РЕКЛАМА

Мигрантският поток разпада солидарността в ЕС

Извънредно положение в Македония заради бежанците, чийто брой е над 50 хиляди души. Драматична  ситуация в Гърция и Турция, заради бежанската вълна. Днес имигрантският поток събра на спешно заседание у нас премиера с министрите на вътрешните работи и на финансите и с  ръководителя на Агенцията за бежанците Никола Казаков. 

Директорът на центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че тенденцията с мигрантите в европейски мащаб е рискова. Независимо, че днес и утре България не е заплашена от тази огромна вълна, която се насочва към Европа, всичко се променя много бързо.  Коридорът през Македония, например, е нов от няколко седмици, посочи анализаторът и заключи, че  в рамките на дни всичко се променя. Той подчерта още, че в Германия се очаква да влязат 800 хиляди бежанци като до края на годината бяха само 200 хиляди с подадени молби за убежище. 

Според Симеон Николов нашата политика е погрешна, защото давахме бежански, а не хуманитарен статут. Ние им дадохме статут, който им осигурява много права. Това е причината да ни върнат от Европа 6 хиляди души, каза Николов, но все пак отбеляза, че едва ли всички 6 хиляди мигранти ще бъдат върнати. 

Солидарността се разпада, смята Николов. Италия, например, не взема отпечатъци от бежанците и им помага да стигат до Германия, Холандия, Швеция. Италия не им взима отпечатъци и така мигрантите не могат да бъдат върнати в Италия. Това направи в началото и Турция, насочвайки бежанци за България и Гърция, обясни той.

"Не бива да се държим като наивно дисциплинирани  ученици. Някои държави  като Словакия и Австрия казаха, че ще приемат само християни  като тези страни отхвърлиха критиките за дискриминационна политика. България обаче си мълчи, никога не е имала претенции.   Други западни страни отделят имигрантите и по професия и образование. Така те решават и демографския си проблем, и попълването на кадри в някои област. Ние се срамуваме да правим това, защото искаме да сме коректни и солидарни. Всеки защитава своя национален интерес", каза Николов. 

Други страни не приемат бежанците в столиците си, ние направихме три лагера в София. След време те ще поискат и джамии, предупреди, анализаторът. По думите му, тероризъм и бежанци - това са двете заплахи за България

Още от категорията

Ремонтът на бул. "Свобода" продължава, протестите също

Строителните дейности на бул. „Свобода“ в Пловдив продължават, въпреки недоволството и протестите на гражданите от района. Припомняме, че хората не желеят ново строителство, което според тях ще отнеме зелена площ и част от парка и твърдят, че за  реконструкцията няма одобрен план и разрешение. По думите им, те са били излъгани, че се..

обновено на 19.11.18 в 17:12

Протестите стават по- чести, по- масови и по- продължителни

Разговор за протестите и властта с  доц. Маргарита Бакрачева , психолог от Института за изучаване на населението и човека към БАН  По данни на МВР около 3 500 души са протестирали в неделя в цялата страна, а за реда са следили близо 2 000 полицаи.  Според психолога в инаги има място за манипулации, цифрите винаги могат да бъдат намалени или..

публикувано на 19.11.18 в 15:46

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения. Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално..

публикувано на 19.11.18 в 13:18

Намираме се в период на турбулентни сили и летлива власт

Това е времето, в което се усеща, че едно управление не може да се задържи още дълго, но все още не е ясно – накъде и как ще тръгне политическата ситуация. Нещо като транзитен период на сметки, настройки, възникващи или възникнали центрове, турбулентни сили, летлива власт – очакване на промяна. Мисля, че сме в такъв период, а не в ситуация на..

публикувано на 19.11.18 в 12:04

Трудно е да се удволетворят исканията на протестиращите

Ясно е, че като всички протести, които са свързани с бомбастични увеличения на доходи и заплати - тези неща не са много реалистични, никога не са били. По принцип може да има увеличение на доходите веднага – махаш валутния борд, отвързваш инфлацията – и днес ще получиш със 100 % увеличение на заплатите, а утре инфлацията ще ти го вземе...

публикувано на 19.11.18 в 11:22

Няма аргументи да се иска оставката на Каракачанов

Смятам, че утре на коалиционен съвет проблемите ще бъдат решени. Тези въпроси трябва да се решават „очи в очи“, а не през медиите. Който иска да предлага нещо, да иска нещо – трябва да има мъжеството да дойде и да го направи. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български евродепутат по..

публикувано на 19.11.18 в 10:35

Правителството ще завърши своя четиригодишен мандат

Няма никакви предпоставки правителството да не завърши своя мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Спас Гърневски, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив. Според него проблемите са в така наречената „малка коалиция“, но те се решават своевременно. Вътрешните въпроси на „малката коалиция“ не касаят..

публикувано на 19.11.18 в 10:03