Новите цени на тока от 1 юли - гледни точки в "Ден след ден"

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика  каза днес председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като 
подзаконова база МЕ осъществява втората стъпка. С ценовия модел  регулаторът от своя страна прави своята стъпка, каза Иванов. Ценовият модел, по който ние организираме цените на  електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху 
принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма  да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за 
спасяване на българската енергетика и определението за  справедливост за българското общество, заяви председателят на 
КЕВР.


Той съобщи, че след като има уверението, че в началото на  следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на 

регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумееда обяви новите цени на електрическата енергия за новия 
регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика къмлиберализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС, отбеляза Иван Иванов. 

Новият модел на ценообразуване  предизвика остри и противоречиви реакции както от страна на бизнеса, така и на политически представители.

Планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Вчера от там обявиха, че готвят протести заради таксата "задължения към общетвото".

Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".

Според Мариана Кукушева, чиято органзиация на хлебопроизводителите представлява малките и средни предприятия, коментира пред Радио Пловдив, че нереформираният сектор на енергетиката вече води да ценова диктатура и неминуем скок на стоките и услугите ще има. 

Вчера премиерът предложи отлагането на промяната на цените, за да се балансира  дебатът.

Според депутата от ГЕРБ и заместник- председател на енергийната комисия  на НС- Валентин Николов- да,  неефективност в енергетиката е факт, но в същото време има и поети от държавата ангажименти, от които тя не може отстъпи.

В интервю пред Радио Пловдив Николов се съгласи с претенциите на бизнеса, както и с тезата, че социална политика през цените на тока не трябва да се прави, но гордиевият възел завързан още през 2006-та година и е естествено разсичането му да е болезнено.
Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56