Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, съобщават от регионалното министерство. Обсъдена беше ситуацията с наложените водни режими в населените места.


Премиерът Димитър Главчев получи от президента Румен Радев нов мандат за съставяне на служебен кабинет. Предсрочните парламентарни избори ще са на 27 октомври, ако Главчев успее да състави ново служебно правителство. Ще предприемам действия с цел успокояване на политическата обстановка, отговори служебният премиер на въпроса на медиите дали ще смени Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Румен Радев даде срок до понеделник на Димитър Главчев да представи състав на служебен кабинет. 


Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.


Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии. 


От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен. 


Препълнен е буферният паркинг преди Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Тежкотоварните камиони на изход от страната отново се редят по околовръстния път на Видин. Това сигнализира Николай Иванов, водач на камион от Габрово.


Областният управител на Видин проведе работна среща с представители на УНИЦЕФ за България и Института по социални дейности и практики, съобщават от областната администрация. Основна тема на разговора бе приетата Национална карта на социалните услуги и в частност Националната карта на социалните и интегрираните здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет. Коментирани бяха още възможности за мобилно предоставяне на част от социалните услуги в област Видин с оглед демографската ситуация в страната, а така също работещи механизми за включване на повече потребители в тях, както и подобряване ефективността на работа в социалната сфера. Областният управител пое ангажимент за срещи с експерти към Регионална дирекция "Социално подпомагане" -Видин, на които да се разгледат възможности за подписване на споразумение между общините за предоставяне на услуги на областно ниво. 


На 23 август (в петък) ще се проведе инициатива за почистване на квартал "Медковец" - в района на ж.к. "Вежен" във Враца, съобщиха от общинската управа. Основната цел е разделното събиране на отпадъците, като от специализираната фирма за тази дейност ще бъдат осигурени сини, жълти и зелени чували.


Днес, 22 август, от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана, съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация. 


Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и нямат психически заболявания. Документите се приемат  до 16.09.2024 г., в деловодството на Общински съвет Монтана, на ул. „Извора“ № 1, стая 102, в сградата на Община Монтана. 


Екип от над 70 души проучват римските императорски терми на антична Рациария край село Арчар, които са най-големите на територията на България. Това е пети сезон на тази част от Рациария, римския военен център, римска колония и провинциална столица, каза ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров.


Стартира нова инициатива за облагородяване на градската среда във Видин. След редица проекти за оцветяване на стари телефонни кабини, днес основателите на платформата "Естетика" съвместно с художничката Теодора Обретенова обръщат внимание на друго често пренебрегвано градско съоръжение – електрическите табла, едни често сиви и скучни елементи на градската инфраструктура.


Поради стартирането на строително-ремонтни дейности от днес, 22 август, до средата на септември временно се преустановява движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене. Според информация от общинската управа, рехабилитацията на трасето е в участъка от газохранилището.


Обвиняем за причиняване на телесна повреда и закана с убийство спрямо майка си е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ по искане на прокуратурата в Козлодуй. На 13 август в село Хърлец обвиняемият ударил юмрук в главата на майка си. Според разследващите престъплението е извършено в условията на домашно насилие чрез упражняване на физическо и психическо насилие над пострадалата. Освен това извършителят ѝ се заканил с убийство. Съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. За тези престъпления законът предвижда до 6 години затвор. 


Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели. 


Авторката на "Лейди Гергана"Цветелина Цветкова е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм", където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. Всички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ "Зелената жилетка" и ще се насладят на един приятелски разговор за любовта, без която не можем.


Село Ослен Криводол е домакин на третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22-ри до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се обръща на доброволчеството. 


Благодарение на лична инициатива на жител на с. Ослен Криводол, пожелал да остане анонимен, от днес на няколко ключови места в селото са поставени транспаранти. Първият посреща жителите и гостите на населеното място на входа на селото с "Добре дошли", вторият е монтиран на оградата на кметството, третият упътва към изворчето Вункинец, а четвъртият предстои да се монтира на входа на читалището. 


Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче, община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния.


"Лятно кино под звездите" събра стотици гости и граждани в Кула на най-доброто от българското късометражно кино. Инициативата се проведе в исторически парк "Кастра Мартис" и беше част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis". 


Продължават летните прожекции на български филми във видинскто село Синаговци. Импровизираното кино в градинката пред местното читалище се радва на интерес от малки и големи. Инициативата ще продължи през почивните дни и в следващите седмици, докато времето позволява, обясни кметът на Синаговци Иван Иванов.


22 август е Световен ден на фолклораОтбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци, представления, церемонии, архитектурни форми, занаяти и разкази, езици или всякакви художествени културни изрази. 

По публикацията работи: Елизабет Христова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар гори в село Коста Перчево

Голям пожар гори в село Коста Перчево , община Кула. Към момента няма данни за пострадали хора.  Има засегнати къщи, каза   Карамфила Симеонова , жител на селото: "Аз не бях тук, когато огънят се е разгорял и когато са се обадили на Пожарна безопасност. Не съм била на място. След това дойдох, отидох, направих няколко снимки, но в другата част на..

публикувано на 22.08.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Отново опашка от тирове на Дунав мост 2

Препълнен е буферният паркинг преди Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Тежкотоварните камиони на изход от страната отново се редят по околовръстния път на Видин. Това сигнализира Николай Иванов , водач на камион от Габрово. "Наредих се на опашката. Паркингът препълнен на влизане и на излизане. Едни моторетки наредени отпред да не може да се..

публикувано на 22.08.24 в 16:47

Неприсъствени фишове ще поставят на неправилно паркирани автомобили във Видин

От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен...

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Предстои почистване на врачански квартал

На 23 август (в петък) ще се проведе инициатива за почистване на квартал "Медковец" - в района на ж.к. "Вежен" във Враца, съобщиха от общинската управа. Основната цел е разделното събиране на отпадъците, като от специализираната фирма за тази дейност ще бъдат осигурени сини, жълти и зелени чували. Инициативата е на Министерство на околната..

публикувано на 22.08.24 в 15:40

Търсят се 18 кандидати за съдебни заседатели в Монтана

Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и..

публикувано на 22.08.24 в 15:08

Пуснаха движението край село Ивановци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Ивановци. То беше ограничено и в двете посоки заради аварирал тежкотоварен автомобил по-рано днес. Движението се извършваше по обходни маршрути.

публикувано на 22.08.24 в 15:01

Нови транспаранти посрещат жителите и гостите на село Ослен Криводол

Благодарение на лична инициатива на жител на с. Ослен Криводол, пожелал да остане анонимен, от днес на няколко ключови места в селото са поставени транспаранти. Първият посреща жителите и гостите на населеното място на входа на селото с "Добре дошли", вторият е монтиран на оградата на кметството, третият упътва към изворчето Вункинец, а четвъртият..

публикувано на 22.08.24 в 14:59