Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Рестарт на "битката" за кино "Космос"

Открит архитектурен конкурс за идеен проект за основен ремонт на Кино „Космос“ обяви пловдивската община.  Прогнозната стойност за изработването на проекта е 128 хиляди лева без ДДС.  Освен това местната власт обяви награден фонд от 20 хиляди лева за класираните от първо до трето място проекти.  Одобреният на първо място участник ще получи 10..

публикувано на 22.04.19 в 17:18

Молдовецът, обрал банкомат, се призна за виновен

По съкратената процедура ще протече делото срещу молдовеца Евгени Недялков, участвал в обира на банкомат в жилищен район „Тракия“ миналото лято. Подсъдимият признава вината си и така няма да се търсят нови доказателства, нито пък ще се разпитват свидетели. Недялков е обвинен за грабеж от банкомат на ДСК Банк в Пловдив на стойност 214..

обновено на 22.04.19 в 16:01

БСП иска наказателен вот срещу ГЕРБ на евроизборите

Вотът за Европейски парламент трябва да стане наказателен за управляващите у нас и началото на края на ГЕРБ. Затова призоваха на среща с пловдивските социалисти кандидатите за евродепутати от БСП Тодор Стоилов, който е пловдивчанин и Валери Жаблянов.  Двамата са на 12-то и 13-то място в листата. Областният лидер на партията Георги Гергов подчерта,..

публикувано на 22.04.19 в 15:55

По големите булеварди на Пловдив ще има бус ленти

Нов Генерален план за организация на движението в Пловдив ще бъде приет в най-скоро време. Кметът Иван Тотев обясни, че в него се предвиждат бус ленти, които ще са обозначени със специална жълта маркировка и надписи. Най-вероятно такива бус ленти ще бъдат въведени по булевардите с по 3 ленти като „Цар Борис Трети Обединител“...

публикувано на 22.04.19 в 13:23

Ул. "Христо Г. Данов" е отворена, но паркоместата са два пъти по-малко

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пуснаха движението по ремонтираната улица „Христо Г. Данов“. С нова визия е пространството около Джумаята, като е пренареден паважът в началото на улицата и продължението й към ул. „Цариброд“. По 400-метровата отсечка от площада до ЕВН е подменена асфалтовата..

обновено на 22.04.19 в 13:16