Алтер его

Снимка


„Алтер его” е предаване на Радио Пловдив, в което си дават среща две същности на един радио водещ. 

В ефир „разговарят”, „спорят” или просто се шегуват един с друг  двете крайности на Петър Краевски – егото на сериозния човек и неговото второ „Аз” – сатирикът, който винаги търси контрапункта в ситуациите от нашето ежедневие. 

Тук са и авторът на едно предаване, и водещият, който не винаги е съгласен с идеите на сценариста. А защо не и поетичната душа, която оцелява под ироничните откоси на един хуморист. 

От всичко това следва, че „Алтер его” има културно-сатиричен профил и в него се говори сериозно за веселите неща и весело за сериозните неща

Петър Краевски, а и неговото алтер его Краю Петровски, „залагат” смело на литературните сатирични жанрове и тяхната радио адаптация. В рамките на радио шоуто звучат авторски афоризми, епиграми, хумористични стихове, лирични отклонения, сатирични, пародии и скечове.

Наред с нетрадиционния седмичен обзор и актуалните коментари на водещия, гостуват известни поети, писатели, сатирици, хумористи, бардове – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Слушайте това предаване, в което няма да се предаваме – всяка събота между 15.00 и 16.00 часа, както и в неделя от 6.00.

„Алтер его” – две в едно!

Автор и водещ: Петър Краевски

„Алтер его” вдига завесата за Петър Тосков

Пеещи актьори – това е темата на „Алтер его“ тази седмица. А какъв по-подходящ гост от актьора в Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков? Дръзновеният ни сценичен екип ще вдигне завесата на малкия ни радио-пърформанс специално за него! Ще чуем песни..

обновено на 14.09.19 в 08:33

„Алтер его” – още за бисерите в превода

Кои са най-абсурдните преводи, с които се е срещала нашата гостенка Светлана Комогорова – Комата? Ще разберете това в „Алтер его”, а за целта няма да ви е нужен преводач. Ще говорим ясно, ведро и с усмивка, заклеваме се – и двамата –..

обновено на 07.09.19 в 08:34

„Алтер его” – за корените на епиграмата

Един от най-старите и спорни хумористични жанрове е епиграмата. На първо четене тя се създава лесно, но истината е, че добрата епиграма е литературен жанр, който поддържа ниво над експромпта и  римушката.  За генезиса на епиграмата ще говорим..

обновено на 31.08.19 в 10:19

Трибют за Радой Ралин в „Алтер его”

Цялото предаване „Алтер его” ще бъде посветено на Радой Ралин! Ще разговаряме за него със сина му Кин Стоянов. Ще звучат стихове, епиграми и послания с гласа на българския Езоп. Ще чуем и песни по негови текстове. Бъдете с нас, за да си спомним..

обновено на 24.08.19 в 16:12

„Алтер его” търси Балканския синдром

Що е то „Балкански синдром” и има ли той почва у нас? За това ще разговаряме с автора на „Балканският човек” Йордан Велчев.  Ще се опитаме да бъдем умни, но не умозрителни, и весели, но не лековати. Дали ще успеем?  Ще разберете това, ако ни..

обновено на 17.08.19 в 10:12

Най-смешните преводи в „Алтер его”!

Най-абсурдните и най-смешните преводи ще звучат в лятното издание на „Алтер его”. Песните също ще излъчват двойнствена семантика или казано по човешки – ще се пее едно, а ще се разбира друго. Ще имаме и топ гост – Сашко Павлов – eкспертът, който..

обновено на 11.08.19 в 10:19

Концертмайстор Виеслав Новак гастролира в „Алтер его”

Първата цигулка на Пловдивската Опера ще гастролира в „Алтер его” тази събота! Той е Виеслав Новак и ако останете с нас, ще слушаме негови документални записи от Пета симфония на Шостакович, Черното Адажио от „Лебедово езеро” на Чайковски и едно..

обновено на 03.08.19 в 16:19

Гергина Кръстева в „Алтер его” – нова книга и спомен за Ивайло Иванов

Гергина Кръстева от ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде специалният гост на „Алтер его” тази седмица. С нея ще говорим за новата й книга „Лично и антологично”, за мисията на критиката днес и за нещата от живота. Ще си спомним и за поета и сатирика..

публикувано на 26.07.19 в 18:03

 „Алтер его” – между сериозното и усмивката с Марин Бодаков

Специален гост в „Алтер его” ще бъде Марин Бодаков. С него ще разговаряме за мечките и хората, за поезията и сатирата, за проекта „Епиграми на фасадата”, иницииран от Дома на хумора и сатирата в Габрово, както и за много други любопитни неща. Слушайте..

обновено на 21.07.19 в 13:32

Комореби с Владислав Христов в „Алтер его”

Що е „комореби” и има ли то почва у нас? Това е един от фундаменталните въпроси, които ще изясним с топ госта на „Алтер его” Владислав Христов.  С него ще пием бира в Капана, докато се опитваме да правим радио-интервю, напук на околната..

обновено на 13.07.19 в 10:18