Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 2 февруари 2011-та година

„Окръжният съд връща на държавата Панаира” е водещото заглавие на вестник „Марица” и изданието „Твоят ден”. Държавата ще си върне мажоритарния дял от 97 на сто и контрола в Панаира, обяснява Твоя ден. Съдия Ирена Писова е отсъдила в полза на министъра на икономиката Трайчо Трайков, който поиска връщане на държавната собственост в дружеството. Преди време той обясни, че панаирът е бил приватизиран не по Закона за раздържавяване, а със стратегия за публично-частно партньорство. В същото време дружеството е било в забранителния списък за приватизация и е можело да се продаде само след приета от НС стратегия. По време на две общи събрания неправомерно е бил повишен делът на смесеното дружество „Пълдин туринвест” или поне има сериозни съмнения за това, твърди министър Трайков. Към април миналата година делът на държавата беше 49,63 процента,. Контролираното от бизнесмена Г.Гергов дружество „Пълдин туринвест” беше с 50,36 %, а 0,01 % се държааха от частни лица. В кратко интервю на страниците на Твоя ден Георги Геров коментира решението на Окръжния съд така: „Очаквах това решение, няма нищо трагично. Толкова са компетенциите на съда. Ще жалим на по-висока инстанция. Сагата с делата ще стигне до Върховен съд и ще продължи поне три години, а това не обещава нищо добро за панира”, твърди още Героги Гергов. Според министър Трайков обаче решенето на съда възстановява не само собствеността на държавата над изложението, но и справедливостта. „Това е добра новина за Пловдив и за бизнеса в страната”, заяви вчера Трайчо Трайков.

Хлябът в Пловдив скочи с десет стотинки, пише вестник „Марица”. Преди месец насъщния пак бе увеличен с толкова. Масовия хляб излиза 85 стотинки за 650 грама, а в някои магазини се предлага и по-скъпо. Според Лазар Генчев – зам-председател на Федерацията на хлебопроизводителите в България поскъпването не е само от единични производители. Той имал информация, че колеги също вдигнали цената, заради увеличението на брашното. По думите му следващата седмица предстои ново покачване на цената на брашното.

С около 80 стотинки ще скочи средната сметка за вода на домакинство след въвеждането на новата цена от 1,46 стотинки на кубик пишат пловдивските вестници. Няма да има масирано засичане на електромерите. Инкасаторите ще разпределят пропорционално отчетените количества по старата и новата цена, чиято разлика е 5 стотинки, обяснява вестник Новия глас и допълва, че от пловдивското дружеството са недоволни, че ДКЕВР не е уважила искането им за 18,6 на сто увеличение на трите компонента – доставка на питейна вода, канализация и пречистване. „Ако няма чувствителен скок на консумацията не е изключено през април да поискаме ново увеличение”, твърди на страниците на Новия глас управителят на ВиК Пловдив Валентин Василев.

Десетки пловдивски ученици така и не разбраха, че до 4-ти февруари ще са в грипна ваканция, пише вестник „Новия глас”. Причината за неразборията бе хаосът в РИО, който на 3 пъти предния ден взе напълно противоречащи се решения. На развиделяване при 10 градуса под нулата, пред училище „Св. св. Кирил и Методий”, пристигаха ученици, които не бяха информирани за проследните приумици на образователните чиновници, пише вестникът. „Мислехме, че сме на училище, а тук ни връщат. Не всички деца имат скайп и интернет вкъщи”, казва шестокласничката Радина. Някои от неинформираните ученици пристигаха почти набегом, за не закъснеят за първия час, разказва изданието. Учители от езиковите гимназии дежуряха вчера в 7 часа по спирките край учебните заведнеия и връщаха учениците направо от автобусите. Ученици от Свиленград и Родопите напразно биха път до Пловдив вчера, за да бъдат на училище. Първата по-голяма група бе от тийнейджъри от Асненовград, дошли в Пловдив с влака в 7 часа, информира „Новия глас”. Все още няма яснота как ще бъдат възстановени дните от удължената грипмна ваканция и ще бъдат ли отучавани. Диркекторите имат указания за преструктуриране на учебния материал, заявява на страниците на изданието началникът на РИО Павлинка Кацарова. Според министъра на образованието отучване засега не се предвижда.


189 престъпления през миналата година са извършени от деца от 14 до 17 години. Тридесет и две противозаконни деяния са дело на малолетни. Най-малките, за които по закон могат да се предпиренат наказтелни санкции, са на осем години. Това твърди на страниците на Новия глас Иван Георгиев от сектор „Детска престъпност”. Статистиката показва, че всеки десети извършител под тепетата за 2010 година е бил непълнолетен. Трима са осъдени за убийства. В сравнение обаче с 2001-ва детската престъпност е намаляла двойно, отчита още Иван Георгиев.

Районните кметове в Пловдив поискаха оставката на председателя на ОБС Илко Илиев, защото потъпквал правата им да се изказват на сесиите, пише още "Новия Глас". На последното заседание те са поискали да говорят от трибуната, след като парите им от наеми от гаражи им бяха отнети, но Илко Илиев не им даде думата. В този момент герберите излязоха вкупом, припомня вестникът. „Марица” пише, че районните кметове ще поискат от областния управител Иван Тотев да върне бюджет 2011.

2658 души от областта се преброиха електронно за 13 часа, пише още вестник "Марица". Всички те са разпределени в 995 домакинства и обитават 965 сгради. Най-активни са били пловдивчани. Общо 1988 лица са попълнили 63-те въпроса от преброителната карта. От тях 995 са били жени и 993 – мъже.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26