Магистратите със СМС-те прекратиха и "Яневагейт"

| обновено на 21.01.16 в 12:15

Готви ли се преврат във ВСС, как стана ясно, че от записите по "Яневагейт" се чува Владимира Янева, която нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС, той - Димитър Узунов бе избран  по предложението на 13 от членовете на съвета да е техен представляващ.

Любомир Авджийски, правен анализатор на ИПИ и от "Правосъдие за всеки" коментира скандалната ситуация сред магистратите. От инициативата призоваха Висшия съдебен съвет да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е  изпратил съобщението до Бойко Борисов.

Любомир Авджийски: На първо място, би трябвало на всички български граждани да им е интересен с това, че имаше нарушение на Конституцията и то доста сериозно, а именно в частта независимост на съдебната власт, което означава, че трите власти не би трябвало да влияят по груб начин, по този груб начин, и в случая  министър-председателят, наблюдаваме през последните три дни как министър-председателя извърши няколко конкретни действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. А в същото време членове на Висшия съдебен съвет – върховният орган на съдебната власт, кадрови орган, този орган, който избира и назначава магистратите съдии и прокурори, които би трябвало след това независимо и справедливо да решават нашите ежедневни казуси, се видя, че член на този орган е изпращал в реално време есемеси – съобщения с информация от самите заседания на този Висш съдебен съвет, който е независим от изпълнителната власт.

Р. П.: Би трябвало да е независим, би трябвало да е независим...

Л. А.: Задължително е да е независим, за да може, пак казвам, справедливо да се решават нашите ежедневни казуси – с това от кражбата на автомобил, през побои и убийство – във Враца, убийствата на бизнесмени, побоя над възрастни хора, т. е., за да се решават тези казуси безпристрастно и справедливо преди това едни членове на ВСС би трябвало да са назначили качествени хора за съдии и прокурори. Ако самите членове на ВСС не са безпристрастни, не са открити, не са хора с морал и интегритет, няма как те да назначават съдии и прокурори, които да решават нашите казуси безпристрастно. Именно там е проблемът от последните седмици, месеци, там е проблемът и с „Яневагейт”.

Р. П.: А приключи ли „Яневагейт”?

Л. А: За съжаление приключи. Същите хора, които си изпращат есемеси до министър-председателя, те прекратиха и проверката с едно половинчато проверяване на фактите без да бъдат разпитани основните, визирани в записите, а именно Димитър Узунов, Асен Тодоров, министър-председателя, без той да даде обяснение защо и по каква причина е намесен в тези разговор, без да разпитан главния прокурор, всъщност оказа се, че няма кой да го разпита след като той е на върха на една пирамида и е началник на всички останали прокурори, няма прокурор, който него да го разследва. Без да се проверят тези факти и да се разпитат тези лица, основни герои на записите, тази проверка беше половинчата абсолютно.  И второто основание за нейно прекратяван е, че виждате ли записите били манипулирани и това е една бърза, анонимна експертиза на прокуратурата го установи, но пак казвам, кой в България има доверие на такава експертиза след като замесено и проверявано лице би трябвало да е главният прокурор, а експертизата идва от негови подчинени. т. е. все едно аз да направя експертиза на себе си и вие да очаквате, че тя е независима и безпристрастна.

Именно затова ние от Правосъдие за всеки настоявахме първо да има комисия в Народното събрание по този случай, тъй като това беше изключително тежък скандал за съдебната власт, който можеше ако бъде безпристрастно проверяван и разследван да доведе до разплитане на сериозните злоупотреби в съдебната власт – т. е. най-важният съд в страната Софийски градски съд, можеше да се разбере какви са злоупотребите, каква е корупцията в него, а от там и в цялата съдебна власт.

Р. П.: От инициативата призовахте ВСС така или иначе да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до Бойко Борисов – сега те един по един ще отричат – нали това виждаме в момента? После какво следва? По какъв начин, с други думи ви питам, как ВСС как да постъпи, как да реагира на тази криза, защото това си е криза, за да изчисти по някакъв начин имиджа си?

Л. А.: Той вече реагира и проблемът е, че той вече е завладян от една група хора, които не желаят първо да разследват корупция, не желаят да се занимават с корупцията в съдебната власт дали, защото са част от нея, дали, защото я прикриват, и, второ, те показаха през последните три дни, че не искат да разрешат проблема с нарушаването на независимостта на съдебната власт, не искат да защитят авторитета на този орган като първо не гласуваха да бъдат показани разпечатките на телефоните им – на служебните и на личните от всеки един от членовете, десет от тях казаха, че няма да дадат разпечатките си, Димитър Узунов беше един от тях, през това време три – четири дни занимаваха цялото общество с откровени лъжи на един от хората на премиера в телевизии и други медии затова, че той бил изпратил есемеса, пък го питахме защо, как така той го е изпрати...


Още от категорията

Изборите стават интересни, очакваме асата и валетата

В коментар на новината за оттеглянето на Иван Тотев от кметската надпревара журналистът от сайта "Под тепето" Иво Дернев обяви, че в нея липсва изненада. В последните няколко месеца усилено се говореше, че ГЕРБ ще заложат на друга карта, а не на Иван Тотев.  Факт е вътрешно -партийното напрежение около сегашния кмет, което датира още от..

публикувано на 22.07.19 в 15:55

И без Тотев Пловдив може да се управлява като при Тотев

Лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов смята, че големият въпрос пред пловдивчани е не дали Тотев си тръгва от общината, а дали  големите проблеми на Пловдив като корупцията, управлението на трафика, презастрояването, неефективното използване на парите също си тръгват с него.  Отговорът е не. Тотев си тръгва, но след него остават проблемите...

публикувано на 22.07.19 в 15:46

След Тотев разговорът на БСП с пловдивчани ще е по- лесен

Председателят на групата общински съветници на БСП и вероятен кандидат за кмет на партията Николай Радев смята, че няма изненадани от отказа на кмета Иван Тотев да се бори за трети мандат. Това беше известно на всички пловдивчани, изненада няма.  Според него е било ясно ясно, че Тотев трудно би спечелил трети мандат след натрупаните при..

обновено на 22.07.19 в 15:45

Тотев се оттегли, за да не загуби срамно изборите през октомври

Лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева смята, че отказа на кмета Иван Тотев да участва в местните избори е най- правилното решение, за да не претърпи срамна загуба през октомври. Не той се отказа, а пловдивчани се  отказаха от него отдавна, защото наложи порочен модел на управление, без диалог и комуникация при взимането на важните за..

обновено на 22.07.19 в 15:45

Решението на Тотев е лично и трябва да бъде уважено

Това е лично решение на господин Иван Тотев и то трябва да бъде уважено. Но трябва да се коментират и мотивите, с които той решава да не се кандидатира за трети мандат. Най-вече – че има известна умора, прегряване. Да управляваш град като Пловдив не е лесно. Господин Тотев управляваше града през последните осем години. И може би умората..

публикувано на 22.07.19 в 15:34