Поляците избраха държавния пред частните пенсионни фондове

Поглед към пенсионната реформа у нас през призмата на полския опит. Припомням, че освен в България, Световната банка експериментира с подобен модел на пенсионна система в Полша, Унгария и Чехия. 

В тези страни системата обаче беше реформирана, това се случва сега и в България. Какъв модел избра Полша ще научите от интервюто с Боян Станиславски, кореспондент на БНР във Варшава. Според него повечето поляци предпочитат държавния пред частните пенсионни фондове, заради сигурността.

Радио Пловдив: В Полша вече влезе в сила нова пенсионна реформа – какъв опит е събрала досега Полша и имаше ли такива горещи дебати както тук и протести разбира се, защото и тук започнаха протестите, дали ще продължат – това ще проследим?

Боян Станиславски: Да, дебати имаше. Само искам да допълня, че историята на полската пенсионна реформа не започна миналата година, а фактически започва на 1 януари 1999 г., точно тогава бяха въведени частните пенсионни  фондове и тогава се образува една структура, която в края на краищата след 15 г. се оказа една доста специфична схема, да не използвам друга дума, за източване на държавни пари.

Чуйте интервюто с Боян Станиславски в звуковия файл.

Още от категорията

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна..

публикувано на 14.06.19 в 16:09

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.  Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които..

обновено на 14.06.19 в 16:02

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Не приемам и обвиненията, че..

публикувано на 14.06.19 в 10:47

Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава. Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в..

публикувано на 14.06.19 в 10:44