Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Който иска по-голяма сигурност за своите старини да избере НОИ

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ не се отказва от предложените спорни промени за пенсионното осигуряване, но може да ги промени. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов от Брюксел. Какво може да се променя адхок казва заместник-председателят на социалната комисия в Народното събрание Светлана Ангелова

От нея  и коментар за  нападките срещу идеята родените след 1959 г. да избират дали да се осигуряват за пенсия и в частен фонд или да прехвърлят парите си изцяло към Националния осигурителен институт, както и защо в предложените от ГЕРБ текстове изборът е еднократен и не може да се променя?

Нека да започнем с началото на идеята за тази реформа и защо трябва да се подсили НОИ с избор на всеки от нас. Моля да разтълкувате от ваша гледна точка предлаганите промени.

Светлана Ангелова: Първо искам да започна с това, че тази промяна засяга само тези, които са родени след 31 декември 1959 г., които внасят вноска в универсален пенсионен фонд в размер на 5 %. За тези лица, когато дойде време да се пенсионират, е предвидено те да получат пенсия от НОИ, която ще бъде непълна, и тази пенсия, която ще получат от НОИ ще бъде допълнена някъде около 25 – 27 %, би трябвало да бъде допълнена от универсалния пенсионен фонд. Това, което ние предвиждаме като промяна засяга всички тези лица, които до момента се осигуряват във втория стълб – те да може да направят своя избор – дали да продължат да внасят тази вноска в размер на 5 % в универсален пенсионен фонд или ако решат  могат да си изтеглят средствата по индивидуалните партиди, защото в универсалния пенсионен фонд всеки от нас има  партида, там средствата са индивидуални, да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт и когато дойде време да се пенсионира това лице то ще получи 100 % пенсия он държавното обществено осигуряване.

Р. П.: Нека да кажем вие избрахте ли вече какво ще сторите с вашите вноски за пенсия.

С.  А.: Аз не за пръв път ще кажа сега пред вашите слушатели, преди съм го потвърдила, че на този етап няма да направя този избор с прехвърляне на моите средства в личната партида в универсалния пенсионен фонд, в който се осигурявам, ще предпочета сегашния модел.

Р. П.: Питам ви, защото вие няма как да не сте проверили как работи системата в европейските страни. Дойте ни пример – някоя от страните, какво става там, когато има такава възможност да се прехвърлят средства.

С. А.: Такъв модел какъвто в България беше въведен 2000 г. не само в България, но и в Чехия, в Унгария и в Полша. В Чехия и в Полша преди две години се постъпи по същия начин – даде се възможност лицата, които са се осигурявали във втория стълб да си прехвърлят средствата в държавата т. е. в държавното осигуряване. Но за разлика в България, което ние предвиждаме там има един срок на прехвърляне на средствата – мисля, че в едната държава беше месец и половина, в другата беше три месеца, докато ние предвиждаме да няма срок за тези лица, които досега са се осигурявали. Аз ако избера досегашното състояние т. е. да се осигурявам в универсален пенсионен фонд  за втора пенсия и след десет години се пенсионирам може един ден преди пенсионирането да реша да си изтегля парите и да ги прехвърля в държавното обществено осигуряване. Няма никакъв проблем, т. е. за тези, които до момента се осигуряват по този ред, има срок само за тези лица, които от 1 януари 2015 г. постъпват за първи път на работа.

Р. П.: Да, това са младите българи.

С. А.: Не само младите българи, защото има някои хора, които въобще са работили в сивата икономика и решат за първи път да се осигуряват, затова не казвам само за младите хора, за тях има едногодишен срок. В този едногодишен срок те трябва да изберат дали да се осигуряват изцяло в държавното обществено осигуряване или да предпочетат смесения модел. Смятам, че една година е достатъчен срок един човек да се ориентира, да се информира и да направи своя правилен избор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29