РЕКЛАМА

Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 23.00 до 24.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за книгите, смисъла и човешките стойности

Кой беше казал, че "Светът съществува, за да се превърне в книга"? Не е важно, важното е, че  литературата произвежда смисъл... Разширява света и собственото ни ограничено време и тяло... Как сме днес с книгите? А с четенето?  В седмицата след "Пловдив..

публикувано на 23.06.17 в 10:03

В "Срещите" - разговор за свободата на словото и катарзиса

В „Срещите” тази събота гостуват двама поети, писатели, публицисти - българин и руснак,  Александър Секулов и Святослав Мойсеенко за четвъртата власт, свободата на словото, свободата на слушане, необходимия ни катарзис, за времето ни - не само в..

обновено на 10.06.17 в 09:01

В "Срещите" - разговор за великолепието на България

 В "Срещите" ще говорим за непознатата България. С госта ми, писателят  Николай Илчевски, ще повторим една от героините му: "Когато тялото е болно, е добре човек да е в София, за да му помогнат докторите. А когато душата е болна, трябва да си  в село,..

публикувано на 02.06.17 в 10:40

В "Срещите" - разговор за общуването на истините

Тази събота в "Срещите"- гост  президентът на световната организация  по медицинска физика проф. Славик Табаков. Не за медицинска физика, а за понятията дух, душа, Бог, за  общуването на истините, например на Еврипид - V век преди новата ера и тези на 21..

публикувано на 26.05.17 в 11:09

В "Срещите" - разговор за насилието и избавлението

В "Срещите" да помислим заедно защо децата ни се бият, пребиват, избиват? Защо егото ни крещи за пълна реализация, защо времената ни нарекохме луди, а мъдростта - овехтял идеал?   Нали  изследванията казват, че "деца, които във вътрешния си свят създават..

публикувано на 12.05.17 в 11:29

В "Срещите" - разговор за смислите на Гергьовден

В "Срещите" на 6 май - разговор  за фолклора, като разказ на етноса за себе си, като пъзел, като изкуство - паралелно, което ние не познаваме.  В предаването ще питаме дали, когато забавлението шества с гордо вдигната глава, подпряно от глупостта и..

обновено на 05.05.17 в 14:43

В "Срещите" - разговор за бащата на светска Турция Кемал Ататюрк

 В "Срещите" тази събота ще си припомним наблюденията на Вера Мутафчиева, че "при съседство, измервано с повече от хилядолетие, би трябвало да  сме разбрали, че то ще трае поне още толкова и то не бива периодично да бъде окървавявано". Ще  питаме как..

публикувано на 28.04.17 в 11:55

В "Срещите" разговор за непокорството, любовта и щастието

Тази събота в "Срещите"- разговор за  уроците от дивото, когато става дума за любовта, смъртта и щастието.... По прелюбопитната книга на Марк Роуландс"Философът и  вълкът " ще мислим с проф. Лидия Денкова, един от водещите философи у нас, за твърдението на..

публикувано на 21.04.17 в 10:44

В "Срещите" - Иржи Менцел за киното и красотата да живееш

В "Срещите" среща със световноизвестния кинорежисьор и актьор Иржи Менцел.  До болка искрен разказ за изкуството, киното днес, неуважението към живота,  разбирането на големия майстор, че един филм може да бъде впечатляващ и без екшън и специални..

обновено на 08.04.17 в 08:50

На Благовещение в "Срещите" за духа и тайнствата на пролетта

В деня - тайнство Благовещение  "Срещите" повеждат разговор за българските пролетни тайнства. И още - за блажените, търсещи тайните с дух.  А какво е духът? Тайнство,разбира се...  Но какво е тайнство?  В студиото на Радио Пловдив - журналистът, публицист..

публикувано на 24.03.17 в 10:30