Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" -  Леонардо - 500 години по-късно

Тази събота в "Срещите" ще питаме защо личността и всичко, което е сътворил този ренесансов гений, продължава да развихря и очарова  въображението ни?  Защо му е било потребно да се занимава едновременно с много и различни,дори противоположни неща? И..

обновено на 18.05.19 в 10:29

В "Срещите" разговор за светите братя Кирил и Методий

Тази събота е 11 май - Денят на светите братя Кирил и Методий.  Да си спомним за тях и великото им дело, все така актуално и днес.  Да си припомним, че българските азбуки са сакрални, най-доброто на българския дух. Да отбележим, че през Средновековието..

обновено на 11.05.19 в 09:15

В "Срещите" разговор за папа Франциск

Тази събота "Срещите" ще ви предложат разказ за папа Франциск.  Папа Франциск през погледа на журналистите Тома Томов, който казва, че за него това е най-интересният човек на столетието и Димитър Ганчев, колегата от радио Ватикана, който е имал..

обновено на 04.05.19 в 10:15

В "Срещите" - за виталността на европейската мечта

Тази събота  с философа Тони Николов, европейския интелектуалец Харалампи Орошаков и историка Симеон Кацаров ще  питаме и мислим - какво става с Европейската мечта? Наистина ли помръква? Какво иска европееца и защо понятия като ляво и дясно се..

обновено на 20.04.19 в 10:25

В "Срещите" - неортодоксален художник и ортодоксален историк

Тази събота  "Срещите" ви предлагат един разговор с интересния  творец, когото европейските  изследователи наричат "неортодоксалния" художник и "ортодоксалния" историк" - Харалампи Орошаков.  За времето ни, за ценностите ни, за изкуството на 21 век, за..

обновено на 13.04.19 в 10:29

В "Срещите" - за нас и духовните водачи

Гостът на  "Срещите" тази събота е по ваш избор - чаровната Гергана Герасимова, дамата, която казва и доказва, че сценарият на нашия земен живот е написан от нас самите, плюс духовни водачи. И още - вижда като на длан във всички измерения и..

обновено на 06.04.19 в 10:09

В "Срещите" - за светлината и мрака в българската политика

Тази събота в "Срещите"- исторически преглед на българските правителства от Освобождението до 1944- та. Наистина ли  корупцията е задължителна черта в българския политически живот? Кои са  светлите примери в българската политика. Прегледът е на д-ра..

обновено на 30.03.19 в 08:47

В "Срещите" разговор за смисъла на ежедневието

Тази събота "Срещите" ви предлагаме разговор с проф. Андрей Пантев - дни преди неговата 80-та годишнина!  И обясненията му,че Клио е муза, но не винаги Темида, вероятно защото е жена, а жените обичат победителите... С проф. Андрей Пантев - разговор за..

обновено на 23.03.19 в 09:40

В "Срещите" разговор с Христо Нанев за реинкарнацията

 "Срещите" тази  събота ще  мислят върху изреченото от Есхил "Важното е да знаем не много , а  нужното... и тогава ще сме мъдри".  Но кое е нужното знание - това ли че сценарият на нашия земен живот е написан от професионалисти, с наше съгласие, разбира..

обновено на 16.03.19 в 09:05

В "Срещите" - за половете, традицията и мъдростта

В   "Срещите" тази събота - разговор по спорната тема  - "родител едно, родител две"... Наистина ли  човешкият пол никога не е окончателен, наистина ли не е анатомия, а флуидно състояние? Защо апостол Павел казва, че сексуалната  перверзия е..

обновено на 09.03.19 в 06:45