Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието - най-важната тема за Пловдив

| обновено на 04.01.16 в 16:47
Иван Тотев - кмет на Пловдив

В началото на деловата година сме с повече надежди и заредени с вярата, че можем да останем заедно и след нощта на срещата си с новата година и да създаваме мечти наяве с хората, с които споделихме радостта на празника. 

За стъпките, които предстои да изминем заедно  напред към бъдещето на града разговаряме с кмета на Пловдив Иван Тотев.  

Радио Пловдив: Започнахте ли вече да работите, защото е вече късно – четвъртият ден, при условие, че всеки ден трябва да се случва нещо добро по общия ни път? 

Иван Тотев: Благодаря за поканата и в първото си публично участие аз използвам случая да поздравя всички пловдивчани, всички българи с настъпване на Новата година и да си пожелаем заедно наистина да бъде една здрава година, една благодатна година с много позитивни емоции изпълнена, надявам се в личен план всеки един да постигне това, което си мечтае, а всички ние заедно да постигнем едни доста добри неща за Пловдив.

Работата започна с новогодишната нощ, тъй като празника на площада или прекрасните фойерверки те са работа – някой трябва да седи отзад, за да може всичко това да се случи, така че мога да кажа, че работата в общинската администрация – служителите, те не са спирали да работят и по празниците, включително и с този прекрасен първи сняг, който най-после дойде в Пловдив и всички толкова много го чакахме. Ние работим с колегите от „Чистота” още преди да започне снега и вчера имахме оперативки и през деня подготвяхме се. Използвам случая да благодаря на всички, които не спаха тази нощ, не само тази нощ, но може би последните 24 ч и това са стотици служители на общинското предприятие. Аз лично тази нощ имах възможност да бъдат с тях, да наблюдавам работата от първо лице така, че съм много горд със служителите в общинското предприятие, с ръководителя Иван Стоянов, не само той, с абсолютно всички, които бяха и по машините, по камионите, по спирките с греблата и все още продължават. Доволен съм от това, което се случи в Пловдив, въпреки че условията бяха наистина много тежки – минус 7, минус 8 на моменти, това са температури, при които много трудно се разтапят или изобщо не действа солта, така че имаше моменти, в които бяхме много притеснени, но радвам се, че сега сутринта виждам, че всичко е наред.

Р. П.: Г-н Тотев, пловдивчани са устойчиви хора и доказаха това, когато дойдоха на площада при температура минус 14 градуса. Но в същото време пък тези пловдивчани се оказват и доста мрънкащи хора и много изискващи, не зная кое е по-точно да се каже, по-добре е може би второто – изискващи и очакващи, защото те не прощават грешките, дори минималните и сега, когато казвате, че улиците са почистени, ето, нас ни информират, че не навсякъде е така и искат да бъдем отговорни за думите си, какво означава всъщност да бъде почистена улицата и как пловдивчани трябва да участват в това мероприятие?

И. Т.: Тук е вече личното преживяване на ситуацията, а именно какво аз смятам, че е почистена улица и е нормално – ние сме 380-хиляден град по данни на ГРАО и всеки един от нас има собствено мнение затова какво е почистена улица. Но има базови показатели, които определят кога е почистена една улица – това означава градският транспорт да се движи, ако е възможно да е на черен асфалт, както са булевардите в Пловдив, това е прекрасно, да нямаме задръствания от гледна точка на това, че имаме закъсали автомобили. Но случая имаме и ситуации, които показват и личното отношение към всеки един гражданин – ние имаме сигнали тази нощ на 112 за закъсали автомобили по мостове и когато отидат екипите виждат, че те са с гуми като балатум. Така че тук е вече личного усещане на всеки един, а то много често се свързва с някакви други неща – примерно, по принцип вие сте се скарали с някой сутринта или нещо се е случило и вие сте вече негативно настроен и всичко ви дразни. Така че тук мога да кажа, че цяла нощ служителите работиха непрекъснато. Градът се промени в рамките на 4 – 5 ч тази нощ и сутринта аз лично с Иван Стоянов сме в автомобилите от много рано, може би от 5,30 обикаляме, няма ситуации, които да водят до това, да считаме, че положението е лошо, но тук идва и моментът с това да бъдем много толерантни – с трафика, с вниманието, което обръщаме на другите шофьори, тъй като голяма част от проблемите в Пловдив, които ние набелязваме и които ще решаваме следващите дни са неправилно спрели автомобили в зоните на кръстовища, с неправилно спрели в двулентови булеварди, примерно се запушва цяла лента затова, че някой е спрял на аварийни. Днес сутринта съм разпоредил на новия заместник-кмет по транспорта да направят оперативка с директора на Общинска полиция и паяците днес само това ще работят – кръстовища, отпушване на артерии, в които имаме спрели автомобили, тъй като това се оказва, че е една доста значителна част от проблемите в трафика са свързани по-скоро с поведението на водачите.

