РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Пловдив се готви за зимата

Със заповед на кмета Иван Тотев от днес започна проверка на техниката за почистване през зимния период. Инспекцията обхваща изправността на машините и снегорините, а също и документацията. Зимното дежурство на общинско предприятие „Чистота“ започва от 1 декември. Ако се метеорологичните условия налагат, машините ще излязат да почистват и по-рано,..

обновено на 15.11.18 в 14:46

С 1 117 лева Пловдив е на седмо място по размер на заплати в страната

222 хиляди са заетите в Пловдивска област до края на септември, сочат данните на Националната статистика. Те са с половин процент по- малко спрямо юни тази година, но с 1,2 на сто повече за същия период на миналата година.  Ръстът на средната заплата през третото тримесечие спрямо второто е половин процент и е 991 лева като за една година..

обновено на 15.11.18 в 14:46

Шофьор без книжка е в болница след опит да избяга от проверка

Шофьор без книжка от пазарджишко село катастрофира, след като опита да избяга от полицейска проверка.  Това е станало късно снощи на улица в Белово, където автопатрул от местния полицейски участък проверявал минаващите автомобили.  В един момент униформените подали сигнал на водача на лек автомобил „Хонда“ да спре. Виждайки полицаите, той..

публикувано на 15.11.18 в 13:26

Ще има видеонаблюдение и на Младежкия хълм

Непрекъснато въвеждаме видеонаблюдение в града. Сега ще трябва да наблегнем и на тези места на Младежкия хълм , това заяви Златин Велев, заместник-кмет на Пловдив по повод подписката, която стартираха собствениците на кучета заради зачестилите случаи на поставяне на отрова по кучешките площадки в града.   Той обеща, че скоро ще започне проектиране..

публикувано на 15.11.18 в 13:19

Скопие тръгва по стъпките на Пловдив като кандидат за ЕСК

За значението на престижната титла Европейска столица на културата и опита на Пловдив по пътя към спечелването и подготовката за 2019-та говори кметът на Пловдив инж. Иван Тотев на конференция в Скопие. Срещата е посветена на кандидатурата на македонската столица за Европейска столица на културата. Смятаме, че тази програма ще бъде чудесна..

публикувано на 15.11.18 в 13:12

Електронен билет и точни информационни табла по спирките от догодина

Автобусите по само четири линии от градския транспорт не са оборудвани със системи за електронно таксуване. Това заяви заместник-кметът на Пловдив Златин Велев. До момента устройства са поставени на рейсовете по 25 линии. Крайният срок до който превозвачите трябва да оборудват автобусите изтича на 27 декември. След тази дата информацията по..

публикувано на 15.11.18 в 13:03

Пловдив пак събира производители и любители за Дефиле на младото вино

В десетото издание на Дефиле на младото вино ще вземат участие 36 винопроизводители и 10 фирми, предлагащи храни и безалкохолни напитки, съобщиха организаторите.  21 000 души са посетили проявата през миналата година, за това издание също очакваме висок интерес , каза Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм Пловдив, съорганизатор..

публикувано на 15.11.18 в 12:57