РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Константинос Кавафис

Когато тръгнеш нявга за Итака, моли се пътят ти да е далечен,  изпълнен с перипетии и знания.  От ластригоните и от циклопите,  от Посейдон сърдития не бой се -  такива в пътя нивга не ще срещнеш,  ако възвишена остава мисълта ти,  ако..

публикувано на 20.06.18 в 09:58

Великите европейци - Емил Зола

Емил Зола е сред най-възхваляваните и най-мразени фигури от френския и европейски литературен и обществен елит през 19 век. Той е баща на натурализма, литературно разклонение на реализма, базирано на идеята, че в модерните времена реализмът..

публикувано на 13.06.18 в 11:23

Великите европейци – Пол Елюар

„Слоновете са заразни” – тази забележителна фраза напоследък не ми дава мира. Сън не ме хваща да мисля какво може да значи и чии блестящо ненормален мозък е успял да я роди ей така, от нищото. Тя се приписва на сюрреалиста Пол Елюар, но не е..

публикувано на 05.06.18 в 20:06

Великите европейци - Чарлс Дарвин, трета част

Пътешествието на британския изследователски кораб „Бийгъл”, с който пътува Чарлс Дарвин, млад джентълмен със силен интерес към природата, продължава не две, а цели пет години. Сред широката публика то става знаменито по-късно, когато е описано в..

публикувано на 30.05.18 в 11:31

Великите европейци - Чарлс Дарвин, втора част

Бащата на Дарвин, след като разбира, че синът му не става за лекар, решава да го направи човек по друг начин и го праща да учи за свещеник в Крист колидж, Кеймбридж. Макар да е поизостанал с гръцкия и трябва да навакса, Дарвин приема с удоволствие...

обновено на 23.05.18 в 13:09

Великите европейци - Чарлс Дарвин, първа част

Ако някой все още вярва, че човекът е произлязъл от маймуната, да си вдигне лявата долна лапа и енергично да се почеше зад дясното ухо, докато виси от клона с бананите. Ако някой все още не вярва, че човекът е произлязъл от маймуната, да каже откъде..

обновено на 16.05.18 в 15:50

Великите европейци – Хуан Грис

Картините на испанския художник Хосе Викториано Кармело Карлос Гонзалес-Перес са емблематични, когато става дума за върховите постижения на кубизма и се продават за десетки милиони долари. Широката публика обаче изобщо не знае името му...

обновено на 09.05.18 в 15:05

Великите европейци - Козима Вагнер

Вероятно всички са чували името Рихард Вагнер и знаят, че той е композитор на дълги и убийствено скучни опери, които обаче са толкова велики, че през XIX век завинаги превръщат стария музикален свят в нов.  Но не са толкова много онези, които знаят,..

обновено на 02.05.18 в 15:06

Великите европейци - Вернер фон Браун, втора част

Предполагам, че за някой животът на Вернер фон Браун, великият германски ракетен инженер и космически мечтател, може да изглежда като живот на някакъв модерен Фауст от XX век, само че обърнат обратно.  Погледнато отдалече, например от Космоса,..

публикувано на 25.04.18 в 10:37

Великите европейци - Вернер фон Браун, първа част

Вернер фон Браун цял живот следва мечтата си. Обикновено смятаме, че това е добро, доколкото е една от пътеките за постигане на щастие. Вече не знам дали е така. Защото великият германски ракетостроител е крещящ пример как мечтата успява да се..

публикувано на 18.04.18 в 10:19