Р. П.: Пловдивчани при всички случаи ще ви държат нащрек и вие разчитате на това. Но кажете как ще започне първия ви работен ден с тази оперативка, на която вие ще спуснете задачите си, но очакваме да представите и членовете на новия кметски екип – това са новите заместник-кметове.

И. Т.: Да, дори около 5,30 ч се чухме с новия заместник-кмет по транспорта и снощи с директора на ОДВР г-н Разсолков, много тясно държим координация, така че днес смятам, че ще успеем да регулираме, заедно с подкрепата на шофьорите. Тук е много важно да се каже, че шофьорите трябва да бъдат наистина по-толерантни и някак си разбиращи в отношенията към другите, тъй като знаете, че в пътното движение имаме много участници и трябва да го имаме предвид и с разбиране. Но работим много добре в тесен синхрон с органите на МВР, с общинска полиция, така че смятам, че няма да очакваме проблеми. Днес ще бъде първата оперативка в по-разширения формат – вече с новия екип, който ще управлява общината, в 10,30 ч ще представим и новите заместник-кметове. Аз мога да ги кажа...

Р. П.: Да, кажете ги, все още не сме ги представили публично, защото не бяха назначени.

И. Т.: Да, от днес вече са работа. Амелия Гешева е заместник-кмет по култура и туризъм, на транспорта – г-н Златин Велев, който досега бе директор на общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта”, последните 4 години беше заместник-директор на „Чистота”. Това са хора, за които аз имам впечатление от тяхната работа през последните 4 г. Смятам, че тяхното попадане на тези места е просто една стъпка в развитието на техния професионален живот и те са стигнали до това ниво, за да направя следващата крачка в своето развитие. Ще бъдат от голяма полза и подкрепа за управлението през следващите 4 г. 

Р. П.: Точно 4 г. обаче трябва да ни отведат към заветната цел Европейска столица на културата. Вие неколкократно вече сте казвали, че това е процес, но това е и една възможност за промяна на Пловдив. Откъде трябва да започне тази промяна в областта на културата? И между другото тук отново се връщам към онова, което всъщност ни дава знаците за трудността за всеобщото живеене, когато все още каузата не ни е обединила достатъчно, видяхте ли, че отново цифрите „2019 – Пловдив” са се оказали жертва на вандали?

И. Т.: Не, но това са нормални неща в един обществен живот. Ако има някакъв проблем ще ги оправим буквите, както се е случвало досега, но не смятайте, че културата е нещо, което с магическа пръчка докосва някой и той се променя. Това е един много дълъг процес и за съжаление последните 20 г. формират характерите по малко по различен начин от вашето поколение или моето поколение, така че това е нормално. Ние имаме възможност чрез силата на културата и всичко това, което правим в Пловдив, да накараме хората да обичат града си, да се индентифицират с града си, да горят с него, защото ние много често забравяме какво е това община или общност. То идва от всички нас, ние всички заедно сме общината, ние всички заедно сме общността, ние всички заедно ще бъдем успешна културна столица или няма да бъдем успешна културна столица. Тук е моментът да кажем, че точно културата може да бъде използвана, или всички да ни накара да бъдем заедно в тази общност, която променя града си.  Градът не се променя, ако  ти да си страничен наблюдател.  Той се променя, ако всеки един от нас се променя – не може да чакаме промяната, ако ние не се променяме във всяко едно направление на града. Аз се радвам, че през последните 4 г. Пловдив претърпя една наистина сериозна трансформация и съм абсолютно убеден и съм голям оптимист, че Пловдив 2019-та ще бъде още по-различен град. Но Пловдив е един жив град. Всички обективни показатели го показват, включително и вчерашните данни с раждаемостта в страната, всички виждаме, че трендовете, които са веднага след София по брой новородени ако щете, по брой население, това са стабилни показатели в развитието на Пловдив и те говорят сами по себе си, че това е един град, който е жив град.

Р. П.: Град с най-много преки външни инвестиции също, един от първите в класацията.

И. Т.: Може би малко по-голямо самочувствие трябва да имаме и ние, пловдивчани. Ние трябва да имаме самочувствие. Пловдив е един прекрасен град и трябва да се гордеем с него, не чисто шовинистично, а да се идентифицираме с този успех, да се радваме на успехите.

Р.  П.: Много говорихме за проектите, които предстои да бъдат изпълнени тази година, но все пак споменете някои от тях и как ще ги подредите във вашата приоритетна класация – дали това са инфраструктурните проекти, които ще променят града, дали тези, които ще добавят повече принадена стойност към културата и развитието на туризма на града?

