РЕКЛАМА

Новите цени на тока от 1 юли - гледни точки в "Ден след ден"

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика  каза днес председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като 
подзаконова база МЕ осъществява втората стъпка. С ценовия модел  регулаторът от своя страна прави своята стъпка, каза Иванов. Ценовият модел, по който ние организираме цените на  електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху 
принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма  да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за 
спасяване на българската енергетика и определението за  справедливост за българското общество, заяви председателят на 
КЕВР.


Той съобщи, че след като има уверението, че в началото на  следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на 

регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумееда обяви новите цени на електрическата енергия за новия 
регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика къмлиберализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС, отбеляза Иван Иванов. 

Новият модел на ценообразуване  предизвика остри и противоречиви реакции както от страна на бизнеса, така и на политически представители.

Планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Вчера от там обявиха, че готвят протести заради таксата "задължения към общетвото".

Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".

Според Мариана Кукушева, чиято органзиация на хлебопроизводителите представлява малките и средни предприятия, коментира пред Радио Пловдив, че нереформираният сектор на енергетиката вече води да ценова диктатура и неминуем скок на стоките и услугите ще има. 

Вчера премиерът предложи отлагането на промяната на цените, за да се балансира  дебатът.

Според депутата от ГЕРБ и заместник- председател на енергийната комисия  на НС- Валентин Николов- да,  неефективност в енергетиката е факт, но в същото време има и поети от държавата ангажименти, от които тя не може отстъпи.

В интервю пред Радио Пловдив Николов се съгласи с претенциите на бизнеса, както и с тезата, че социална политика през цените на тока не трябва да се прави, но гордиевият възел завързан още през 2006-та година и е естествено разсичането му да е болезнено.
Още от категорията

От ГЕРБ поискаха кмет и 17 съветници в Асеновград наесен

Разказваме за отговорността на ГЕРБ от 21 януари да номинира евродепутати, да спечил вота през май и след това да се бори за гласовете на българите за местна власт - интервюто е с народния представител от Пловдив област д-р Христо Грудев.  Той посочи, че е силно впечатлен от срещата в София, защото посланията са ясни и конкретни.  Като член на..

публикувано на 21.01.19 в 09:46

100 години Астрономически съюз отбелязват в Планетариума

Първото лунно затъмнение за 2019 г. наблюдавахме от България рано тази сутрин, това съобщиха от Института по астрономия при БАН.  От Смолян видимостта не е била отлична, но въпреки това са направени снимки на уникалното явление, съобщи за Радио Пловдив директорът на Планетариума с НАО - Смолян Мариана Хаджигенчева . Тя каза още:  За съжаление..

публикувано на 21.01.19 в 09:33

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24