Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци – Теофил Готие

Французинът Теофил Готие със сигурност не е първият велик писател, за когото бихте се сетили, ако трябва да правите някаква европейска литературна класация. Но смея да твърдя, че след още 100 - 200 години, когато се забравят имената на много..

публикувано на 20.02.19 в 11:06

Великите европейци – Публий Вергилий Марон, втора част

Ако сте чували за митичната страна Аркадия, където всички живеят просто и щастливо, да знаете, че тя е измислица на Вергилий от първата му книга „Еклоги”, позната и като „Буколики”. Тя веднага се възприема от публиката и се превръща в класика...

публикувано на 13.02.19 в 10:46

Великите европейци - Публий Вергилий Марон, първа част

Действието се развива през 1 век пр. н. е. По пладне уморен пастир заспива и към него приближава отровна змия. Комар ухапва пастира, за да го събуди. Още преди да отвори очи, той убива комара, но после вижда змията и разбира, че е убил спасителя..

обновено на 06.02.19 в 14:49

Великите европейци – Джордж Бъркли

Ако смятате, че базисната идея за „Матрицата” за свят, който съществува само в нашето съзнание, е съвременна, грешите. Давността ѝ е над три века, тя принадлежи на епископ Джордж Бъркли, ирландски философ от английски произход.  Още на 25, в..

публикувано на 30.01.19 в 10:41

Великите европейци – Андре-Мари Ампер

Великият френски учен Андре Мари Ампер няма никакво формално образование. Нула. Стъпва в училище само като преподавател и дори не полага изпити като частен ученик.  Но той измисля и разработва клона от модерната наука, наречен..

публикувано на 23.01.19 в 10:52

Великите европейци - Фридрих Шилер

„Нека езикът за тебе е както плътта за любимите. Той съществата разделя и в миг само той ги събира”. Това гласи „Към поета”, кратко стихотворение на немския романтичен гений Фридрих Шилер, в което той представя връзката между поезията и любовта –..

публикувано на 16.01.19 в 11:08

Великите европейци - Алфред Хичкок

„Представи си филм, в който двама души седят и си говорят баналности. Те не знаят, но и зрителят не знае, че в стаята има бомба. Тя избухва, всички са изненадани, но след 10-15 секунди пак трябва да се бориш за вниманието на хората в салона. Сега си..

публикувано на 09.01.19 в 11:03

Великите европейци – Емануел Сведенборг

Знаете ли, че библейското Второ пришествие, което ревностните християни чакат през последните 20 века с нетърпение, а всички останали – със страх, вече се е състояло през 1757 г. Твърди го шведският учен и философ Емануел Сведенборг в книгата..

обновено на 02.01.19 в 11:00

Великите европейци - Морис Равел

„Болеро е най-известната ми творба. Ако ме питате обаче коя е най-добрата, не е Болеро. Та в него няма музика!” – възкликва в едно късно интервю самият Морис Равел. И – да, колкото и да не ви се вярва, казва истината. А в същото време – шегува се до..

публикувано на 26.12.18 в 16:36

Великите европейци – Перикъл

Има сериозно единодушие сред учените, че Антична Гърция, която се смята за люлка на нашата европейска цивилизация, минава през три периода в развитието си.  Първият, Архаичният, започва в тъмните времена, някъде през 8 век пр.н.е., и поставя..

публикувано на 19.12.18 в 11:13