Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантският поток разпада солидарността в ЕС

Извънредно положение в Македония заради бежанците, чийто брой е над 50 хиляди души. Драматична  ситуация в Гърция и Турция, заради бежанската вълна. Днес имигрантският поток събра на спешно заседание у нас премиера с министрите на вътрешните работи и на финансите и с  ръководителя на Агенцията за бежанците Никола Казаков. 

Директорът на центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че тенденцията с мигрантите в европейски мащаб е рискова. Независимо, че днес и утре България не е заплашена от тази огромна вълна, която се насочва към Европа, всичко се променя много бързо.  Коридорът през Македония, например, е нов от няколко седмици, посочи анализаторът и заключи, че  в рамките на дни всичко се променя. Той подчерта още, че в Германия се очаква да влязат 800 хиляди бежанци като до края на годината бяха само 200 хиляди с подадени молби за убежище. 

Според Симеон Николов нашата политика е погрешна, защото давахме бежански, а не хуманитарен статут. Ние им дадохме статут, който им осигурява много права. Това е причината да ни върнат от Европа 6 хиляди души, каза Николов, но все пак отбеляза, че едва ли всички 6 хиляди мигранти ще бъдат върнати. 

Солидарността се разпада, смята Николов. Италия, например, не взема отпечатъци от бежанците и им помага да стигат до Германия, Холандия, Швеция. Италия не им взима отпечатъци и така мигрантите не могат да бъдат върнати в Италия. Това направи в началото и Турция, насочвайки бежанци за България и Гърция, обясни той.

"Не бива да се държим като наивно дисциплинирани  ученици. Някои държави  като Словакия и Австрия казаха, че ще приемат само християни  като тези страни отхвърлиха критиките за дискриминационна политика. България обаче си мълчи, никога не е имала претенции.   Други западни страни отделят имигрантите и по професия и образование. Така те решават и демографския си проблем, и попълването на кадри в някои област. Ние се срамуваме да правим това, защото искаме да сме коректни и солидарни. Всеки защитава своя национален интерес", каза Николов. 

Други страни не приемат бежанците в столиците си, ние направихме три лагера в София. След време те ще поискат и джамии, предупреди, анализаторът. По думите му, тероризъм и бежанци - това са двете заплахи за България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39