РЕКЛАМА

Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 23.00 до 24.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" предколеден разговор с проф. Георг Краев

Тази събота в "Срещите" - за Рождеството  в българската традиция, за Бъдната вечер и Бъдника като стожер на семейството, като стожер на единството на нацията. За огъня и огнището, за иконата и триединството. Какво  във времето изпадна от вярванията ни, от..

публикувано на 15.12.17 в 10:59

В "Срещите" - човекът между национализма и космополитизма

Тази събота в "Срещите" един любопитен разговор  за патриотизма, национализма и космополитизма. Наистина ли 21 век ще ни застави да разменим българина с европееца, европееца с гражданина на света, а гражданина на света с безгражданствеността на..

публикувано на 08.12.17 в 10:56

В "Срещите" разговор за човека и блясъка на технологиите

Тази събота в "Срещите" с Александър Ненов ще  разговаряме  за бъдещето ни на  "хомо сапиенс". Разговор по неговия романа "Летящата планета", наречен модерна приказка, антиутопия, напълно реалистичен сценарий, фантастика. От какво трябва да се откаже..

обновено на 01.12.17 в 15:25

В "Срещите" разговор за светостта

Тази  събота в "Срещите" предлагаме един разговор за светостта! В предрождественското време ще мислим за кова какво значи съвременна святост?  И тя, святостта,  може ли да има  минало, настояще или бъдеще време?  Може да наречете този разговор, разговор..

обновено на 25.11.17 в 10:30

В "Срещите" за несъгласните думи на Димитър Бочев

Тази събота в "Срещите" - разговор за съотношението  между хорското и людското във всеки един от нас. И още - за любовта, изневярата и ревността, иначе казано - за страданието и щастието, за съотношението между националното  и космополитното.  В..

обновено на 18.11.17 в 09:04

В "Срещите" разговор за ранното християнство

Тази събота в "Срещите" ще търсим отговор на въпроса: "Защо съществува понятието РАННО ХРИСТИЯНСТВО?"  И то  ли първо разбира, че вяра и религия са две различни неща, че вярата - това  е интимно, духовно преживяване, а религията - това е "дрехата",..

обновено на 11.11.17 в 08:53

В "Срещите" разговор за Homo Sovieticus

С историка Симеон Кацаров, философа и главен редактор на портал "Култура" Тони Николов и публициста Святослав Мойсеенко  ще питаме как така и защо болшевишката революция от 1917-та  нахлу триумфално на авансцената на ХХ век? И още: Как така и защо Ленин и..

публикувано на 03.11.17 в 10:57

Тази събота в "Срещите" - разговор за диктата на публиката

Както казват културолозите,  публиката не е нещо статично, тя няма устойчив вкус, значи подлежи на  обучение, възпитание... Как, кой да го стори? Как да се припомни  на човека,че той е съборност между дух и тяло  и че той има потребност да създава, но и..

обновено на 20.10.17 в 14:58

В "Срещите" разговор за Любомир Лулчев - "Пророкът на короната"

Тази събота в "Срещите" отново ще питаме: "Кой е Любомир Лулчев"?  Как така един човек може да е и пророк, и ясновидец, и пилот 319 от Кралските военновъздушни сила на Великобритания, и автор, и издател... Защо го наричат и българския Распутин.  С Христо..

публикувано на 13.10.17 в 10:52

В "Срещите" - може ли изкуството да е опасно?

Нали то-изкуството  отмива от душата ни праха на ежедневието, нали човекът е проходил в  света на познанието  чрез изкуство...и значи как така то да е опасно.... В трудното питане навлизаме с авангардния режисьор Явор Гърдев, философа  Тони Николов, гл...

обновено на 06.10.17 в 13:47