Новите цени на тока от 1 юли - гледни точки в "Ден след ден"

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика  каза днес председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като 
подзаконова база МЕ осъществява втората стъпка. С ценовия модел  регулаторът от своя страна прави своята стъпка, каза Иванов. Ценовият модел, по който ние организираме цените на  електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху 
принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма  да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за 
спасяване на българската енергетика и определението за  справедливост за българското общество, заяви председателят на 
КЕВР.


Той съобщи, че след като има уверението, че в началото на  следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на 

регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумееда обяви новите цени на електрическата енергия за новия 
регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика къмлиберализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС, отбеляза Иван Иванов. 

Новият модел на ценообразуване  предизвика остри и противоречиви реакции както от страна на бизнеса, така и на политически представители.

Планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Вчера от там обявиха, че готвят протести заради таксата "задължения към общетвото".

Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".

Според Мариана Кукушева, чиято органзиация на хлебопроизводителите представлява малките и средни предприятия, коментира пред Радио Пловдив, че нереформираният сектор на енергетиката вече води да ценова диктатура и неминуем скок на стоките и услугите ще има. 

Вчера премиерът предложи отлагането на промяната на цените, за да се балансира  дебатът.

Според депутата от ГЕРБ и заместник- председател на енергийната комисия  на НС- Валентин Николов- да,  неефективност в енергетиката е факт, но в същото време има и поети от държавата ангажименти, от които тя не може отстъпи.

В интервю пред Радио Пловдив Николов се съгласи с претенциите на бизнеса, както и с тезата, че социална политика през цените на тока не трябва да се прави, но гордиевият възел завързан още през 2006-та година и е естествено разсичането му да е болезнено.
Още от категорията

Интереси пречат на Здравната система да работи ефективно

Трудната задача е, как парите за здраве да стигнат, а пациентите и медиците да са доволни? Опитът е на управлуващите, а за възможностите да се реформира  Здравната сиситема говори Калоян Стайков, анализатор от Института за пазарна икономика. Секторът е доста чувствителен на промени.  Другият голям проблем са интересите, които не желаят, и..

публикувано на 22.03.19 в 16:23

ГЕРБ ще понесе огромни щети, ако не се раздели с Цветанов

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Радио Пловдив вчерашното решение на ВКС да спре делото за Царска Бистрица и Апартамент гейт. ВКС спря делото за собствеността на "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са правните последици от отменения от него през 1998-ма година Закон за национализация на имотите на царете..

публикувано на 22.03.19 в 16:22
Главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“ и Наско Талев с Рико

Базата за полицейски кучета на МВР Пловдив - на 54 години

54 годишен рожден ден ще празнува тази неделя Базата за отглеждане и обучение на служебни кучета в пловдивската областната дирекция на МВР.  Базата не случайно се нарича „Питомник“. В нея кучетата са повече от хората и тя не им е работно място, а дом. В него влизат на 45-50 дни и прекарват целия си живот. Тук изграждат и най-силната си..

публикувано на 22.03.19 в 14:41

Панаирът на кариерата среща IT и HR-фирми с млади висшисти

Панаирът на кариерата има две направления - среща на специалистите по човешки ресурси и професионален избор за студенти и млади хора, които търсят реализация. Подбрали сме фирми от IT сектора и индустрията от Пловдив, каза Йордан Ангелов, организатор на събитието в Международен панаир-Пловдив.  Той подчерта, че информационният сектор е..

публикувано на 22.03.19 в 12:24
Една от най-отровните риби в света - риба скорпион

Акули, мурени и отровни риби плуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров откриха новата зала с морски обитатели в музея в Световния ден на водата. В аквариумите с морска вода могат да се видят 5 вида дънни акули, 5 вида мурени, 3 вида скатове и 8 от най-отровните риби на света (риба жаба, риба скорпион, морски гоблин).  До края на..

публикувано на 22.03.19 в 12:13