Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Кюранов - политолог

Политологът Деян Кюранов е наш събеседник. Разговаряме с него и в качеството му на член на гражданския съвет на Реформаторския блок.
{audio}
Д. К.: Политическата новина е обединението или поне засега първите стъпки за обединение на цялата опозиция в нещо като единен фронт, да си спомним Отечествения фронт, против управляващата клика, против управляващия режим. Просто важното тук е, че след като блока успя поне донякъде да си реши вътрешните проблеми най-после по Коледа, вече след Нова година успя да произведе и тази политическа новина. Това показва, че от тук нататък трябва да очакваме от блока и да изискваме от него да прави вече подобни политически стъпки, защото се предполага, че е субект, който може да стъпва и да крачи.

Р. П.: Г-н Кюранов, нека само да уточним, че тази новина, които вие потвърждавате с вчерашна дата обаче се случва и коментирана днес в медиите като един много остър завой, който Реформаторския блок прави в отношението си към ГЕРБ след като месеци наред неизменно отблъскваше всеки опит за сближаване с партията на Бойко Борисов и я причисляваше само политическите си врагове като ДПС, като БСП. Как решихте все пак да протегнете ръка и да направите този рязък политически завой ако приемете тази формулировка?

Д. К.: Не, не приемам тази формулировка, но вижте, не за пръв път медиите третират чисто цинично всичко, което се случва в политиката.

Р. П.: Скъсеното разстояние не означава любов.

Д. К.: Да, и нещо повече, искам да кажа, че ситуацията вече е променена. Сега вече не Реформаторският блок отива да се присламчи към голямата парламентарна, донякъде опозиционна, партия ГЕРБ, сега идеята е за общ сбор на всички. Тук всички идват независимо от това колко гласове носят, тук всички идват с една идея – за сваляне на тези, за сваляне на този режим. Нищо не се говори и няма да се говори за политически пазарлъци, за споразумения, за коалиции докато не бъде свален този режим.

Р. П.: Разбрах ви, г-н Кюранов. Какво се случва обаче след тази оставка? На чие политическо усилие за подкрепа в постигането на целта ще разчитате? Означава ли, че ще разчитате и на новото политическо формирование на Бареков, примерно? Кого изключвате?

Д. К.: Често ги наричат от типа на Бареков или Яне Янев такива инженерингови проекти. Това не е сериозно.

Р. П.: Кажете какво следва след оставката тогава?

Д. К.: След оставката следва да речем, че Реформаторския блок би се съгласил например да управлява в коалиция ако имаме министър-председателското място. Защото по този начин ние смятаме, че ще можем да гарантираме или поне да си поставим достатъчно условия, достатъчно основания да създадем за гарантиране на това, че наистина ще започнем реформа, ще започнем акция „чисти ръце”. И това правителство, за което говорим и което е другата политическа новина, че блока предлага правителство, със самоограничаващ се мандат.

Р. П.: Година и половина.

Д. К.: Да, година и половина, по същината си преходно, след което то ще се саморазпусне, което просто ще подготви една по-свястна демократична управа в България.

Р. П.: Разбрах ви. Вие не искате да бъдете част, а искате част от управлението, искате да имате активна позиция в него. Но нали проблемът на десните партии се състои именно в това, че лидерите им някак си не се разбират, не успяват да говорят на еднакъв език. Какви са гаранциите, че този път ще успеете?


Д. К.: Никакви гаранции няма. Но аз казвам това, че вече основните вътрешни проблеми бяха преодолени и това се случи в края на миналата година. Отсега нататък може да се появят нови проблеми, но те вече ще се появят по пътя. Но блокът вече е готов най-после. Вече сме решили вътрешните си проблеми и сега вече трябва не само да гледаме какво прави блока, но и да изискваме от него с основание да прави смислени политически неща и да бъде активен.

Р. П.: Казвате – смислени политически неща – дайте, внесете малко яснота. Какво означава например вашето намерение за рестарт на държавта?

Д. К.: Това са метафори, които се използват на този етап и няма как да ги избегнем. Това, което реално предлагаме е много просто – стягане на законността така, че държавата да започне да защитава всички – не само богатите против бедните, а и бедните против всички останали, не само силните против слабите, а и слабите против всички останали, на само успяващите, а и неуспяващите. И да направим отново, да реконституираме, да възстановим една общност в България. Това е за мен основното. Останалото са метафори.

Р. П.: Вие желаете да постигнете това в битка с конкуренцията. Смятате ли, че има оптимални условия в страната за създаването на онази благоприятна страна за конкуренция, в която лидерите да не се замерят с фрази и обиди, а да работят за добруването на българските граждани?

Д. К.: За оптимална среда няма какво да говорим. Тук идеята е, че работим не, защото сега е нормално, добре и дори е приятно да се работи политически, а работим, защото няма накъде вече. Това е причината изобщо да се създаде и Реформаторския блок, точно както сега предлагаме да се обедини цялата опозиция против режима, точно както и хората, които се обединиха в блока. Нали не си мислите, че ние сме еднакви в политическото си мислене, колкото щете различия има.

Р. П.: И тук най-големият скок, който трябва да направите в тези всеобщи усилия, за да има все пак някакъв реален резултат от това ваше политическо усилие да се заявите като надеждна политическа сила всъщност е да постигнете онази договореност между отделните партии за лидерите, за разпределението на листите.

Д. К.: Тази договореност в същината си вече е постигната. За разпределението на листите всеки, който се е занимавал с партийна работа, знае, че скандалите там вървят до последния момент, а след него още по-големи. Това не е проблем. Важното е, че има ясна цел и че има политическо съгласие. От там нататък всичко се оправя в движение.

И отново искам да кажа точно както различни хора решихме да изоставим разликите си и да се обединим в някакъв блок, който нарекохме реформаторски, така се надяваме сега, че опозицията ще изостави себичните си различия и ще се обедини за сваляне на режима.

Р. П.: Реформаторски блок повече ви харесва като формулировка отколкото десен блок, нали? Защото е много спорно ситуирането на дясното на нашата географска широчина без утвърдени позиции. А то е и компрометирано.

Д. К.: В това отношение аз съм радикал. Аз още някъде от 1991 г. обявих, че в България ляво и дясно нямат смисъл. И оттогава горе долу последователно се придържам към тази идея. А сега особено нямат смисъл, когато такава партия като БСП, Господи, нарича себе си лява партия. И кой знае защо викат на „ранобудните студенти”, че били десни. Хайде.

Р. П.: Добре, кажете сега в близко бъдеще какво ви предстои – тази седмица – старт на разговори и какви са целите, които ще преследвате – колко ваши представители, реализирани в евролистите, казвам реализирани?

Д. К.: Ние казахме бройката – четирима души, която е оптимистично-реалистична. Но някак си отново се мъчим да направим разлика между нещата, които се говорят като реплика, като част от реалната политика, защото същността е, че блока иска да има евродепутати, значи смята, че европейските избори са важни не просто за престиж, а за вършене на работа. По същия начин – точно кога ще говорим, какво ще договорим, с кого – това до голяма степен много зависи от това как отсрещната страна ще се държи. Например в момента много зависи ГЕРБ как ще се държи. Ако се опитат да се държат така както се държаха особено последните години на управлението си няма да се разберем с тях колкото и да ни е скъпа идеята за обединена опозиция, просто, защото ще излезе, че те поставят своите интереси над общия интерес да падне режима.

Р. П.: Добре, разбрах ви. Благодаря за този разговор на политолога Деян Кюранов от граждански съвет на Реформаторския блок.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26