РЕКЛАМА

Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Вернер фон Браун, втора част

Предполагам, че за някой животът на Вернер фон Браун, великият германски ракетен инженер и космически мечтател, може да изглежда като живот на някакъв модерен Фауст от XX век, само че обърнат обратно.  Погледнато отдалече, например от Космоса,..

публикувано на 25.04.18 в 10:37

Великите европейци - Вернер фон Браун, първа част

Вернер фон Браун цял живот следва мечтата си. Обикновено смятаме, че това е добро, доколкото е една от пътеките за постигане на щастие. Вече не знам дали е така. Защото великият германски ракетостроител е крещящ пример как мечтата успява да се..

публикувано на 18.04.18 в 10:19

Великите европейци - Роалд Амундсен

Норвежкият полярен пътешественик Роалд Амундсен е човек, който изумява заради всичките три основни характеристики, които оформят живота му. Първа е неистовата му амбиция да бъде винаги първи. Няма празно. Още докато се готви за истинските си..

публикувано на 11.04.18 в 10:12

Великите европейци - Алберт Швайцер

Днес думите на Алберт Швайцер не са така влиятелни и името му не е така прочуто по света, колкото преди 80-100 години, но животът на този човек е все така вдъхновяващ за всеки, който се докосне до него. Философ, теолог, писател, музикант, лекар,..

публикувано на 04.04.18 в 10:35

Великите европейци - Бенвенуто Челини

Ренесансовият XV век ражда френския поет Франсоа Вийон. Ренесансовият XVI век ражда италианския скулптор, юнелир и писател Бенвенуто Челини. Общото помежду им е, че и двамата превръщат живота си в произведение на изкуството.  Те, съзнателно или..

публикувано на 28.03.18 в 16:33

Великите европейци - Фердинанд фон Цепелин

Текстът на забравена стара градска песен в изпълнение на Стоян и Катя Миленкови е пълен със закачливи сексуални намеци и визира появата на прочутия дирижабъл „Граф Цепелин” над София през 1929 г. Събитието трае само 20 минути, но възторжени тълпи,..

публикувано на 21.03.18 в 10:07

Великите европейци - Хераклит

Разправят, че когато философът Архимед изскочил гол от ваната и хукнал по улиците на Сиракуза да вика „Еврика”, забравил да затвори крановете, водата преляла и текнала на долния етаж, в апартамента на философа Хераклит. С типичното си меланхолично..

публикувано на 14.03.18 в 10:28

Великите европейци - Фридрих II Велики, част трета

През 1740 година Фридрих II застава начело на Прусия и скоро иззад фигурата на просветения монарх, която всички смятат за единствена реалност, изплува скритата втора фигура – на хитрия държавник и храбрия войник. Фактът, че младият Фридрих играе и тези..

публикувано на 28.02.18 в 10:32

Великите европейци – Фридрих II Велики - част втора

Когато през 1740 година умира кралят на Прусия Фридрих-Вилхелм, 28-годишният му син, Фридрих II, получава солидно наследства – голяма, дисциплинирана и добре обучена армия, плюс хазна, пълна с пари. Да, в Прусия армията наброява 80 000 души при..

публикувано на 21.02.18 в 09:38

Великите европейци - Фридрих II Велики, част първа

Кралят на Прусия Фридрих II, още приживе наричан Фридрих Велики, е изключително противоречива, странна и интересна птица от върховете на европейската история. Той е държавник с големи идеи за реформи, а подвизите му като военачалник са съизмерими само..

публикувано на 14.02.18 в 09:27