РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Готфрид Лайбниц, трета част

Като дете немският енциклопедичен гений Готфрид Лайбниц учи в училището на Свети Тома в Лайпциг.  Той чете много и има страхотна памет, например - знае наизуст цялата „Енеида” на любимия си римски поет Вергилий. Учителите му малко се плашат, че..

публикувано на 05.12.18 в 11:26

Великите европейци – Готфрид Лайбниц, втора част

Интересите на великия немски енциклопедист Готфрид Лайбниц са толкова широки и приносите толкова дълбоки, та днес, в епохата на тясна специализация, изглеждат невъзможни. Но не ви лъжа. Идеите му във философията, логиката и математиката са наистина..

публикувано на 28.11.18 в 10:15

Великите европейци - Готфрид Лайбниц, първа част

Не знам дали знаете, но светът, в който живеем, е най-добрият възможен от всички несъвършени светове. Така поне твърди великият немски философ и енциклопедист от 17 век Готфрид Лайбниц. Идеята му стои в основата на тъй наречения „оптимизъм на..

публикувано на 21.11.18 в 11:40

Великите европейци - Фрац Кафка, втора част

„Общуването с хората подтиква към самонаблюдение. Нищо не може да ти се случи, когато си сам” – твърди Франц Кафка. Забележете, не казва – нищо лошо, а просто – нищо. Тоест - и нищо добро.  Но не само, нищото на Кафка е като вакуумът – пълно е..

публикувано на 14.11.18 в 11:12

Великите европейци – Франц Кафка, първа част

„В борбата на човека срещу света, заложете на света” – съветва Кафка. Прав е. И знае, че е прав. Друг е въпросът дали си дава сметка, че точно това прозрение звучи като мото на цялото му творчество. Защото лесно се вижда, че всички негови писания..

публикувано на 07.11.18 в 10:32

Великите европейци - Едгар Дега

Човекът, който гледа света през ключалката – така мнозина определят начина, по който великият френски художник Едгар Дега подбира, наблюдава, изобразява и представя обектите на своето изкуство.  Да, думата „обекти” звучи студено, пресметливо,..

публикувано на 31.10.18 в 10:35

Великите европейци - Ханс Гайгер

Как да се преброи онова, което не може да се види, чуе, докосне, вкуси и помирише? Ами не може, то не съществува, как ще го преброиш – казват всекидневният човешки опит, здравият разум и нормалната логика.  Но реалността казва – не, такова дяволско..

обновено на 24.10.18 в 15:09

Великите европейци - Анджей Вайда, втора част

Анджей Вайда завършва филмовото училище през 1954 и в следващите четири години прави знаменитите си три военни филма – „Поколение”, „Канал” и „Пепел и диаманти”. Това е времето след смъртта на Сталин, в Полша хватката на комунистите започва леко да..

публикувано на 17.10.18 в 10:12

Великите европейци - Анджей Вайда, първа част

Годината е 1974. На 16 съм, за първи път в чужбина. В Белград за първи път виждам хипита. И еротични списания. В Будапеща за първи път не ми продават сладолед, а в Прага – бира, защото говоря нещо като руски. Знам защо и не им се сърдя. Все пак ме..

обновено на 10.10.18 в 14:08

Великите европейци – Шарл Бодлер

Вино, хашиш, безразборен секс, екстравагантни дела и черни мисли за смърт и щастливи трупове – каква по-добра комбинация от грехове и страсти би могъл да измисли Господ, с която да дари най-великия „прокълнат поет”, Шарл Бодлер, за да сътвори той..

обновено на 03.10.18 в 16:42