РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Джоакино Росини

„Гениален ленивец” – така е наречен композиторът Джоакино Росини в „Енциклопедия Британика”.  Как иначе да наречеш човек, за когото е по-лесно да напише нова ария, докато се изтяга в леглото, отколкото да се наведе, за да вземе от пода вече..

публикувано на 17.05.17 в 10:30

Великите европейци - Луи Пастьор

Луи Пастьор изживява своите 73 години, свидливо отпуснати му от Твореца, като се занимава непрекъснато с наука.  Разправят, че дори в сватбения ден жена му изпраща нарочен човек да го измъкне от лабораторията и да го докара в църквата. Дали..

публикувано на 10.05.17 в 10:52

Великите европейци - Карл Май, втора част

През 1870-та, вече на 28 и след като е изкарал в затвора 4 години, бъдещият велик писател Карл Май влиза там за още 4.  Пътят между двата затвора продължава около две години и не е лек. Свързан е с вътрешна съпротива срещу невидимите престъпни..

публикувано на 03.05.17 в 10:24

Великите европейци – Карл Май, първа част

Действието се развива едно време, някъде в Дивия Запад. Човек на име Олд Шетърхенд или Карл Немецът, вдига прочутата си пушка, наречена „Мечкоубиец”, прицелва се и – Ба-а-а-м!, прострелва един читател право в сърцето. Оставя му белег и той е завинаги...

обновено на 26.04.17 в 13:02

Великите европейци - Анри дьо Тулуз-Лотрек

Наричат го бащата на модерния рекламен плакат и казват, че без него Анди Уорхол нямаше да съществува. Смятат го за истински поет на Монмартр и Бел епок.  Начело е на всеки списък с водещите художници на постимпресионизма. Отчитат впечатляваща..

публикувано на 19.04.17 в 12:16

Великите европейци - Николай Коперник

От кои хора сте - онези, дето вярват на очите си или другите, които знаят как лесно очевидното се сгромолясва? Ако сте от първите – вижте в краката си неподвижната Земя.   Вижте в небето Луната, Слънцето и планетите да обикалят като..

обновено на 12.04.17 в 14:41

Великите европейци - Емпедокъл

Съвременната наука химия казва, че елементите в периодичната система, от които е изградено всичко, са 118. Някои от тях са активни и се съчетават с любов помежду си, други се мразят и отблъскват, трети са неутрални - сами си пият кафето сутрин и сами..

публикувано на 05.04.17 в 11:04

Великите европейци - Франсис Дрейк, втора част

През 1572-3 година Франсис Дрейк прави най-успешния си пиратски поход в Карибите с набези и по суша в днешна Панама. Сегашният канал тогава е търговски път, по който минават богатствата, награбени или добити в мините на Перу и Чили. Испанците ги..

публикувано на 30.03.17 в 11:02

Великите европейци - Франсис Дрейк, първа част

Тази традиционна английска песничка е на около четири века. Посветена е на сър Франсис Дрейк и ролята му в разгрома на испанската Непобедима армада през 1588-ма. Това е една от най-значимите битки в британската история, тя слага край на испанското..

обновено на 22.03.17 в 15:26

Великите европейци - Франсиско Гоя, трета част

През 1795 година Франсиско Гоя е вече глух и болнав, но все още е привлекателен мъж със силния си характер, със своята екстравагантност и могъщ талант. Той се запознава с херцозите Алба и живее известно време у тях, докато им рисува портрети. Но..

публикувано на 15.03.17 в 09:44