РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Авторско право спря видеото за откриването на "Пловдив ЕСК 2019" в You Tube

В канала за споделяне You Tube е спряно  видеото , публикувано от фондация "Пловдив 2019" от откриването на Европейска столица на културата.  Причината е  съвпадения с кадри, излъчени в програмата на телевизия "Планета" от системата на канала за автоматично разпознаване на съвпадащи изображения. Това съобщават от общинската фондация "Пловдив..

обновено на 20.01.19 в 17:34

Супер кървава вълча Луна утре сутрин

Едно от най - зрелищните астрономически явления – Супер кървава вълча Луна, ще наблюдаваме рано сутринта на 21 януари. Това всъщност е първото за годината пълнолуние, съчетано с пълно лунно затъмнение.  Следващото подобно събитие ще е през 2036 година . Освен че е рядко явление, то представлява  три събития, които се случват по едно и също..

обновено на 20.01.19 в 17:34

Младите българи категорично ще участват в евроизборите през май

На изборите за Европейски парламент традиционно участието на избирателите не е много високо.  Сега е времето, намирайки се в един преломен момент в развитието на Европа, да мобилизираме и да мотивираме колкото се може повече, особено млади хора, да осъзнаят значението на своя глас за бъдещето, в което всички искаме да живеем.  Това заяви в..

публикувано на 20.01.19 в 15:54

На Ивановден по стар стил "Къпанки" в Перущица

Петима млади мъже, сключили брак през миналата година, както и техните кумове и приятели са се записали за участие в ритуала „Къпанки“, който се провежда днес в Перущица. Обредът се прави само в тази част на България, всяка година на Ивановден по стар стил.  Мъжете се хвърлят в студената вода на реката до Чолаковия мост за здраве, берекет и много..

обновено на 20.01.19 в 10:14

Игри, награди и изненади на Пампорово в Световния ден на снега

С отлични условия за ски Пампорово – Мечи чал посрещат Световния ден на снега.  На 20 януари в 45 държави на 5 континента и общо над 25 различни места се отбелязва денят на снега.  Празничната програма в курорта Пампорово започва в 10,30 часа на плац "Студенец". Една от основните мисии на Световния ден на снега е да въведе децата в белите..

обновено на 20.01.19 в 10:14

"Младежта говори за Европейския съюз" в Пловдив

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на дискусионна среща с младежи на тема „Младежта говори за Европейския съюз“. За участие са поканени работещи и учащи младежи от Пловдив. Ще бъдат представени платформите „Този път ще гласувам“ и „Какво прави Европа за мен“ и ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с участието на младите хора в..

публикувано на 20.01.19 в 08:20

Днес ни напусна Лука Станчев

Председателят на Гражданския клуб - Пловдив Лука Станчев почина тази сутрин. Това съобщиха за Радио Пловдив близките на семейството на известния пловдивчанин. Погребението ще бъде в понеделник на 21 януари на Централните гробища в Пловдив от 14 часа.  Поклонението е организарано от 13 часа в църквата "Света Петка Нова" на булевард „Княгиня Мария-Лиза“...

публикувано на 19.01.19 в 18:05