РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен Асенов



Великите европейци - Франсис Дрейк, първа част

Тази традиционна английска песничка е на около четири века. Посветена е на сър Франсис Дрейк и ролята му в разгрома на испанската Непобедима армада през 1588-ма. Това е една от най-значимите битки в британската история, тя слага край на испанското..

обновено на 22.03.17 в 15:26

Великите европейци - Франсиско Гоя, трета част

През 1795 година Франсиско Гоя е вече глух и болнав, но все още е привлекателен мъж със силния си характер, със своята екстравагантност и могъщ талант. Той се запознава с херцозите Алба и живее известно време у тях, докато им рисува портрети. Но..

публикувано на 15.03.17 в 09:44

Великите европейци – Франсиско Гоя, втора част

В годината 1776 започва истинският път на Гоя като велик художник, макар и с нещо не толкова велико като творби.  Той е поканен от главния придворен художник, германецът Менгес, в кралската фабрика за гоблени и през следващите 15-тина години..

публикувано на 08.03.17 в 10:22

Великите европейци – Франсиско Гоя, първа част

Вече мога да ви разкажа доста за Франсиско Гоя. Не знам обаче какво да ви кажа за него. Все пак ще започна оттам, че през дните, когато се впуснах да го опознавам по-отблизо, започнах да сънувам картини. Даже не картини, а една определена картина...

публикувано на 28.12.16 в 10:22

Великите европейци - Вангелис

Той е известен с името Вангелис и идва от Гърция, макар по местоживеене да е гражданин на планетата. Или по-скоро – гражданин на музиката. Както сам твърди, музиката съществува отпреди света и светът е изтъкан от нея. „Аз – казва Вангелис – съм само..

публикувано на 21.12.16 в 10:39

Великите европейци - Изъмбард Кингдъм Брунел

Стинг, Балада за „Великия Изток” През 1859-та инженер Брунел най-големия параход направи със парен котел. 19 хиляди тона стомана оформиха мощния кил в онзи град, където по-рано се изковаха портите на самия ад. И подписът..

публикувано на 14.12.16 в 11:32

Великите европейци - Марк Аврелий

Император Марк Аврелий, философ – така обозначаваме духа на един човек, който е жив и до днес, независимо че тялото му е разсипано в прах преди 19 века.  „Душица си, която мъкне труп” – с тези думи, според някои твърде драстичен, а според други..

обновено на 07.12.16 в 09:48

Великите европейци – Роберт Шуман

Роберт Шуман е сред най-известните композитори от епохата на романтизма. Чудя се – защо не слушаме това негово „Мечтание” задължително поне веднъж на ден, например със следобедния чай. Толкова е вдъхновяваща с красотата си тази музика, че няма дори да..

обновено на 30.11.16 в 15:07

Великите европейци - Кристиан Хюйгенс

„Светът е моя родина, науката е моя религия” – това са думи на самотника Кристиан Хюйгенс.  Макар и до днес да ползваме някои негови открития, името му вече не е чак дотам известно на широката публика, както през родния му XVII век. За сметка на..

публикувано на 23.11.16 в 10:03

Великите европейци - Хенрик Сенкевич

„С огън и меч”, „Потоп”, „Пан Володийовски” – това са заглавията на книгите от знаменитата трилогия на полския писател Хенрик Сенкевич.  Който не я е чел в ранна юношеска възраст, все едно е пропуснал да прочете романите на Александър Дюма,..

публикувано на 16.11.16 в 10:15