РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Фридрих II Велики, част първа

Кралят на Прусия Фридрих II, още приживе наричан Фридрих Велики, е изключително противоречива, странна и интересна птица от върховете на европейската история. Той е държавник с големи идеи за реформи, а подвизите му като военачалник са съизмерими само..

публикувано на 14.02.18 в 09:27

Великите европейци – Бедржих Сметана

Не, това не е прочутата българска детска песничка „Когато бях овчарче” по текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков. Това е симфоничната поема „Вълтава” от цикъла „Моята родина” на великия чешки композитор Бедржих Сметана.  Поемата е..

публикувано на 31.01.18 в 10:03

Великите европейци - Еразъм Ротердамски

Някои наричат Еразъм Ротердамски „принцът на хуманизма”, други – „Волтер на XVI век”. Родината му е Европа, която обикаля цял живот, най-добре говори и пише на всеобщия латински, истинската му националност е неизвестна, защото просто отказва да има..

публикувано на 24.01.18 в 10:18

Великите европейци - Плутарх

Днес ще говорим за колегата Плутарх. Неслучайно го наричам колега и неслучайно започвам този разказ с химна на Европа.  Плутарх е човекът, който още преди около 19 века със знаменита си поредица „Успоредни животописи” представи на тогавашната..

публикувано на 17.01.18 в 09:58

Великите европейци - Амедео Модилиани

Модилиани си рисува малко странен автопортрет, като се изобразява с едно синьо и едно черно око. Питат го защо, след като очите му всъщност не са различни, а той: „С едното око художникът трябва да гледа света около себе си, а с другото – света вътре в..

обновено на 10.01.18 в 14:12

Великите европейци - Жорж Льометр

На 29 май 1919 година британският астрофизик Артър Едингтън снима пълно слънчево затъмнение и регистрира изкривяването на звездната светлина от гравитационното поле на Слънцето. Това първо доказателство за Общата теория на относителността на Айнщайн..

обновено на 03.01.18 в 14:44

Великите европейци - кралица Елизабет I, трета част

През 1558 година кралица Елизабет I сяда на английския престол, но иска не просто да предпази страната от религиозна гражданска война, а много повече – да превърне англичаните в нация с единен дух, а Англия – в просперираща държава.  За целта,..

публикувано на 20.12.17 в 10:07

Великите европейци - кралица Елизабет I, втора част

През 1553 година католичката Мери I Тюдор става кралица на Англия и така нейната полусестра, протестантката Елизабет, се приближава с една стъпка до престола и с много крачки до смъртта.  Независимо, че отначало двете заедно влизат триумфално в..

публикувано на 13.12.17 в 10:24

Великите европейци - кралица Елизабет I, първа част

Кралица Елизабет I е изумителна жена. Тя остава на трона цели 45 години – горе-долу, колкото е средната продължителност на човешкия живот по нейно време. Прави си страхотен ПР с ролята на кралицата-дева, която играе с успех - но чрез която не само..

публикувано на 06.12.17 в 10:45

Великите европейци - Джото

В изобразителното изкуство Джото прави това, което прави за вярата Свети Франциск, а за литературата - Данте, Петрарка и Бокачо. Те първи в Европа се хващат с трудната задача да открият човека - малък, почти невидим сред божественото величие на..

публикувано на 30.11.17 в 10:09