Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата космическа надпревара засега включва само американски кораби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на няколко часа двете водещи частни космически компании Върджин галактик и Спейс екс представиха новите си прототипи и заявиха амбиции да продължат овладяването на близкото космическо пространство. Новият космически кораб, който ще бъде функционален към 2017 година се казва „Дракон Б2“. Амбициозният проект би трябвало да замени изключените още през 2011г. совалки, които бяха единственият чисто американски начин за достъп до Международната космическо станция. Драконът ще може да превозва товари и космонавти до МКС, а след това да се връща на Земята, като ще каца буквално където си пожелае. Космическият кораб ще използва технологиите за кацане на хеликоптер и така отпада необходимостта от скъпи писти и множество персонал, както беше със совалките.

Новата космическа надпревара очевидно е факт, след като Китай, Индия, Русия и Европа също разработват свои програми за космическо овладяване на пространството между Земята и нейния спътник Луна. Но докато повечето държави засега са още в етап проектиране, американските кораби са вече факт и имат планирани полети. Върджин галактик ще започне редовни космически полети в края на настоящата 2014г., а Дракон на Спейс екс ще превозва пътници и товари до МКС през 2017г.

В същото време единствената страна със собствени действащи космически кораби към момента е Русия, която и единствено поддържа полетите до МКС със своите доста остарели като визия и концепция, но все още надеждни кораби от серията Съюз. Неотдавна във връзка със заплахата от икономически санкции, заради кризата в Украйна, от руска страна отговориха, че възнамеряват да спрат американския достъп до корабите Съюз и респективно да ограничат американските астронавти от пребиваване на МКС. В този смисъл двата частни американски кораба идват точно навреме за реализирането на космическите проекти на НАСА, но все пак остават три години до истинската им реализация, а дотогава единствените космически кораби все още се изстрелват от Байконур – Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59