Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършилата пълнолетие "Сцена на кръстопът" обещава истински театър

| обновено на 01.09.14 в 15:46

19 театри, сред които 9 – столични и 3 – чуждестранни ще вземат участие в осемнадесетото издание на Есенния международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”  в Пловдив. Надсловът на арт форума, който ще се проведе от 9-ти до  23 септември, е “Театъра – утопия”, като при селекцията са избрани  най-добрите спектакли от театралните сцени на страната през изминалия сезон. Пред  пловдивската публика ще бъдат показани и  четири премиери – две на Драматичен театър – Пловдив “Сако от велур” от Станислав Стратиев,  постановка на Борис Панкин” с участието на Кръстьо Лафазанов и комедията на ситуациите “Съблечи се”  от Джо Ортън и режисура на Красимир Ранков.

 За първи път на сцена ще бъде представена и пиесата “Жана” на младата руска авторка Ярослава Полинович – постановка на Народен театър “Иван Вазов”  и режисьор Явор Гърдев, както и класиката на театър “София” и ресисьора Иван Добчев -“Антигона”. Силно присъствие в афиша на  есенния театрален фестивал имат и Националният театър “Леся Украинка” – Киев с постановката  “Един Пиаф. Живот в розова светлина”,  театър “Одеон”-Букурещ с “Министершите” и театърът на маса “Зайчето на стената”  на живеещата в Швеция пловдивчанка  Вера Нестрьом. 

Освен спектаклите, осем от които отличени с различни театрални награди, фестивалната програма включва и широк спектър от съпътстващи събития. Началото поставя на 9 септември изложбата от плакати, фотоси и колажи “Пълнолетие – 18 години “Сцена на кръстопът”,  в галерия  U.P.A.R.K.  където  на 15 септември ще бъде открита и сценографската изложба “Кольо Карамфилов и неговите театрални утопии”.  За театралния фестивал Община Пловдив  е предвидила 50 хиляди лева, а официалното му откриване е на 9-ти  септември от 21 ч. на сцената на Античния театър със спектакъла на народния театър “Иван Вазов”  “Херкулес и Авгиевите обори”  от Фридрих Дюренмат и режисьор  Ивайло Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Драстично високи глоби предлага МВР след тежката катастрофа в Пловдив

Драстично завишаване на глобите и повишаване на тяхната събираемост предлага министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ден след тежката катастрофа в Пловдив с двама загинали и двама тежко ранени млади хора. Според него по-често трябва да се отнема и свидетелството за управление на моторно превозно средство. "Виждаме две големи..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

Производители от Пловдивско са основни доставчици на храни за хипермаркетите

Сдружението за модерна търговия представи в Пловдив резултати от проучване за социално-икономическия принос на големите вериги хипермаркети в Южен централен регион.  "Много често такъв тип непазарни мерки биват вдъхновени от други държави, но все пак ако една държава в ЕС вземе глупаво решение, ние не сме длъжни да го копираме". Така..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

С 200 км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски" (обновена)

С около 200 км/ч се е движел джипът-ковчег във фаталната нощ, в която стана тежката катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени, смятат експертите на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив. Според директора Георги Стоилов във въпросния участък няма камери на предприятието, но на кръстовището на булевард..

обновено на 14.05.24 в 13:10

И пак млади, бързи и яростни на пътя

Само ден след трагичната катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени в Пловдив, от полицията съобщиха за два нови случая на безразсъдно шофиране от младежи. 18-годишен без книжка е предизвикал скоростно преследване от полицейски патрул в опит да избяга от рутинна проверка. Инцидентът е станал в Брезово, където седнал зад волана на лек..

обновено на 14.05.24 в 13:06

Едва половината от нуждаещите се са взели хранителните си пакети

Продължава раздаването на хранителните пакети на най-нуждаещите се в град Пловдив по Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа, съобщиха от Българския червен кръст в града.  Към момента, едва половината пловдивчани, включени в списъците, изготвени от Агенция "Социално подпомагане", са взели своите пакети, а срокът..

публикувано на 14.05.24 в 11:15