Поляците избраха държавния пред частните пенсионни фондове

Поглед към пенсионната реформа у нас през призмата на полския опит. Припомням, че освен в България, Световната банка експериментира с подобен модел на пенсионна система в Полша, Унгария и Чехия. 

В тези страни системата обаче беше реформирана, това се случва сега и в България. Какъв модел избра Полша ще научите от интервюто с Боян Станиславски, кореспондент на БНР във Варшава. Според него повечето поляци предпочитат държавния пред частните пенсионни фондове, заради сигурността.

Радио Пловдив: В Полша вече влезе в сила нова пенсионна реформа – какъв опит е събрала досега Полша и имаше ли такива горещи дебати както тук и протести разбира се, защото и тук започнаха протестите, дали ще продължат – това ще проследим?

Боян Станиславски: Да, дебати имаше. Само искам да допълня, че историята на полската пенсионна реформа не започна миналата година, а фактически започва на 1 януари 1999 г., точно тогава бяха въведени частните пенсионни  фондове и тогава се образува една структура, която в края на краищата след 15 г. се оказа една доста специфична схема, да не използвам друга дума, за източване на държавни пари.

Чуйте интервюто с Боян Станиславски в звуковия файл.

Още от категорията

Откриват къщата на Иван Грозев в Карлово

Официалното откриване на възстановената къща "Иван Грозев" в Карлово ще се състои днес, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  Официалното откриване ще започне с тържествената сесия в Обредния дом на града (ул. "Ал. Стамболийски", 34). Приветствия ще произнесат председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и кметът на..

обновено на 17.10.19 в 11:27

Властта не предлага решения за футболното хулиганство

В дните преди избори на политическия терен изобилства философсване, летят балони и листовки на претенденти. По стадионите, където не е излишна толерантност към победителя - властва реч за расизъм и крясъци с децибели извън нормалното.  За последните сблъсъци на феновете и играчите на България и Великобритания, до Брекзит и сделката през октомври,..

публикувано на 17.10.19 в 10:11

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09