Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доган и Местан са едно и също ченге

Цирковете в ДПС продължават, но нищо повече от това не се случва. Начинът, по който беше направена пресконференцията с отлагането й, също беше част от този цирк. Не трябва обаче да забравяме, че Доган и Местан не са двама различни хора. С политическия анализатор Пламен Асенов разговаря Веселина Пеева.

Те не играят пред нас, както мнозина мислят, „доброто“ и „лошото“ ченге, те са едно и също ченге. Това отдавна го казаха и Касим Дал, и Корман Исмаилов – хора, които по подобен начин бяха изхвърлени от ДПС. Това, което обаче се говори, че единият е проруски настроен, а другият – пролиберално, това също е част от играта, която не е особено чиста. Така журналистът Пламен Асенов коментира случилото се в ДПС  и  нарушеното мълчание на Лютви Местан след дадената от него пресконференция.

Според Асенов казусът с Местан – Турция е преекспониран. В момента българското общество е поставено в ситуация, в която някакси трябва да избира между добрата Русия и лошата Турция, съответно между добрия Доган и лошия Местан, но такова нещо няма. Такъв избор  изобщо  не съществува, защото, ако погледнем кой и по какъв начин поддържа тази теза, много неща ще ни станат ясни, визирайки Димитър Иванов от Библиотекарския институт и бивш шеф на Шести отдел, да разказва колко добър е Доган.

Ужасяваща е принудата българското общество да избира между Русия и Турция, защото за двете страни се говори така, сякаш те са еднакви, заяви Асенов. Използва се в случая факт, че турският президент Ердоган има амбиции да управлява по-еднолично и по-твърдо, правейки аналогия с Путин. Но нещата не стоят така – Путин управлява напълно по сталински и там няма механизми за промяна, свързани с гражданското общество, няма реална икономика, там всичко е измислено. 

В Турция е различно – има динамична сама по себе си икономика, която работи по естествени правила и принципи, има гражданско общество, което  постоянно излиза по улиците, за да защитава една или друга теза. Виждаме вече колко години продължава управлението на Ердоган и че той още не може да постигне своето, заяви Асенов. Не можем по никакъв начин да кажем, че той е диктатор като Путин. Българското общество се вкарва в изкуствена дилема, която използва архетипни чувства, натрупани у нас и идеята е по този начин да се възроди нова любов към Русия, заяви Асенов. 

По думите на Асенов все още обаче не знаем доста неща, за да сме категорични за политическата логика на случилото се.. Не знаем напр, каква е ролята на Пеевски –" ангелчето" на Доган, което казва на Местан, вземи да си подадеш оставката, че иначе лошо ти се пише...Само че така ли е?! Дали Доган управлява Пеевски или Пеевски управлява Доган? Това е важен въпрос, който никой още не задава. Другият и най-важен може би въпрос е този за Възродителния процес. Мнозина ще кажат „Писна ни...“. Асенов бе категоричен, че хора като Ахмед Доган и други от върхушката на ДПС имат лично участие за това истината за възродителния процес да не стане известна през тези 25 години и то в онази нейна част, която е свързана с ролята на СССР в  процеса. Неизясняването на този въпрос ще продължи да тежи на българите и да дърпа обществото надолу. А там е скрит един от отговорите за това какво всъщност става в ДПС, каза Пламен Асенов. 

Цялото интервю с Пламен Асенов може да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35