РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Гьоте, втора част

Докато 19-годишният Гьоте се лекува във Франкфурт, Зузане фон Клатенберг, 45-годишна приятелка на майка му, го запознава с разни мистични философии и практики, към които той остава привързан цял живот.  Някои предполагат, че опитната фрау го..

публикувано на 15.11.17 в 11:14

Великите европейци – Гьоте, първа част

„О, миг, поспри!” – за да видим кое от многото лица на великия човек, наречен Йохан Волфганг Гьоте, ще успеем да зърнем точно сега през мътното словесно огледало на времето. Да, тези лица са наистина много. За нас най-значимо е това на писателя Гьоте...

публикувано на 08.11.17 в 10:37

Великите европейци - Вермеер

Йохан Вермеер ван Делфт, заедно с Рембранд и Халс, са тримата велики художници на Златния нидерландски 17 век.  Вермеер не е толкова известен на широката публика заради някаква си „Мона Лиза”, тоест, не е създал една лесна за запомняне творба,..

публикувано на 01.11.17 в 10:13

Великите европейци - Ингмар Бергман

Наричат Ингмар Бергман „поет на киното” и това му отива. Твърдят, че той е черен, демоничен тип, който говори езика на подвижните образи като бял магьосник.  Приемат го за един от най-великите режисьори изобщо, а титани като Уди Алън не се..

публикувано на 25.10.17 в 10:24

Великите европейци - Свети Франциск от Асизи

Франциск от Асизи е светец-покровител на Италия, а папа Йоан-Павел II го обявява и за светец-покровител на екологията. Още от 1931 пък 4 октомври, неговият патронен празник, се отбелязва като Световен ден за защита на животните.  Франциск..

публикувано на 18.10.17 в 10:25

Ботев победи трудно Верея с 1:0

Отборът на Ботев постигна трудна, но ценна победа над гостуващият отбор на Верея (Стара Загора). Голът за домакините вкара резервата Стивън Петков  в 71-а минута.  Победата изкачи „канарчетата“ на четвъртото място във временното класиране с актив от..

публикувано на 16.10.17 в 23:00

Джордж Бърнард Шоу, втора част

В края на 19 век, когато Бърнард Шоу започва да пише пиеси, английският театър е затънал в мелодрами. Сър Артър Пинеро и Хенри Джоунс опитват да променят нещата, като вкарат известна доза реализъм в своите пиеси, но безуспешно – публиката си иска..

публикувано на 11.10.17 в 10:19

Великите европейци - Джордж Бърнард Шоу, първа част

„Умен глупак” е най-краткото описание, което ми хрумва за Джордж Бърнард Шоу. По мое скромно мнение, то е и най-точното. Споровете по въпроса обаче са така силни, че някои по-кибритлии елементи от публиката влизат в ръкопашни схватки, за да наложат..

публикувано на 04.10.17 в 09:44

Великите европейци - Хайнрих Херц

Херц на немски означава „сърце”. По друг начин се пише, но така звучи и всеобщата мерна единица за честота.  Един херц значи, че някакъв процес се изпълнява един път на секунда – например човешкото сърце, което в покой бие със средна честота 1..

публикувано на 27.09.17 в 10:40

Великите европейци - Ян Собиески

Полският крал Ян III Собиески е човекът, който през 1683 г. поведе християнските войски и победи турците, обсадили Виена. Така завинаги отказа страховитата Османска империя от апетитите за повече Европа. Всички, начело с папата, го приветстват като..

обновено на 21.09.17 в 10:22