Мигрантският поток разпада солидарността в ЕС

Извънредно положение в Македония заради бежанците, чийто брой е над 50 хиляди души. Драматична  ситуация в Гърция и Турция, заради бежанската вълна. Днес имигрантският поток събра на спешно заседание у нас премиера с министрите на вътрешните работи и на финансите и с  ръководителя на Агенцията за бежанците Никола Казаков. 

Директорът на центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че тенденцията с мигрантите в европейски мащаб е рискова. Независимо, че днес и утре България не е заплашена от тази огромна вълна, която се насочва към Европа, всичко се променя много бързо.  Коридорът през Македония, например, е нов от няколко седмици, посочи анализаторът и заключи, че  в рамките на дни всичко се променя. Той подчерта още, че в Германия се очаква да влязат 800 хиляди бежанци като до края на годината бяха само 200 хиляди с подадени молби за убежище. 

Според Симеон Николов нашата политика е погрешна, защото давахме бежански, а не хуманитарен статут. Ние им дадохме статут, който им осигурява много права. Това е причината да ни върнат от Европа 6 хиляди души, каза Николов, но все пак отбеляза, че едва ли всички 6 хиляди мигранти ще бъдат върнати. 

Солидарността се разпада, смята Николов. Италия, например, не взема отпечатъци от бежанците и им помага да стигат до Германия, Холандия, Швеция. Италия не им взима отпечатъци и така мигрантите не могат да бъдат върнати в Италия. Това направи в началото и Турция, насочвайки бежанци за България и Гърция, обясни той.

"Не бива да се държим като наивно дисциплинирани  ученици. Някои държави  като Словакия и Австрия казаха, че ще приемат само християни  като тези страни отхвърлиха критиките за дискриминационна политика. България обаче си мълчи, никога не е имала претенции.   Други западни страни отделят имигрантите и по професия и образование. Така те решават и демографския си проблем, и попълването на кадри в някои област. Ние се срамуваме да правим това, защото искаме да сме коректни и солидарни. Всеки защитава своя национален интерес", каза Николов. 

Други страни не приемат бежанците в столиците си, ние направихме три лагера в София. След време те ще поискат и джамии, предупреди, анализаторът. По думите му, тероризъм и бежанци - това са двете заплахи за България

Още от категорията

Ученето на редки езици и химия - перспектива за добра работа

Около 3600 студенти се очаква да прекрачат наесен прага на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Едни от най-модерните специалности са свързани с р едките езици китайски и корейски, съчетани с български  или английски. По тях студенти се обучават от 8 години, а наесен като изцяло нови се отварят и специалностите португалски с български и..

публикувано на 25.03.19 в 16:10

Фелдшерите са готови за диалог, но остават в стачна готовност

Фелдшери от Пловдив и филиалите на бърза помощ в областта се  включиха в протеста по обяд пред Министерство на здравеопазването.  Основното им искане е промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации.  Припомняме, че фелдшерите..

публикувано на 25.03.19 в 15:46

Първата кампания „България дарява“ се провежда до 31 март

С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата „България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март, когато цяла България дарява, всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност...

публикувано на 25.03.19 в 13:52

Забравили сме смисъла на Благовещение

Пламен Сивов от сайта Православие БГ коментира същността и посланието на християнския празник Благовещение, както и изписването на псалом 91 върху частната сграда, прочула се като "апартамент гейт". За  изписването  на църковен текст на глаголица на псалом 91 върху частна  сграда  / в която е   апартамента на Цветан Цветанов от апартамент гейт/,..

публикувано на 25.03.19 в 11:29

Цветан Цветанов няма да подаде оставка

Ц ветан Цветанов ще се запъне и няма да подаде оставка , прогнозира политологът проф. Евгени Дайнов в интервю за Радио Пловдив.  Политологът коментира сюжета "апартамент гейт"  след двете подадени оставки на Цецка Цачева като министър на правосъдието и зам.министъра  на спорта Таня Колева.   Според него, двете оставки няма да потушат общественото..

публикувано на 25.03.19 в 10:32