И. Т.: Да, не могат да се изброят в рамките на минути. Но това, което е хубаво, е, че община Пловдив работи много последователно, много планово. Ние имаме във всяко едно направление конкретни цели, конкретни задачи, за които се работи понякога от години назад и ние знаем какво ще правим. Това е най-важното. Ние сме по един път, по който вървим много стабилно, много устойчиво.

Иначе за големите неща, които този година ми се иска да свършат или тази година да започнат – това са естествено реализирането на проектите за четирите големи булеварда, които ще се работят през тази година – завършване естествено на „Васил Априлов” и отпушване на движението до Пещерско шосе, но се надяваме и го поемаме като новогодишен ангажимент, а именно първа копка на „Модър” – „Царевец” – това е един от големите проекти, които искам тази година да стартираме и смятам, че имаме всички обективни дадености да стартираме този проект. А иначе знаете, работим за Зоологическата градина и т. н., и т. н. Археологията е винаги на дневен ред в  последните години на Пловдив, няма как да бъде променено. Тази година вече ще започнем работа по Централния площад с техническия проект и респективно с проекта за археологията, коритото на река Марица и много важни проекти, които като Южен обходен колектор, проекти, за които пак трябват много години и може и в този мандат да не се направи старт на самото строителство, но трябва да се извърви този подготвителен период, който е много важен за развитието на Пловдив. Със сигурност ние очакваме да отчетем и ръст в посещенията на Пловдив. Мога да кажа, че до момента само има пет големи първенства, на които сме домакин – световни, европейски форуми, така че със сигурност ще отчетем и един ръст в посещенията в Пловдив, ръст на туристите. Развитие отново на IT  индустрията, инвеститори в региона, работа с „Тракия икономическа зона”. Това са предизвикателства, в които ние работим постоянно и резултатите няма да закъснеят.

И може би това, което е много важна тема за Пловдив през тези 4 г., аз съм си я поставил още в първите дни на новия мандат и тя е много важна тема за гр. Пловдив и това  е образованието. Ще потърсим възможности да бъдем един от пилотните проекти с новите концепции на министъра на образованието с професионалните колежи, обединяваме всички университети и може би ще направим тази или другата седмица срещи с ректорите и с ръководителите на висшите учебни заведения в Пловдив, за да формираме едно сдружение, което да кандидатства по оперативна програма „Наука и образование” за център за върхови технологии, трябва да изберем направлението, по което Пловдив ще се развива, но смятам, че без образование, без да хванем влака, както се казва,  в този програмен период с възможностите, които дава оперативната програма ”Наука и образование” и за мен образованието през тези 4 г. е по-важна тема дори ако ме питате за конкретен инфраструктурен проект, защото без образование, без наука ние не можем конкурентни в тази атрактивна бизнес среда и ние го виждаме. Ние имаме огромен брой инвестиции в сферата на IT индустрията, но ни трябва отзад машинката, която да произвежда хората. Но имайте предвид, че говорим за много сериозни неща – тук говорим за проекти, които са от порядъка на 50 до 70 милиона лева и те инвестират в градовете – центрове за високи технологии, които са точно тези гнезда или ядра, които да правят наука. Много е важно Пловдив да има такъв център, който да прави наука и да генерира хора, да генерира ресурси, знания. Това е предпоставка за развитие на бизнеса в региона и едно качествено ново равнище на развитие на града. Така че това ще ни бъде може би най-важната тема през този мандат  заедно с Културна столица, разбира се, заедно с другите теми.

Р. П.: И за да поставим финал на този разговор искам да ви попитам как приемате това, което се вижда през прозореца навън като метафора – толкова много белота от първия ден на годината, това пречистване, което Пловдив очаква от много отдавна, за да успее все пак да се раздели с онези напластявания, наслоени от негативни емоции, с които бяхме толкова много белязани на последната сесия на Пловдивския общински съвет. Тогава ставаха дебатите в областта на културата, нещо, което не би трябвало да се случва точно в такъв вариант, дори по същество дебатът да е смислен, но не трябва да става по този начин. Кажете, вие оптимист ли сте, че се събуждаме наистина в белотата на един бял град, който ни дава много повече истини, които трябва да се назовават точно такива, каквито са?

И. Т.: Аз по принцип съм краен оптимист и виждам позитивното във всяко нещо. И смятам, че колкото повече се опитваме да гледаме позитивно, то тогава и нашият личен живот и нашите възприятия са изпълнени с повече положителни емоции. Няма как да не погледнем през прозореца и да видим тепето, окъпано с тази бяла светлина и покрито със сняг и да не се радваме и да нямаме положителни емоции в нас. Във всяко нещо може да бъде видяна позитивна емоция и трябва да се търси позитивното. Иска ми се 2016 г. да бъде една градивна, позитивна година за всички нас.

Р. П.: Дано да бъде така. Кметът на Пловдив Иван Тотев.


Цялото интервю с кмета на Пловдив Иван Тотев може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06