Пловдив е център за лечение на лицеви аномалии при децата

В Медицинския университет- Пловдив си дават среща над 60 експерти от 30 страни от Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия по проблемите на заболяванията, които засягат външния вид на човека. 

Целта на този форум, финансиран по линия на европейската програма COST е да се уточнят съвместни научни изследвания между лекари, научни и социални работници, както и специалисти по здравни грижи. Това събитие се провежда за първи път в България.

Проф. д-р Юри Анастасов посочи, че в България много деца с такива лицеви аномалии остават в домовете. Най-известни са случаите на цепнатините на устната и небцето  с честота 1 : 700 раждания, но като цяло честота на всички лицево-челюстни аномалии е 1 : 200 у нас. Това което липсва у нас в България е влиянието на негативите, когато човек има такава аномалия. Целта е да бъде максимално добър шанса за реализация на тези хора, смята проф. Анастасов. Той уточни, че има и много случаи на придобити лицеви аномалии, вследствие на травми, изгаряния и катастрофи. 

Това, което се доказа през последните години е, че пациентите приемат различно последиците от този вид аномалии. За целта има екипи от хирурзи, психолози и ортодонти, които заедно работят с пациентите.

От 2015 г. е приет нов европейски стандарт за лечение на лицеви аномалии, където конкретно се изясняват начините за естетична и козметична хирургия. Само естетичната хирургия е платена навсякъде по Света, каза още проф. Анастасов.

Той уточни, че у нас има регистрирани и оперирани 540 пациенти, но в националния регистър ще влязат 7 000 деца с различни аномалии. Такъв регистър, който е клиничен оригинален  само за България е често цитиран на световно ниво, отбеляза проф. Анастасов. По думите му Пловдив е център и монополно място за лечение на  деца, родени с цепка на устната и небцето.

Проф. Никола Ръмсей от Великобритания каза, че при тях стандартите за лечение на този вид заболявания са в много широки граници. Там е прието само вродени заболявания да се оперират напълно безплатно. "Най-добрата препоръка към хирурга е да направи така, че пациентът да изглежда само незабележимо променен" допълни проф. Ръмсей.

Проф. Мариана Мурджева заместник-ректор на Медицинския университет посочи, че огромно значение имат психологическите и социални последици за външния вид след този вид аномалии. Особено важно е  според лекарите да се работи за справяне с депресиите, стреса и друг вид поведенчески последици, които водят до алкохолизъм, тютюнопушене и затлъстяване.

Голяма част от лечението в Европа се поема изцяло от здравната каса, а в страни като Великобритания вече има специално създадени центрове и така се обособява отделна среда, в която пациентите получават комплексна помощ.
Още от категорията

Временно отменените влакове отново тръгват

След временно наложената мярка, от днес /19-и октомври/, поетапно се възстановява движението на всички отменени влакове по различните направления в страната. Мярката, взета в края на септември за обслужване на пътници с автобуси в слабонаселените участъци, беше свързана с необходимостта от осигуряване на достатъчен брой локомотиви за други..

публикувано на 19.10.19 в 12:36

Празник на фасула в родопското село Смилян

В Смилян ще се състои традиционният празник на фасула. Конкурси за производител на фасул, за кулинарни изделия и пано от пъстрите бобени зърна са включени в програмата на празника.  Гостите на фестивала ще имат възможност да дегустират боб чорба, приготвена с деликатесния сорт смилянски фасул.  В Клисура и във Велинград пък днес е празник на..

публикувано на 19.10.19 в 08:53

България почита празника на своя небесен покровител

Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния покровител на българския народ - свети Иван Рилски Чудотворец. Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

Пловдив се присъединява към Световния поход на свободата

За поредна година Пловдив се включва в  „ Поход за свобода“ 2019 – мащабна информационна кампания срещу  трафика на хора.  Походът е  уникално глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света...

обновено на 19.10.19 в 08:17

Над 300 елитни кучета ще се състезават на финалите за Световната киноложка купа

Шампионат на Аржентина ще се състои за първи път по време на киноложките изложби в Международен панаир Пловдив. Най-породистите екземпляри ще се конкурират и на финалите за Световната киноложка купа 2019. Състезанията ще се състоят на 19 и 20 октомври. Участват гости от Русия, Латвия, Литва, Казахстан и други държави, съобщиха организаторите..

публикувано на 19.10.19 в 08:17