Магистратите със СМС-те прекратиха и "Яневагейт"

| обновено на 21.01.16 в 12:15

Готви ли се преврат във ВСС, как стана ясно, че от записите по "Яневагейт" се чува Владимира Янева, която нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС, той - Димитър Узунов бе избран  по предложението на 13 от членовете на съвета да е техен представляващ.

Любомир Авджийски, правен анализатор на ИПИ и от "Правосъдие за всеки" коментира скандалната ситуация сред магистратите. От инициативата призоваха Висшия съдебен съвет да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е  изпратил съобщението до Бойко Борисов.

Любомир Авджийски: На първо място, би трябвало на всички български граждани да им е интересен с това, че имаше нарушение на Конституцията и то доста сериозно, а именно в частта независимост на съдебната власт, което означава, че трите власти не би трябвало да влияят по груб начин, по този груб начин, и в случая  министър-председателят, наблюдаваме през последните три дни как министър-председателя извърши няколко конкретни действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. А в същото време членове на Висшия съдебен съвет – върховният орган на съдебната власт, кадрови орган, този орган, който избира и назначава магистратите съдии и прокурори, които би трябвало след това независимо и справедливо да решават нашите ежедневни казуси, се видя, че член на този орган е изпращал в реално време есемеси – съобщения с информация от самите заседания на този Висш съдебен съвет, който е независим от изпълнителната власт.

Р. П.: Би трябвало да е независим, би трябвало да е независим...

Л. А.: Задължително е да е независим, за да може, пак казвам, справедливо да се решават нашите ежедневни казуси – с това от кражбата на автомобил, през побои и убийство – във Враца, убийствата на бизнесмени, побоя над възрастни хора, т. е., за да се решават тези казуси безпристрастно и справедливо преди това едни членове на ВСС би трябвало да са назначили качествени хора за съдии и прокурори. Ако самите членове на ВСС не са безпристрастни, не са открити, не са хора с морал и интегритет, няма как те да назначават съдии и прокурори, които да решават нашите казуси безпристрастно. Именно там е проблемът от последните седмици, месеци, там е проблемът и с „Яневагейт”.

Р. П.: А приключи ли „Яневагейт”?

Л. А: За съжаление приключи. Същите хора, които си изпращат есемеси до министър-председателя, те прекратиха и проверката с едно половинчато проверяване на фактите без да бъдат разпитани основните, визирани в записите, а именно Димитър Узунов, Асен Тодоров, министър-председателя, без той да даде обяснение защо и по каква причина е намесен в тези разговор, без да разпитан главния прокурор, всъщност оказа се, че няма кой да го разпита след като той е на върха на една пирамида и е началник на всички останали прокурори, няма прокурор, който него да го разследва. Без да се проверят тези факти и да се разпитат тези лица, основни герои на записите, тази проверка беше половинчата абсолютно.  И второто основание за нейно прекратяван е, че виждате ли записите били манипулирани и това е една бърза, анонимна експертиза на прокуратурата го установи, но пак казвам, кой в България има доверие на такава експертиза след като замесено и проверявано лице би трябвало да е главният прокурор, а експертизата идва от негови подчинени. т. е. все едно аз да направя експертиза на себе си и вие да очаквате, че тя е независима и безпристрастна.

Именно затова ние от Правосъдие за всеки настоявахме първо да има комисия в Народното събрание по този случай, тъй като това беше изключително тежък скандал за съдебната власт, който можеше ако бъде безпристрастно проверяван и разследван да доведе до разплитане на сериозните злоупотреби в съдебната власт – т. е. най-важният съд в страната Софийски градски съд, можеше да се разбере какви са злоупотребите, каква е корупцията в него, а от там и в цялата съдебна власт.

Р. П.: От инициативата призовахте ВСС така или иначе да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до Бойко Борисов – сега те един по един ще отричат – нали това виждаме в момента? После какво следва? По какъв начин, с други думи ви питам, как ВСС как да постъпи, как да реагира на тази криза, защото това си е криза, за да изчисти по някакъв начин имиджа си?

Л. А.: Той вече реагира и проблемът е, че той вече е завладян от една група хора, които не желаят първо да разследват корупция, не желаят да се занимават с корупцията в съдебната власт дали, защото са част от нея, дали, защото я прикриват, и, второ, те показаха през последните три дни, че не искат да разрешат проблема с нарушаването на независимостта на съдебната власт, не искат да защитят авторитета на този орган като първо не гласуваха да бъдат показани разпечатките на телефоните им – на служебните и на личните от всеки един от членовете, десет от тях казаха, че няма да дадат разпечатките си, Димитър Узунов беше един от тях, през това време три – четири дни занимаваха цялото общество с откровени лъжи на един от хората на премиера в телевизии и други медии затова, че той бил изпратил есемеса, пък го питахме защо, как така той го е изпрати...


Още от категорията

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37