Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Реноар

Много жени, повечето от тях къпещи се – това е основната представа на повечето хора за творчеството на великия френски художник Огюст Реноар. И тя е вярна. Донякъде.  Самият Реноар казва: „Обичам жените чрез своята четка”.  И в същото време пише..

публикувано на 24.04.19 в 10:40

Великите европейци - Парацелз

Великите хора често изненадват с чудатости на характера и парадокси на поведението.  Дори в тази компания обаче, Парацелз, лекар и магьосник от ренесансовия XVI век, е странна птица.  Философията му за лечението, откритията му, подхода към..

публикувано на 17.04.19 в 10:24

Великите европейци - Молиер

Жан-Батист Поклен, познат ни като Молиер, е едно от чудесата на странния, изтънчен и опасен, централизиран и хаотичен европейски XVII век, проснал се като мост между Ренесанса и Просвещението. Изкуството тогава е залято от мощното течение на..

обновено на 13.04.19 в 10:13

Великите европейци – Карл Ландщайнер

Ако някой спаси човешки живот, имаме го за герой. А онзи, който спаси милиарди човешки животи?  Знам, има невидима граница между малкото и многото, пред която се стъписваме. Ако откраднеш сто лева, си престъпник. Ако откраднеш 100 милиона, си..

публикувано на 03.04.19 в 10:35

Великите европейци – Караваджо

Непоправим побойник, пияница, откровен бандит, вероятен сводник и на момчета, и на момичета, доказан убиец и беглец от закона – може ли такъв човек да е сред великите европейци или трябва да го изключим, защото престъпленията принизяват гения му...

публикувано на 27.03.19 в 10:10

Великите европейци – Салвадор Дали, трета част

„Милото ми момченце! Ние никога няма да се отделим един от друг!” – казва Гала на Салвадор Дали между хистеричните му пристъпи от смях при първата им среща. Тя е 10 години по-възрастна от него и съвсем съзнателно поема да играе всички женски..

публикувано на 13.03.19 в 10:01

Великите европейци – Салвадор Дали, втора част

Бъдещият художествен гений Салвадор Дали е срамежливо и затворено дете, но обича да е център на вниманието. „На 6 години исках да съм готвач, на 7 – Наполеон, а оттогава амбициите ми непрекъснато растат” – пише той.  На 3 талантът му за рисуване..

публикувано на 06.03.19 в 10:39

Великите европейци – Салвадор Дали, първа част

Трудно е да се влезе достатъчно навътре в гъстия естетически и мисловен океан, на име Салвадор Дали. Още по-трудно е да се плува в него, а не ми се мисли как се излиза от тези странни води с достойнство и без поражения за нормалната човешка..

публикувано на 27.02.19 в 10:19

Великите европейци – Теофил Готие

Французинът Теофил Готие със сигурност не е първият велик писател, за когото бихте се сетили, ако трябва да правите някаква европейска литературна класация. Но смея да твърдя, че след още 100 - 200 години, когато се забравят имената на много..

публикувано на 20.02.19 в 11:06

Великите европейци – Публий Вергилий Марон, втора част

Ако сте чували за митичната страна Аркадия, където всички живеят просто и щастливо, да знаете, че тя е измислица на Вергилий от първата му книга „Еклоги”, позната и като „Буколики”. Тя веднага се възприема от публиката и се превръща в класика...

публикувано на 13.02.19 в 10:46