РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Ян Собиески

Полският крал Ян III Собиески е човекът, който през 1683 г. поведе християнските войски и победи турците, обсадили Виена. Така завинаги отказа страховитата Османска империя от апетитите за повече Европа. Всички, начело с папата, го приветстват като..

обновено на 21.09.17 в 10:22

Великите европейци - Огюст Роден

Великият френски художник Огюст Роден има две страсти – скулптурата и жените. Те вървят заедно и се въздигат взаимно, независимо от паденията, през които човекът Огюст Роден минава. Страстта към слава също не му е чужда, но тя е повече средство..

публикувано на 13.09.17 в 12:53

Великите европейци - Александър Македонски, трета част

Александър Македонски е едва на 20, когато поема бащиния трон. Но авторитетът на баща му не се пренася механично към него.  Бунтуват се първо траките и той отива чак до Дунава, за да укроти гетите. На връщане потушава вълнения сред илирите. Ред..

публикувано на 30.08.17 в 10:14

Великите европейци - Александър Македонски, втора част

Има много крайности в оценките за живота и делото на Александър Македонски. Аз лично трудно приемам безпрекословното възхищение към него и то не само заради предразсъдъците на моето време, от които не мога да избягам, тоест, съзнанието, че..

публикувано на 23.08.17 в 09:58

Великите европейци - Александър Македонски, първа част

Какво му трябва на един младеж, освен малко гений, много свят, който да завладее и ранна смърт за вечна слава? А-а, щях да забравя – трябва също да се казва Александър. И да бъде Александър. Името Александър е комбинация от гръцките думи..

обновено на 16.08.17 в 10:42

Великите европейци – Джон Лок

Философът Джон Лок изкара цял живот, без да има собствена къща. През неговия XVII век, в началото на великата европейска епоха на Просвещението, това не е типично.  От друга страна, не си го представяйте като бедняк с поглед, впит в..

публикувано на 09.08.17 в 10:08

Великите европейци – Джорджо де Кирико

Джорджо де Кирико е един от най-изумителните художници изобщо. И един от най-странните гении.  Той постига нещо, което граничи с невъзможното – да бъде истински гений през първите 10 години от творческия си живот и посредствен художник през..

публикувано на 02.08.17 в 10:34

Великите европейци - Дейвид Лойд Джордж

Често наричат Дейвид Лойд Джордж „уелският магьосник”, приятелите му - с възхита, враговете – с ирония. Както и да се оценява политическото му наследство обаче, Лойд Джордж е министърът, който въведе социална система във Великобритания и стартира..

публикувано на 26.07.17 в 11:18

Великите европейци - Грета Гарбо

Грета Гарбо никога не е съществувала, затова тя беше измислена, измислена от нас, земната публика, защото в обикновения живот сме жадни за капка извънземна хубост, която да ни напомня, че животът е необикновен.  Същото май казва за нея и..

публикувано на 19.07.17 в 10:31

Великите европейци – Франсоа Вийон

Днес ще си спомним за един хаотичен и организиран престъпник; шеф на банда, на чиято съвест тежат обири и поне едно убийство; обесник, който все пропуска бесилото; скитник, чиято истинска съдба е неизвестна, но чиято смърт е  описана приживе;..

обновено на 12.07.17 в 09:35