Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Синдикат "Образование" искат 10-процентно увеличение на всички учителски заплати

Снимка: podkrepa-obrazovanie.com

Заплатите на всички учители да се вдигнат от 5 до 10 процента от 1 юли – предлагат от Синдикат „Образование” към КТ Подкрепа. От учителския профсъюз настояват премиерът Пламен Орешарски да пренасочи 80 млн. лв. за образование, което е част от обявения икономически растеж за страната.

„Идеята да се вдигнат заплатите само на младите учители ще взриви образователната система с дискриминация към останалите преподаватели” – заяви Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование”. „Преговаряме в рамките на националния колективен трудов договор да бъде заложено 10-процентно увеличение на заплатите на всички учители, за което има ресурс от тази сума от 80 млн. лв.” – заяви Петров.

Припомням, че предложението на образователният министър Анелия Клисарова е за увеличение на заплатите само на младите учители до 35 години.

„Средната възраст на българския учител е 59 години, а в категорията „младши учител” в страната попадат 10 620 преподаватели” – съобщиха от синдиката. Старши учители са  13 225 души, а главни учители – са 550 преподаватели.

Сега средната учителска заплата е с 15 процента по-ниска от средната за страната, която е към 800 лв. по данни на националната статистика – изтъкнаха от синдиката.

Ако не се стигне до увеличение на заплатите на всички учители, не са чужди настроенията и за протести в системата – заяви Юлиян Петров.

Припомням, че вчера от СБУ към КНСБ съобщиха, че е постигната договореност за 5-процентно увеличение на заплатите на всички учители. Председателят Янка Такева съобщи, че това е „почти” договорено с министерството. Тепърва ще се уточнява дали увеличението ще влезе в сила от 1 юли, или от 1 септември – обяви Такева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51