В Пловдив откриха първото социално предприятие по шивачество

| обновено на 30.01.15 в 08:44

Работилница по шивачество бе открита в Комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив. 

Първоначално в нея ще се обучават 4 жени. Те са безработни и са приели предложението на бюрото по труда в квартал „Изгрев” да участват в проекта. Обучението им ще трае  6 месеца и през това време те ще получават стипендия.

Националният алианс за работа с доброволци, който е партньор по проекта, се ангажира  да съдейства на жените, преминали курса, да си намерят работа в шивашки предприятия, обясни Мария Шишкова-ръководител на проекта.

Средствата за работилницата са осигурени от Ротари клуб в германския град Дортмунд. На откриването присъства и заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, според когото работилницата демонстрира бъдещето на социалните услуги и е едно от устойчивите решения за намаляване на безработицата сред младежите,които са прекъснали образованието си.

Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.Още от категорията

Уникална колекция от риби представя Природонаучният музей

Уникална колекция от соленоводни и сладководни риби,  която няма аналог по света, представя Регионалният природонаучен музей Пловдив. Кметът Иван Тотев откри новата експозиция, съдържаща над 32 вида сладководни и соленоводни риби с различна степен на токсичност. Всяка от тях е на стойност между 500 и 1000 лв, като те са набавяни от Тихия, Индийския..

публикувано на 21.10.19 в 13:57

Дарение в полза на здравословно и дигитално учене в Куклен

Децата от Средно училище „Отец Паисий“ в Куклен и тази година ще получават по един плод на ден, а първокласниците там вече учат буквите и числата с интерактивни методи.  Подкрепата в полза на здравословното хранене и прилагането на компютърните технологии още в началния курс на обучение е благодарение на сътрудничеството между общинската..

обновено на 21.10.19 в 13:21

Изнесоха корозирал снаряд от Марица

37 мм силно корозирал артилерийски снаряд ще обезвреди днес специализиран екип от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка в Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната. Боеприпасът бе открит в коритото на река Марица край града в неделя.  След разузнаването му, днес военослужещите го транспортираха до учебния полигон „Червен“, където в..

публикувано на 21.10.19 в 13:04

Откриват изцяло реновирания парк Бунарджика

Обновеният парк „Бунарджика“ - една от емблемите на Пловдив, ще бъде официално открит с церемония на новоизградените шадравани под акведукта в 18:30 часа. Водното съоръжение е елемент от цялостното реконструкция на парка по проект на стойност 2 милиона лева.   На „Бунарджика“ е монтирано ново осветление, изградени са площадки,..

обновено на 21.10.19 в 10:37

В Природонаучния музей показват най-отровните риби в света

Кметът на Пловдив Иван Тотев  ще открие новата изложба „Най-отровните риби в света“ в  аквариума на Регионалния природонаучен  музей.  Уникалната за страната ни жива изложба ще запознае посетителите с атрактивни видове риби, които  трудно биха могли да бъдат видени в природата, тъй като повечето от тях са дънни обитатели с камуфлаж и..

обновено на 21.10.19 в 10:37