Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 декември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец".


Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани, които работят край главната градска артерия или често я използват. 


Всяко четвърто дете в България живее в бедност - това сочат данните на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ от най-новия доклад на тема "Детската бедност в условията на благоденствие", които бяха публикувани днес. Страната ни е намалила наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални лишения - от 42 процента през 2015 година до 19,2 на сто през 2022 г., но той все още остава много по-висок от средния за Европейския съюз, който е 8,4 процента.


С 22-ма души или с 1.12% намаляват регистрираните безработни спрямо десетмесечието на миналата година, отчитат в Дирекция "Бюро по труда" - Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. Средномесечният брой на регистрираните безработни в дирекцията е 510, а равнището на безработица за същия период е 26,24%.


Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!", се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов оркестър и др.


Два проекта на Регионален исторически музей - Видин са одобрени в проведената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. 


От Община Кула дариха на службата за пожарна безопасност и защита на населението в града специализиран автомобил за борба с горските пожари. Закупен е от Общината преди пет години по трансграничен проект в партньорство с Република Сърбия. Ползван е от Районната служба, а след изтичането на срока на устойчивост на проекта е предоставен на пожарната с договор за дарение. Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин комисар Стилиян Пешев връчи благодарствен адрес и плакет на кмета на  Кула Владимир Владимиров за дарения специализиран автомобил. 

Административният съд даде ход на делото по жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което бяха прекратени пълномощията ѝ като общински съветник във Видин от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". 


За шеста поредна година язовир Дъбника до Враца ще бъде зарибен с никулденски шаран. Инициативата е на местното сдружение "Заедно за язовир Дъбника".Под мотото „Коледни сърца“ доброволците от сдружение „Северозапазване“ отбелязаха тази година Международния ден на доброволеца. Организацията започна благотворителната кампания „Коледни сърца“ съвместно с Община Кула в подкрепа на децата в приемни семейства. 


Община Монтана обяви конкурс за най-красива коледна украса за детски градини, училища, културни институции, фирми или магазини. Коледната украса може да бъде разположена върху външната фасада или на входа на сградата, както и да бъде обособен кът в двора. Участниците в конкурса могат да изпратят до пет снимки или видеоклип с продължителност до 2 минути. Отличените ще бъдат обявени на 22 декември на страницата на Община Монтана.


Във видинското село Ново село кипи усилена подготовка за коледно-новогодишните празници, съобщиха от местното читалище "Земеделец". Днес децата от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ организираха коледен базар, на който жители на Ново село закупиха коледни украси и сладкиши. Кметът на община Ново село Венислав Ангелов уважи базара и пожела на малчуганите весели празници. Читалището организира пък украсата на своите две елхички пред сградата, като децата бяха основните изпълнители на мероприятието.


Православната църква почита днес паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.

По публикацията работи: Изабел Борисова
Вижте още

Снимката на 21 февруари 2024 година

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с  алко очила  с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Грипът в Монтана  все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат..

публикувано на 21.02.24 в 18:00

Здравната инспекция във Видин с демонстрация пред ученици в месеца на трезвеността

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с алко очила с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Допълнително включихме и очила, които симулират употреба на наркотици, каза представителят на РЗИ Наталия Милкова:  "Всички..

публикувано на 21.02.24 в 17:05

Спектакъл на врачанския театър е номиниран за "Златен кукерикон"

Спектакъл на Драматично-куклен театър – Враца беше номиниран за наградата „Златен кукерикон“ , връчвана ежегодно от Сатиричния театър „Алеко Константинов“, съобщават от културната институция. Тази година церемонията по връчване на наградите ще е на 7 април от 19.30 часа в столицата. Предложението е за режисурата на Петринел Гочев в..

публикувано на 21.02.24 в 16:56

Ученици от Видин се отличиха в конкурс, посветен на Балканските войни

Наградиха на регионално ниво във Видин отличилите се ученици , участващи в Националния ученически конкурс "Наследник съм на…" . Съревнованието е организирано от Министерство на отбраната, Централното военно окръжие и Съюза на ветераните от войните на България. За наградените съобщи майор Цветомир Цветанов , началник на Военно окръжие - Видин:..

публикувано на 21.02.24 в 16:06

Автор представя книга за село Типченица

Краеведски проучвания за село Типченица в община Мездра, събрани в книга , ще представи авторът ѝ Николай Николов. Представянето на изданието „Възходи и падове между нашествия и епидемии” (исторически очерк за Искърския край и с. Типченица, Врачанска област) ще се състои утре, 22 февруари, в Мездра. Началото е от 17:30 часа в Голямата заседателна..

публикувано на 21.02.24 в 15:48

Двойно повече са болните от грип в Монтанско

Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от здравната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела. За последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Монтана се повишава спрямо..

публикувано на 21.02.24 в 15:29
Лесотехническата гимназия в Берковица е едно от училищата, които са одобрени за финансиране.

Училища в Берковица ще получат средства за ремонт на спортните си бази

Три училища от община Берковица ще обновят спортните си бази в следващите три години, след като бяха одобрени по програма, финансирана от Министерството на образованието и науката, за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, съобщиха от местната управа. Нови спортни площадки ще бъдат..

публикувано на 21.02.24 в 13:30