Пловдив е център за лечение на лицеви аномалии при децата

В Медицинския университет- Пловдив си дават среща над 60 експерти от 30 страни от Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия по проблемите на заболяванията, които засягат външния вид на човека. 

Целта на този форум, финансиран по линия на европейската програма COST е да се уточнят съвместни научни изследвания между лекари, научни и социални работници, както и специалисти по здравни грижи. Това събитие се провежда за първи път в България.

Проф. д-р Юри Анастасов посочи, че в България много деца с такива лицеви аномалии остават в домовете. Най-известни са случаите на цепнатините на устната и небцето  с честота 1 : 700 раждания, но като цяло честота на всички лицево-челюстни аномалии е 1 : 200 у нас. Това което липсва у нас в България е влиянието на негативите, когато човек има такава аномалия. Целта е да бъде максимално добър шанса за реализация на тези хора, смята проф. Анастасов. Той уточни, че има и много случаи на придобити лицеви аномалии, вследствие на травми, изгаряния и катастрофи. 

Това, което се доказа през последните години е, че пациентите приемат различно последиците от този вид аномалии. За целта има екипи от хирурзи, психолози и ортодонти, които заедно работят с пациентите.

От 2015 г. е приет нов европейски стандарт за лечение на лицеви аномалии, където конкретно се изясняват начините за естетична и козметична хирургия. Само естетичната хирургия е платена навсякъде по Света, каза още проф. Анастасов.

Той уточни, че у нас има регистрирани и оперирани 540 пациенти, но в националния регистър ще влязат 7 000 деца с различни аномалии. Такъв регистър, който е клиничен оригинален  само за България е често цитиран на световно ниво, отбеляза проф. Анастасов. По думите му Пловдив е център и монополно място за лечение на  деца, родени с цепка на устната и небцето.

Проф. Никола Ръмсей от Великобритания каза, че при тях стандартите за лечение на този вид заболявания са в много широки граници. Там е прието само вродени заболявания да се оперират напълно безплатно. "Най-добрата препоръка към хирурга е да направи така, че пациентът да изглежда само незабележимо променен" допълни проф. Ръмсей.

Проф. Мариана Мурджева заместник-ректор на Медицинския университет посочи, че огромно значение имат психологическите и социални последици за външния вид след този вид аномалии. Особено важно е  според лекарите да се работи за справяне с депресиите, стреса и друг вид поведенчески последици, които водят до алкохолизъм, тютюнопушене и затлъстяване.

Голяма част от лечението в Европа се поема изцяло от здравната каса, а в страни като Великобритания вече има специално създадени центрове и така се обособява отделна среда, в която пациентите получават комплексна помощ.
Още от категорията

Вятърът отнесе покриви, поломи дървета и коли

Бурята, вилняла за кратко над Пловдив нанесе куп щети на къщи и коли, попаднали под рухнали дървета.  Ураганният вятър отнесе покрива на кооперация на ул. „Павликенска“ №4. Няма пострадали, но хората са били на крачка от евакуация.  Отломки от покрива има около цялата кооперация, показа  камерата на БНТ.  Отнесена е почти цялата покривна..

публикувано на 24.06.19 в 21:31

Само четирима от 50 задържани за мелето в Розино остават в ареста

Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняеми и задържа  за 72 часа четирима  мъже от безредиците в Розино за хулиганство и незаконно държане на огнестрелно оръжие.  По същия случай, но  за срок от 24 часа са задържани и други участници в  сбиването, а останалите са разпитани и освободени.  Предстои наблюдаващият прокурор да извърши преценка за..

публикувано на 24.06.19 в 18:24
с. Розино, засилено полицейско присъствие

Осем буса и около 15 патрулки пазят реда в Розино

Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняеми и задържа  за 72 часа четирима  мъже от безредиците в Розино за хулиганство и незаконно държане на огнестрелно оръжие.  По същия случай, но  за срок от 24 часа са задържани и други участници в  сбиването, а останалите са разпитани и освободени.  Предстои наблюдаващият прокурор да извърши..

обновено на 24.06.19 в 17:29

300 калинички шестваха в Асеновград на Еньовден

Над 300 малки булки шестваха по улиците на Асеновград в днешния празник на слънцето Еньовден. Обичаят на калиниците тук датира от незапомнени времена и събира в себе си мистиката на Еньовата буля и въведението на тригодишната Света Богородица в храма. Празникът започна от двора на Етнографската къща, където калиниците получиха своите нишани с..

публикувано на 24.06.19 в 16:55

Мълния спря телефоните и камерите на община Карлово

Проливен дъжд с гръмотевици се изля тази сутрин в Карлово и селата от общината.  Има изровени улици в Баня, Розино, Бегунци, квартал Сушица и град Баня.  На места в Карлово водата по улиците е достигала половин метър като имаше и закъсали автомобили.  Вследствие паднала мълния в двора на общинска администрация, изгоряха телефонната централа и..

публикувано на 24.06.19 в 15:33