РЕКЛАМА

Програмисти свирят за обсерваторията на Рожен

| обновено на 25.10.15 в 14:10

Благотворителна вечер „Рrogrammers Jam Session“ за набиране на средства за Национална обсерватория Рожен организират IT програмисти в Hackafe на ул. "11 август" от 20,30 ч. 

За дейността на екипа, значимостта и развитието на обсерваторията, за чието спасение са необходими 260 хиляди лева, ще говори астрономът Георги Латев.

Неговата лекция „Национална обсерватория Рожен и цената на светлината“ разглежда теми като ползите от астрономическото познание и последните му достижения, провокиращи вечното човешко любопитство към  малките светли точки, разпръснати в небето.


Още от категорията

Две поетични премиери в културен център "Тракарт"

Две премиери на стихосбирки ще има тази вечер в културния център „Тракарт“.  Любка Славова ще представи своята книга „Посоката, в която те обичам“, а Бианка Габровска ще срещне за първи път читателите с „Когато любовта прекрачи прага“.  И двете книги са на издателство Фондация „Буквите“.

публикувано на 23.11.17 в 07:38
Небет тепе

Разкриха западната крепостна стена на Небет тепе и още 2 кули

Тазгодишните разкопки на Небет тепе в Пловдив приключиха с частичното разкриване на западната крепостна стена на обекта, както и на още 2 кули. Това разказа пред Радио Пловдив директорът на Регионалния археологически музей (РАМ) доц. Костадин Кисьов. Екипът на археоложката София Христева е разкрила и установила траекторията на западната..

обновено на 22.11.17 в 15:46

Великите европейци - Гьоте, трета част

През септември 1786 година Йохан Волфганг фон Гьоте пристига на поклонническо пътешествие в Италия и първо е за около месец във Венеция. Там има доста приятни, но и някои неприятни преживявания в прочутите венециански места за изтънчени сексуални удоволствия, а в края на октомври пристига в Рим.  Гьоте има големи очаквания за впечатленията..

публикувано на 22.11.17 в 10:42

В Карлово почитат годишнината от рождението на Апостола

Община Карлово, Национален музей „Васил Левски“, Държавно горско стопанство- Карлово и  Университетът по библиотекознание и информационни технологии  са участниците в заключителните събития, посветени на Юбилейната година на Васил Левски.    Своите  изследвания за Апостола на Свободата, оценки за делото на Васил Левски в социалните мрежи и средствата..

публикувано на 22.11.17 в 08:26

Изложба отбелязва 50 години от експеримента "Хеброс 67"

Изложба, посветена на 50 години от провеждането на експеримента с първата българска подводна къща „Хеброс 67“, ще бъде  показана  пред Централна поща.   Експозицията представя моменти от експедицията „Хеброс“ - неразривна част от българската морска история и отдава почит на хората, осъществили експеримента.   Целта му е била да изследва измененията,..

публикувано на 22.11.17 в 08:20

КЪСО КИНО ВЪВ ФАРГО - Вход свободен

Проектът „Късо кино във Фарго“ представя  два късометражни филма и среща с авторите им.   Актрисата Яна Титова е режисьор на филма „88 MHz“ който разказва за незрящ театрален и кино журналист, който вижда изкуството със сърцето си, а не с очите.   Антония Милчева представя лентата „Гинка“.  Тя е на 74, прави шапки, които да отиват на душите на..

публикувано на 22.11.17 в 07:29

В Париж са експонирани античните мозайки на Филипопол

Изложбата "България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" е открита в централата на ЮНЕСКО в Париж и поставя началото на кандидатурата на страната ни за вписване на късноантичните мозайки на Филипопол в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата, която може да бъде видяна до 27 ноември,..

обновено на 21.11.17 в 13:37