БЧК-Видин имат готовност да раздават минерална вода на входа на Видин при образуване на тапи, заради тежкотоварният трафик. Подсигурената вече вода ще бъде раздавана там, където има необходимост.


Проект, целящ улесняване достъпа на гражданите и работата на администрацията на омбудсмана на Република България, бе представен във Видин от екипа на обществения защитник. Сред основните му цели са изработката и внедряването на електронна система за управление.


Изборни секции са разкрити в 61 страни за предстоящия парламентарен вот на 2-ри октомври. Повече от денонощие вече е активна и формата за подаване на електронни заявления за гласуване в чужбина на сайта на ЦИК. Този процес приключва в 24:00 часа на 6 септември. До 30 август партиите и коалициите, които са регистрирани вече за изборите, могат да заявят желание сами да бъдат заличени. На 31 август ще бъде изтеглен жребият за участие в изборите.


70 са регистрираните заразени с COVID-19 в трите области на Северозапада. 36 са новите случаи в област Враца и по 17 в Монтана и Видин. 


Общинска фирма ще превозва жителите в Оряховско. В петък от 10 часа на централния площад "Дико Илиев" в крайдунавския град ще бъде направен водосвет за освещаване и успех на новосъздаденото Общинско предприятие "Автотранспорт Оряхово 2022". 


До края на септември се очаква да приключи последният етап от обезвреждане на останалото количество серовъглерод на площадката на бившия торов завод "Химко" във Враца, това стана ясно на среща, организира от областния управител Георги Митов.


Ден на отворените врати за всички музеи и спортния комплекс се провежда днес в Кула. Всеки гост ще може да получи съдействие от движение "Северозапазване" за разходки, обиколки на обекти, нощувки в къщи за гости, преходи и информация за туризма в община Кула.

Групата за стари градски песни при НЧ "Просвета 1925 - Мездра"-  "Мездрея" , прибави поредното престижно отличие към богатата си колекция. Талантливите изпълнители завоюваха златен плакет при участието си на Балкан фолк фест "Златни пясъци 2022". 


На 18 август православната църква чества успението на свети Йоан Рилски, наричан още Чудотворец. Светецът се смята за покровител на миньорите, които отбелязват своят професионален празник. Празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.


Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от днес до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Спектаклите са от 20 часа. 


На 19 август Видински панаир 2022 ще отвори врати. В 19:30 ч. заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще посрещне официалните гости. В 20:00 ч. е началото на празничната програма, в която ще вземат участие Градски духов оркестър - Видин, Бреговската духова музика и самодейци от Народно читалище "Зора-1927 г.", с. Винарово, Община Ново село. В 21:00 ч. започва концертът на народната певица Славка Калчева.


През нощта на 24 август са възможни затруднения при продажбата на електронни винетки. Причината са предстоящите дейности по актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, които ще се извършват от 23:00 часа на 23 август до 3:00 часа на 24 август. 

Куклен театър "Мале-мале" ще изнесе представления пред деца в Мездренско. Турнето на артистите е в четири последователни дни и започва от Ослен Криводол на 25.08. от 18:00ч. в двора на кметството.


Юбилейният 10-и Средновековен фестивал "БъдинЪ" ще се проведе на 27 и 28 август в крепостта "Баба Вида". Основната част от събитията ще се проведе във вътрешния двор на крепостта. Входът е свободен.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55