Алтер его

Снимка


„Алтер его” е предаване на Радио Пловдив, в което си дават среща две същности на един радио водещ. 

В ефир „разговарят”, „спорят” или просто се шегуват един с друг  двете крайности на Петър Краевски – егото на сериозния човек и неговото второ „Аз” – сатирикът, който винаги търси контрапункта в ситуациите от нашето ежедневие. 

Тук са и авторът на едно предаване, и водещият, който не винаги е съгласен с идеите на сценариста. А защо не и поетичната душа, която оцелява под ироничните откоси на един хуморист. 

От всичко това следва, че „Алтер его” има културно-сатиричен профил и в него се говори сериозно за веселите неща и весело за сериозните неща

Петър Краевски, а и неговото алтер его Краю Петровски, „залагат” смело на литературните сатирични жанрове и тяхната радио адаптация. В рамките на радио шоуто звучат авторски афоризми, епиграми, хумористични стихове, лирични отклонения, сатирични, пародии и скечове.

Наред с нетрадиционния седмичен обзор и актуалните коментари на водещия, гостуват известни поети, писатели, сатирици, хумористи, бардове – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Слушайте това предаване, в което няма да се предаваме – всяка събота между 15.00 и 16.00 часа, както и в неделя от 6.00.

„Алтер его” – две в едно!

Автор и водещ: Петър Краевски

„Денвър” с премиера на сингъл в „Алтер его”

Рок група „Денвър” ни оказва честта да направим световната премиера на новия им сингъл „Отечество”!  В студиото ще дойде фронтменът Стефан Гераксиев, който ще даде подробности за проекта. С него ще говорим за успехите на „Денвър” в Румъния, ще..

обновено на 11.10.19 в 17:06

 „Алтер его” – карикатури, трио „Олимпия”, Брус Уилис и прасе

Шарено ще бъде „Алтер его” тази събота! Ще разговаряме с трима специални гости.  Нека да ги номерираме за по-голяма прегледност:  1. Цочо Пеев, с когото ще отворим дума за Десетото биенале на карикатурата в Пловдив, което се откри под мотото:..

обновено на 05.10.19 в 14:41

„Алтер его” вдига глаголната температура с Веселина Божилова

За журналистиката преди и след Десети ноември ще говорим с Веселина Божилова.  Покрай веселите истории ще си кажем и някои важни неща за кризисната ситуация със Свободата на словото у нас. Ще коментираме директно – с примери от реалния живот и..

обновено на 28.09.19 в 10:08

Алтер его” – усмивки с миксер и чушкопек

Трима гости, миксер, чушкопек... и още нещо – това ви очаква в „Алтер его“ тази седмица.  Ще излъчим три истории, за които не остана време при гостуването на Петър Тосков и Кин Стоянов, а сатирикът Стайко Тополов ще ни сподели най-новите си..

обновено на 21.09.19 в 16:32

„Алтер его” вдига завесата за Петър Тосков

Пеещи актьори – това е темата на „Алтер его“ тази седмица. А какъв по-подходящ гост от актьора в Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков? Дръзновеният ни сценичен екип ще вдигне завесата на малкия ни радио-пърформанс специално за него! Ще чуем песни..

обновено на 14.09.19 в 08:33

„Алтер его” – още за бисерите в превода

Кои са най-абсурдните преводи, с които се е срещала нашата гостенка Светлана Комогорова – Комата? Ще разберете това в „Алтер его”, а за целта няма да ви е нужен преводач. Ще говорим ясно, ведро и с усмивка, заклеваме се – и двамата –..

обновено на 07.09.19 в 08:34

„Алтер его” – за корените на епиграмата

Един от най-старите и спорни хумористични жанрове е епиграмата. На първо четене тя се създава лесно, но истината е, че добрата епиграма е литературен жанр, който поддържа ниво над експромпта и  римушката.  За генезиса на епиграмата ще говорим..

обновено на 31.08.19 в 10:19

Трибют за Радой Ралин в „Алтер его”

Цялото предаване „Алтер его” ще бъде посветено на Радой Ралин! Ще разговаряме за него със сина му Кин Стоянов. Ще звучат стихове, епиграми и послания с гласа на българския Езоп. Ще чуем и песни по негови текстове. Бъдете с нас, за да си спомним..

обновено на 24.08.19 в 16:12

„Алтер его” търси Балканския синдром

Що е то „Балкански синдром” и има ли той почва у нас? За това ще разговаряме с автора на „Балканският човек” Йордан Велчев.  Ще се опитаме да бъдем умни, но не умозрителни, и весели, но не лековати. Дали ще успеем?  Ще разберете това, ако ни..

обновено на 17.08.19 в 10:12

Най-смешните преводи в „Алтер его”!

Най-абсурдните и най-смешните преводи ще звучат в лятното издание на „Алтер его”. Песните също ще излъчват двойнствена семантика или казано по човешки – ще се пее едно, а ще се разбира друго. Ще имаме и топ гост – Сашко Павлов – eкспертът, който..

обновено на 11.08.19 в 10:19