РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Пред очите на висшия генералитет на ЕС самолети и командоси спасиха свален съюзнически пилот

Участниците в изнесеното заседание на Военния комитет на Европейския съюз, което се проведе у нас, посетиха авиобаза Граф Игнатиево, където наблюдаваха демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили.   Делегация от няколко десетки висши военни от държавите на ЕС разгледаха най-голямата НАТО-вска авиобаза у нас и проследиха..

обновено на 26.04.18 в 18:09

Заедно отложиха приемането на бюджета и програмата на "Пловдив 2019"

Приемането на програмата и гласуването на тазгодишния бюджет на фондация "Пловдив 2019" , което трябваше да мине на днешното заседание на Пловдивския общински съвет, бяха отложени. До това решение се стигна след бурни реакции от различните партии срещу липсата на прозрачност за дейността на фондацията.  Първи думата взе съветникът..

обновено на 26.04.18 в 16:51

Пловдив има амбицията да бъде българският Давос

Директори от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, министри от българското правителство, политици, представители на бизнеса и интелигенцията ще се срещнат на Първия „Икономически форум Пловдив“, който ще се проведе на 21 и 22 юни.  Близо 70 участници, от които почти половината от..

обновено на 26.04.18 в 16:51

Намалиха гаранцията на Габриела на 5 000 лева

Пловдивският окръжен съда намали от 20 000 на 5 000 лева гаранцията на 20 годишната Габриела Медарова.Тя беше задържана на 15 април, след като пияна и под въздействието на марихуана блъсна с джипа на приятели си 10 паркирани коли. Габриела се яви днес в съда и разплакана поиска гаранцията и да бъде намалена, защото е непосилно голяма, за да я плати...

публикувано на 26.04.18 в 16:49

Откраднаха линейка в Пловдив, изоставиха я в София

Линейка е била открадната в Пловдив тази нощ. Специализираният автомобил е собственост на Центъра за спешна помощ "Евромед"  и е бил паркиран пред офиса на бул. "Христо Ботев".  Линейката е открадната около 21,40, съобщи за Радио Пловдив директорът на медицинския център д-р Георги Георгиев.  По думите му  на  записите от видеокамерите  ясно..

обновено на 26.04.18 в 15:24

Рано или късно ДБГ ще стане част от ново център дясно обединение

След месец или след година ние от Движение България на гражданите ще се включим в новото дясно център обединение. Това заяви в Пловдив лидерът на партията Димитър Делчев.  Той акцентира, че през този и следващия месец провеждат срещи с членове и структури по места в цялата страна, за да проверят какви са нагласите за коалиции от типа на..

публикувано на 26.04.18 в 14:54

В Асеновград посрещат лятото с обновен градски плаж

Откритият градски плувен басейн в Асеновград отваря врати за летния сезон на 25 май. Водният атракцион вече е с изцяло подновена водопроводна система.  Сменен е старият и амортизиран 120-метров водопровод, както и всички спускателни кранове, обясни управителят на дейност "Пазари и тържища" към община Асеновград Антония Стоянова.  В момента се..

публикувано на 26.04.18 в 14:20