Държавен архив - Видин отбеляза 60 години от създаването си

Част от получените ценни документи през тази година бяха представени на пресконференция  в Държавен архив - Видин . Поводът- Деня на архивиста, който се чества на 10 октомври. Документите бяха изложени във витрини, а на дарителите бяха..

публикувано на 09.10.20 в 16:30

Балкан- верният приятел на Иван

Днес в "97 лапи и една опашка" ви срещаме с Балкан Иван. Този профил във Фейсбук привлече вниманието ни. Всъщност Иван Мартинов е стопанин на кучето Балкан, с което са верни приятели.  В семейството му вече има и второ кученце- Рила...

публикувано на 09.10.20 в 14:25

Млади самодейци от Иново с инициатива за построяване на открита сцена

Танцьори от детски танцов състав "Живо въгленче" провеждат дарителска кампания за построяване на открита сцена в село Иново. Мечтата   на самодейците е да създадат красиво място за изяви, на което да могат да представят българския фолклор...

публикувано на 08.10.20 в 15:40

"Неродена мома" на Гергана Христова с премиера в Мездра

Премиера на книгата "Неродена мома" на врачанската писателка Гергана Христова, ще се състои в Археологически комплекс "Калето" град Мездра. В сборника са поместени   20 разказа, написани на северозападен диалект, за селото, нашите баби и дядовци,..

публикувано на 08.10.20 в 15:00

Майстори на баницата се събират в Крушовица

Фестивал на традиционните ястия ще се проведе тази събота в  село Крушовица, община Мизия. В първото издание на фестивала  "Да завием баница" ще участват  майстори на баницата от цялата страна. Проявата е с конкурсен характер, като освен..

публикувано на 08.10.20 в 12:46

В "Музикална зона" на 08 октомври 2020 слушаме Камий Сен-Санс

На девети октомври се навършват 185 г. от рождението на френския композитор, органист, преподавател и диригент от епохата на романтизма Камий Сен-Санс. Притежавайки енциклопедична култура твори в почти всички музикални жанрове – опера, симфония,..

публикувано на 08.10.20 в 09:00

Животновъдите доказват реализирана продукция, Европа слага край на клетките

Започна приемът на документи, с които животновъдите, кандидати по схемите за обвързана подкрепа, могат да докажат произведената и реализирана от тях продукция. Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за период от 01.10.2019 г. до..

публикувано на 07.10.20 в 17:55

Бойчиновци с трима нови почетни граждани

110 години отбеляза община Бойчиновци. Празникът започна с литургия в местния храм. На тържествена сесия в читалището , при спазването на всички противоепидемични мерки заради коронавируса, кметът на общината Светлин Сретениев поздрави присъстващите...

публикувано на 07.10.20 в 16:26

Провериха детските кухни и училищните столове във Видинско

Инспектори по храните провериха детските кухни и училищните столове в област Видин. Проверките са по повод началото на учебната година. Проследено е състоянието на материалната база и прилагането на противоепидемичните мерки,  обясни..

публикувано на 07.10.20 в 16:02

Видинската поетеса Катерина Ненчева представя "Небесни акведукти"

Новата стихосбирка на Катерина Ненчева "Небесни акведукти" ще бъде представена тази вечер във Видин. Тя се състои от три части - "Лъчисто", "Докосване" и "Баланси", в които са включени над 80 стихотворения, писани през последните 3 години,..

публикувано на 07.10.20 в 12:50