РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Дейвид Лойд Джордж

Често наричат Дейвид Лойд Джордж „уелският магьосник”, приятелите му - с възхита, враговете – с ирония. Както и да се оценява политическото му наследство обаче, Лойд Джордж е министърът, който въведе социална система във Великобритания и стартира..

публикувано на 26.07.17 в 11:18

Великите европейци - Грета Гарбо

Грета Гарбо никога не е съществувала, затова тя беше измислена, измислена от нас, земната публика, защото в обикновения живот сме жадни за капка извънземна хубост, която да ни напомня, че животът е необикновен.  Същото май казва за нея и..

публикувано на 19.07.17 в 10:31

Великите европейци – Франсоа Вийон

Днес ще си спомним за един хаотичен и организиран престъпник; шеф на банда, на чиято съвест тежат обири и поне едно убийство; обесник, който все пропуска бесилото; скитник, чиято истинска съдба е неизвестна, но чиято смърт е  описана приживе;..

обновено на 12.07.17 в 09:35

Великите европейци - Питер Брьогел Стария

Художникът Питер Брьогел Стария е известен баща. Синове са му художниците Питер Брьогел Младия и Ян Брьогел Стария, наречени така, макар че вторият е по-млад от първия. Но ако Питер Брьогел Стария беше спрял дотук, светът нямаше да знае за него..

публикувано на 05.07.17 в 12:13

Великите европейци - Аристотел, втора част

Аристотел остава в Академията на Платон 20 години. Това не означава, че е закъсал студент, обратно, толкова е напред с материала, че преподава.  Той цял живот е обсебен от желанието да изучи света, но и да предаде знанието си. Според него всеки..

обновено на 28.06.17 в 16:32

Великите европейци – Аристотел, първа част

Антична Гърция сътвори много дух и красота, роди много хора, идеи и практически решения, които са здрава основа на цялата наша европейска цивилизация.  Сред тях обаче като истински диамант блести Светата троица на философията, която..

публикувано на 21.06.17 в 10:24

Великите европейци – Франц Шуберт

Може ли един истински атеист да композира тази фантастична молитва – стряскат се мнозина, ако прочетат, че Франц Шуберт е безбожник.  Спокойно, не е сигурно, че е безбожник, по-скоро е човек, който прави разлика между духа на божествената вяра..

публикувано на 14.06.17 в 09:59

Великите европейци - Тур Хейердал, втора част

През 1947 година експедицията на сала „Кон-Тики” превръща великия норвежки изследовател Тур Хейердал в световна знаменитост. Макар заради същото пътуване мнозина да го приемат и за леко лудичък, той все пак постига целта си – доказва, че е..

публикувано на 07.06.17 в 09:21

Великите европейци - Тур Хейердал, първа част

Искате ли да чуете гласа на Тор?  Да, същият онзи рижавобрад скандинавски бог, син на Върховният Один и Земната Йорд; Тор, закрилникът на хората; Тор, който впряга в желязната си колесница два бързи козела и с тяхна помощ отваря пропасти в..

публикувано на 31.05.17 в 10:19

Великите европейци - Джоакино Росини

„Гениален ленивец” – така е наречен композиторът Джоакино Росини в „Енциклопедия Британика”.  Как иначе да наречеш човек, за когото е по-лесно да напише нова ария, докато се изтяга в леглото, отколкото да се наведе, за да вземе от пода вече..

публикувано на 17.05.17 в 10:30